Rossz ómen? Ezeket az ajándékokat érdemes kerülni a hiedelmek szerint

Te hajlamos vagy hinni a babonákban?

Akár hiszed, akár nem, számos babona és kulturális hiedelem övezi mind az ajándékozást, mind az ajándék fogadását, és azt, hogy mit jelenthet az adott ajándék az ajándékot kapó, illetve az ajándékozó személy számára. Az alábbi gyűjtéssel nem stresszelni szeretnénk téged, inkább csak érdekességként gyűjtöttünk össze néhány ajándékkal kapcsolatos babonát a világ számos tájáról. De arra is adunk tippet, hogyan húzd ki a dolog méregfogát – értsd: semlegesítsd a vélt vagy valós balszerencsét – ha mégis az alábbi tárgyak egyikét szánod ajándékba, vagy épp te kapsz valamit közülük.

Kés, olló, bármilyen éles tárgy

Állítólag Ázsiából ered a hiedelem, miszerint ha vágóeszközt adunk ajándékba, elvágja a köztünk levő kapcsolatot: a barátság tönkremegy, a párok elválnak, a családi viszony elmérgesedik. Forrásától függetlenül ez a babona itthon és a Székelyföldön is erősen él – ismerünk olyan esetet, amikor komoly sértődés lett belőle. (Hoppá, és a babona valóra is vált! Vagy valóra váltottuk?!) Érdekes módon az ajándék negatív hozadákét meg lehet szüntetni, ha az ajándékozott az ajándékozónak egy minimális összeget ad cserébe. Ezért ha a férjed álma egy profi séfkés, vedd csak meg neki nyugodtan, csak kérj majd el érte egy százast karácsonykor a fa alatt.

Opál

A középkorban az opált a „mágusok kövének” nevezték: mivel a kő sokféle színt mutatott, úgy vélték, hogy minden drágakő erejét magában hordozza. Később azonban az opál eléggé rossz hírűvé vált. Hírhedtségének egyik leggyakrabban idézett forrása Sir Walter Scott 1829-es regénye, az Anne of Geierstein. A történetben Lady Hermione egy káprázatos opált visel a hajában. Miután néhány csepp szentelt víz hull az ékszerre, az opál elveszti ragyogását, és a nő nem sokkal később meghal és hamuvá változik. Bár a regény folytatásában kiderül, hogy a Lady mérgezés áldozata volt, a történet mégis hosszú időre összekapcsolta az opált a démoni erőkkel.

Egy másik történet szerint XII. Alfonz spanyol király egy opálos gyűrűt adott a feleségének, aki hamarosan meghalt. Ezután a gyűrűt a nagymamájának adta, aki szintén meghalt, és a tragédia a nővérével és a sógornőjével folytatódott. Végül saját ujjára húzta a gyűrűt, és… igen, kitaláltad, ő is meghalt. A valóságban a család halálát valószínűsíthetően az akkoriban pusztító kolerajárvány okozta.

A sok színben pompázó, csodás opál (fotó: Getty Images)

Más források szerint viszont az opálkő az emberi irigységnek köszönheti rossz hírnevét: amikor az opálok lenyűgöző szépsége kezdte befolyásolni a gyémántok eladását, az irigy gyémántkereskedők kezdtek pletykákat terjeszteni arról, hogy az opálok balszerencsét hoznak viselőjükre, kivéve az októberi születésűeket. (Az opál az októberben születettek köve.)

Nos, ha minket kérdezel, mi egy pillanatig sem aggódnánk, ha egy csodás opálköves gyűrűt vagy medált találnánk a fa alatt – mi visszatérünk a középkori – ez esetben pozitív – hiedelemhez, miszerint az opál csodakő!

Cipő

Valamilyen oknál fogva elterjedt az a – női szempontból egészen biztosan – téveszme, hogy nem szerencsés új cipőt adni, és nem a megajándékozottat, hanem az ajándékozót fogja balszerencse sújtani. A babona szerint az aki cipőt kap ajándékba hosszú életű lesz, viszont egészen biztosan elhagyja azt, aki a cipőt adta. Nos, ezt a babonát egészen biztosan a cipőboltban elveszetten tévelygő férfiak találták ki és terjesztették el, és mi ezt itt és most boldogan megcáfoljuk.

Bizonyos számú tárgyak

Ahogyan a nyugati kultúrkörben a 13-as számot balszerencsésnek tartják, úgy Kínában a 4-es szám és Japánban a 9-es szám jelent rossz óment. Indiában az ajándékokat páratlan számokban kell adni, például lehet adni egy darab ajándékot vagy hármat, de kettőt nem ildomos. A judaizmusban is a páratlan számokat szerencsésebbnek tartják, mint a párosakat, kivéve a 18-as számot. Mi is hiszünk a páratlan számok erejében, ezért ha úgy jön ki a lépés – például pizsamát adunk valakinek ajándékba, alsóval, felsővel – egy tábla csokit dobjunk még hozzá. Biztos ami tuti.

Pénztárca

Ha valakinek pénztárcát adnánk, mindenképpen tegyünk bele legalább egy ötforintost, bebiztosítva ezzel, hogy a pénztárca soha ne legyen üres. A jelenlegi gazdasági helyzetben nincs az a babona, amit el ne követnénk a jövőbeli prosperálás biztosítása érdekében. Nem, nincs.

Bizonyos színek

Egyesek szerint balszerencsés fekete tárgyakat ajándékozni, de mint a fekete hajthatatlan rajongói, ezzel a hiedelemmel nem tudunk mit kezdeni. Egyszerűen nem veszünk tudomást róla. Sokkal izgalmasabb számunkra viszont az a babona, miszerint vörös borítójú könyvet ajándékozni rossz előjel: féltékenységet, haragot vetít elő a két fél között. Nos, ezt mi itt és most azonnal meg is tudjuk cáfolni – bizonyítékokkal! A Nők Lapja A 100 legjobb könyv bookazine listáján (amit ide kattintva 20% kedvezménnyel és ingyenes házhoz szállítással tudsz megrendelni) több vörös borítójú könyv is található, ami között van olyan is, amit idén névnapi vagy szülinapi ajándékként kaptunk, és mindeddig semmi jele se féltékenységnek, se haragnak köztünk és a könyvet adó között. Ráadásul ezek kiváló könyvek! Ajánljuk is figyelmedbe Helga Flatland Egy modern család (Park Kiadó) című regényét, ha valami jó kis pszichológiai boncolgatós műre vágysz, Herczeg Szonja Szeretlek, mégsem szeretlek (Scolar Kiadó) című regényét, ha párkapcsolatokról olvasnál, vagy Ken Follett Soha (Gabo) című thrillerét. Számoljunk le a színes előítéletekkel – ajándékok terén is!

Ennek a finomságnak egészen biztosan mindenki örül majd! Készíts el magad!

Kiemelt kép: Getty Images