Két és fél hetünk van karácsonyig, a legtöbben pedig már nyakig vagyunk az ajándékvásárlásban. Zokni, bögre vagy valami ennél személyesebb kerül a fa alá?

Kifejezetten szeretek ajándékozni, de sokszor még nekem is meggyűlik a bajom azzal, mit adhatnék egy-egy nehezebb eset családtagnak. Például „köszönöm, megvan mindenem” anyósomnak, vagy férjemnek, aki ha nagyon vágyik valamire, nem rest év közben se megvenni magának. Az ő esetükben bevallom, hogy többször estem zokni, bögre vagy tepsi ajándékozásának bűnébe. Persze nem feltétlen ezekkel a tárgyakkal van baj, máshol, másnak kiváló ajándékok lehettek volna, csak náluk nem találtak be egyáltalán.

Mint ahogy nem talál be az az évről-évre milliárdos összértékű ajándék sem, amit az év elején visszavisznek, visszaküldenek a csalódott megajándékozottak, vagy az enyhén megbántott ajándékozók. Egy angol cég az idei év elején felmérést is készített arról, melyek azok az ajándéktípusok, amiket a leggyakrabban küldenek/visznek vissza a vásárlók, és eközben azt is kiderítették, hogy az ünnepi időszakban vásárolt termékek mintegy 10 százaléka száll vissza a kereskedőkre.

Érdekel, melyek azok az ajándéktípusok, amiket a sokszor küldenek vissza, mert szeretnéd elkerülni, hogy a te meglepetésednek is ez legyen a sorsa? Mutatjuk!

Cipők

A visszaküldős lista élén a cipők állnak: a visszaküldés oka vagy az, hogy az ajándékozó egyszerűen nem jó méretett választott, vagy ha jó méretet választott is, a cipő fazonja miatt nem passzolt viselőjére. A másik jellemző ok a visszaküldés mögött: a cipő stílusa nem volt az ajándékozott kedvére való. Mi ebből a tanulság? Cipőt csak úgy adjunk, ha maga az ajándékozott próbálta fel, vagy akkor, ha tudjuk, hogy ebből vagy abból a márkából szívesen hord lábbelit, és ismerjük az adott márkára vonatkozó méreteit is.

Konyhagépek

Felmérések szerint a különféle konyhai gépek, elektromos eszközök is a gyakran visszaküldött ajándékok közé tartoznak. Persze praktikus és hasznos ajándékok ezek, de csak akkor, ha az illetőnek nincs már egy ugyanolyan készüléke. Ha saját zsebkendőnyi konyhámból indulok ki, szám feletti darab még egy krumplinyomóból se fér el, nem hogy vízforralóból vagy robotgépből.

Konyhagépet ezért csak kifejezett kérésre/kívánságlista alapján vásárolj.

Videójátékok

Ha egy lelkes videojáték-rajongónak vásárolsz, egy új játék beszerzése zseniális ötletnek tűnik, kivéve persze, ha már megvan neki, vagy ha boomerként sikerül valami igazán divatjamúlt játékot beszerezned. Ha el szeretnéd kerülni, hogy duplázz vagy lebőgj, vásárolj inkább utalványt, hogy a megajándékozott biztosan olyat választhasson, aminek örül.

Édességek

Talán meglepő, de az édességek és csokoládék is gyakran visszakerülnek a boltokba karácsony után (hacsak nem ajándékozták rutinosan tovább őket). Ennek legfőbb oka, hogy januárban, a decemberi trakták és plusz kilók után az ember nemcsak, hogy nem akar édességet enni, de sokszor tényleg a könyökén jön ki a rengeteg finomság.

karacsony

Érdemes olyat adni, aminek az ünnepek elmúltával is lehet örülni. (Fotó: Getty Images)

Gyertyák

A gyertya talán az egyik legnépszerűbb ajándék, legalábbis ami az ajándékozói oldalt illeti. A fogadó fél ellenben sokszor inkább megszabadul tőle az ünnep után. Ennek több oka is lehet. Egyrészt nagyon egyéni, hogy kinek milyen illat jön be, lehet, hogy amit az ajándékozó fenségesnek tart, azt, akit meg kíván lepni, a hideg rázza tőle. Sokan vannak olyanok is, akik a gyertyától ódzkodnak, mert az utóbbi években egyre több tanulmányt lehetett olvasni arról, hogy nem biztos, hogy jót teszünk magunknak a zárt téri füstöléssel. Gyertyát csak olyan gyertyarajongónak, akinek az ízlését is jól ismered. (És lehetőleg szója- vagy méhviaszból készültet.) 

