Vacsora vendégség Unsplash

Hogyan legyél jó vendég az ünnepek alatt?

Nincs is nagyobb áldás az ünnepi időszakban egy házigazda számára, mint egy jó vendég.

Nehéz úgy eltölteni a karácsonyt, hogy ne vegyünk részt a környékén vendégségben, hiszen decemberben megszaporodnak a családi és baráti összejövetelek a naptárban. Ha már voltál te is házigazda, biztosan tudod, hogy az előkészületek és a vendégség lebonyolítása mekkora stresszel járhat, amit szinte lehetetlen leküzdeni addig, amíg az utolsó személy el nem köszönt tőled. Hoztunk pár tippet, amiktől jó vendég lesz belőled, hogy a házigazdáid is kellőképpen élvezni tudják az ünnepi alkalmat. 

Jelezz vissza időben!

Van, amikor a körülmények nem engedik, hogy azonnal elfogadj egy meghívást. Ezt persze a vendéglátóid is megértik, nem fogják sértésnek venni, ha időt kérsz a válaszadásra. Azonban vedd figyelembe, hogy például az ételek és italok beszerzéséhez, illetve más előkészülethez szükséges tudniuk, hány főre számíthatnak, ezért próbálj meg időben válaszolni a meghívásra. 

Ételek asztalon Unsplash

Kép forrása: Unsplash

Érkezz pontosan!

Nem csupán karácsonyi vendégségre igaz, hogy a pontos megjelenés a legjobb a házigazdák részére. Ha túl korán érkezel, óhatatlanul is időt rabolsz el az előkészületekből, és még a többiek megérkezése előtt feszültséget generálsz. Viszont későn érzkeni sem ajánlatos, mert teljes csúszásba kerülhet a rád való várakozás miatt a házigazdák előre eltervezett menetrendje. 

Ne vigyél vágott virágot!

Egy szép csokor virág egyszerű, mégis elegáns ajándék tud lenni, ha vendégségbe megy az ember. A vágott virág azonban csak kizökkenti a házigazdát a kerékvágásból, mert hirtelen vázát kell neki keresnie, és vízbe tenni. Ez jónéhány percig is eltarthat. Még akkor is inkább valamilyen figyelmes gesztust vagy személyes apróságot tanácsolnánk erre a célra, ha tudod, a házigazdád kifejezetten szereti a virágokat – ezt az ötletet hagyd meg egy következő alkalomra!

Ajánld fel a segítséged, de ne ragaszkodj hozzá!

Vannak olyan pillanatok, amikor láthatóan úsznak a házigazdák a teendőkben, és ez az együtt töltött idő rovására is mehet. Ilyenkor ajánld fel a segítséged, de ha nincs rá szükség, akkor ne erőltesd a dolgot. Ha a vendéglátóid elhárítják a segítségnyújtást, akkor valószínűleg úgy érzik, tudják kezelni a szituációt, vagy nem szeretnének kellemetlen helyzetbe kerülni. Ha mindenképp segítenél, még a vendégség előtt kérdezd meg, hogy jól jön-e nekik valamikor egy plusz kéz – így tudnak majd készülni olyan feladattal a számodra, ami az ő idejükbe már szűkösen férne bele, és neked is testhezálló lesz.

Te hívtad át a barátokat/családtagokat vacsorára? Akkor bizonyára érdekel az ünnepi vendégség három legfontosabb titka!

Kiemelt kép: Unsplash