Ruhák

Különféle ruhaneműket megint csak sokat adunk-kapunk karácsonykor. Ezek egy része inkább geg, és ezek többnyire találnak is: egy vicces karácsonyi zokni, pizsama vagy karácsonyi pulcsi jól ötlet lehet, ha pontosan tudjuk a méretezést. Egyébként viszont kockázatos ruhát venni, mert nem tudjuk, milyen stílus jön be a másiknak. Amikor ruhát veszünk, sokszor inkább a saját, mint a megajándékozott ízlését követjük, így nincs is min csodálkozni. Kisgyerekes barátainknak megint csak sokszor adunk ruhaneműt (babaruhát), de itt is lutri, hogy vajon eltaláljuk-e a megfelelő méretet. Vegyünk inkább (ne túl hangos) játékokat.

DVD-k

Bár a DVD-k egykor az egyik legnépszerűbb ajándéknak számítottak, mára nemcsak a filmstreaming-szolgáltatások miatt veszítettek népszerűségükből, de azért is, mert a legtöbb háztartásban már nincs a lemezek lejátszására alkalmas eszköz. Ha valami praktikus dolgot szeretnénk ajándékozni egy filmfanatikusnak, az utalványok mindig jobb ötletnek bizonyulnak.

Üvegedények, csetreszek

Karácsonykor nagy a kísértés, hogy az ember valamilyen csinos dísztárgyat, üveg edényt, esetleg pohárkészletet ajándékozzon, de érdemes tudni, hogy az ilyen típusú ajándékok a leggyakrabban visszavittek közé tartoznak. Nehéz eltalálni az illető ízlését, akár pohárról, akár dísztárgyról van szó: utóbbiakból az ember azt rakja ki szívesen, aminek valamiért kiemelt jelentősége van a számára, élményt kapcsol hozzá, vagy megjelenésével talál a szíve közepébe. Ezt nem biztos, hogy tudod hozni egy általad választott tárggyal.

rossz ajándék Getty Images

Biztos, hogy lakása éke lesz? (Fotó: Getty Images)

Sminktermékek, krémek

A sminktermék, krém,  stb. remek választás annak, akit igazán jól ismerünk, másoknak viszont kifejezetten kockázatos lehet. Nagyon nem mindegy, mit kenünk az arcunkra és nemcsak abból a szempontból, hogy például az alapozó árnyalatát jó, ha mi választjuk meg, de azért is, mert sosem lehet tudni, hogy a másik milyen összetevőre érzékeny esetleg, vagy milyen illatú szert szeretne felkenni az arcára. Ha nem tudsz minden ilyen adatot a megajándékozottról, inkább ne adj neki sminkes terméket. 

De mit adjak akkor? 

Ha bennünket kérdezel, először ismerőseiddel együtt átgondolod, tényleg örömötöket lelitek-e az ajándékozásban, vagy azért adtok, mert kell, mert szokás. Ha utóbbiról van szó, inkább arra költsetek, hogy beültök együtt valahova egy tányér jó ételre, vagy 1-2 könnyebb italra. Ha a családtagokról, barátokról van szó, érdemes egész évben figyelni, és ha eszünkbe jut jó ajándékötlet, le is jegyezni, hogy ilyenkor legyen miből szemezgetni. A közös élmény (színház vagy mozijegy, utazás) mindig jó ötlet a hozzánk közel állónak, és nem tilos az sem, hogy ne csak a gyerekek, de a felnőttek is írjanak a Jézuskának. Hálás lesz érte, hogy könnyebb dolga van. 

És azt tudtad, hogy vannak olyan ajándékok, amelyek nemcsak nem nyűgözik le a megajándékozottat, de a babona szerint szerencsétlenséget hozhatnak? Ebben a korábbi cikkünkben erről a témáról írtunk. 

Kiemelt kép: Getty Images