karacsonyi kutya

Milyen veszélyek leselkednek ünnepekkor a háziállatainkra? – Kérdéseinkre dr. Piller Pálma állatorvos válaszol

Ahogy közeledik a karácsony, és ezzel együtt a millió tennivaló, könnyen megfeledkezhetünk arról, hogy az ünnepi időszak veszélyes is lehet a háziállatokra.

A december kutyáink és macskáink számára megannyi izgalmat tartogat. A finom illatok, a szokatlan növények, a karácsonyi dekorációk és a csörgő csecsebecsék mind-mind huncutságra csábítják négylábú barátainkat, de sajnos ezek közül néhány az egészségükre nézve káros lehet. Egy korábbi kutatás szerint ebben az időszakban a kutyák 75%-kal nagyobb valószínűséggel kerülnek állatorvoshoz (az esetek többségében emberi élelmiszerek miatt), ezért nagyon fontos tisztában lennünk azzal, hogy mit szükséges mindenképp távol tartanunk szeretett háziállatainktól. 

dr piller palma

Dr. Piller Pálma

A PetWiseCare megálmodója és alapítója, dr. Piller Pálma állatorvos szerint a betegségmegelőzést nem a rendelőben, hanem otthon kell elkezdeni – ahogyan az év minden napján, úgy karácsonykor is. Pálma szívügye a felelős állattartás terjesztése, a gazdik és állatszeretők edukációja, hosszú távú célja pedig az, hogy tudatos állattartói közösséget hozzon létre hazánkban.

„Nagyon sok kutya azért kerül állatorvoshoz, mert vagy nem a számára megfelelő ételt kapta, vagy nem ismerte fel időben a gazdi a tüneteket, csak már nagyon előrehaladott stádiumban. Mivel minden betegség kezelésének sikeressége nagyban függ attól, hogy mennyire korán kezdjük meg a kezelést, kiemelten fontosnak tartom a gazdik tájékoztatását a tünetek felismeréséről, illetve a megelőzési lehetőségekről” – mondja.

A konyha az elsődleges veszélyforrás

 

A karácsony nemcsak a közösen eltöltött időről, de az ünnepi dínomdánomról is szól. Ezeket az eseményeket pedig finom és illatos falatok kísérik – töltött káposzta, halászlé, sültek és tornyosuló sütihalom nélkül aligha képzelhetők el a családi összejövetelek. Dr. Piller Pálma szerint pedig különösen ekkor fontos résen lenni. Az inzulinrezisztencia ugyanis gyakori betegség manapság, és sokan karácsonykor is igényt tartanak arra, hogy odafigyelősen, lehetőleg cukormentesen étkezzenek. Így a természetes alapú növényi édesítőszerek, mint például a xilit (vagyis a nyírfacukor) kifejezetten elterjedtté váltak a háztartásokban.

„A xilit halálos méreg a háziállatokra nézve. Már egy teáskanálnyi is elég ahhoz, hogy komolyabb gondot okozzon. Sőt, sajnos halállal is végződhet, ha a kutya vagy macska lenyeli, és nem kerül 30 percen belül állatorvoshoz.

Ez egy nagyon komoly mérgezés, amire a gazdiknak fokozottan ügyelniük kell. Ha bárkinél diétás sütik vannak, semmiképp ne adjunk belőle az állatoknak, illetve helyezzük olyan helyre, ahol nem érik el azt!

Emellett a lepattanó falatok; a cukros édességek, zsíros húsok, csontok és fűszeres ételek szintén veszélyforrásnak számítanak. Kutyáknál és macskáknál is hasmenést idézhetnek elő, a csontok enyhébb esetben székrekedést, súlyosabb esetben pedig bélperforációt vagy bélelzáródást okozhatnak, amik csak műtéti úton orvosolhatók. A főtt csontokkal történő etetést karácsonykor sem javaslom, ezek közül a könnyen szilánkosra törő szárnyas csontok okozzák a legtöbb gondot. A legbiztonságosabb, ha nyersen adjuk, mivel ebben az esetben nem változik hő hatására a csont szerkezete” – tanácsolja a szakember.  

Mérgező növények

Lévén, hogy a kutyák és macskák fűevése evolúciós és ösztönös folyamat – amivel az emésztés fokozása a cél –, négylábú barátaink előtt gyakran a szobanövények sincsenek biztonságban. Legyen szó rágcsálásról vagy játékról, ha gazdik vagyunk, fontos, hogy olyan beltéri növényeket válasszunk, amelyek kíváncsi és nagyétkű kedvenceinkre nézve sem járnak egészségügyi kockázattal (itt olvashatsz bővebben arról, hogy milyen szobanövények nem jelentenek veszélyt a macskákra, illetve miket érdemes elkerülni).

A szakember szerint a téli időszakban népszerű mikulásvirág, illetve a főként dekorációs elemként szolgáló magyal és fagyöngy szintén mérgezőnek számítanak: „Szerencsére nem halálos egyik sem, de hányást, hasmenést, kiütéseket és viszketést is okozhatnak a háziállatoknál.”

Dekorációk, illóolajok, ajándékok és gyerekjátékok

Talán mondanunk sem kell, hogy a karácsonyi égősorok milyen szintű kockázatot jelentenek: „Megrágcsálva áramütést, lenyelt darabkái pedig bélrendszeri problémákat, bélelzáródást okozhatnak. A karácsonyfadíszek pedig – és különösen, ha törékeny üvegdíszről van szó –, könnyedén megvághatják az állatokat, illetve bélelzáródást is okozhatnak, ha egyben kerülnek lenyelésre. És van, hogy maga a karácsonyfa is veszélyt jelent, amikor magukra borítják az állatok. Gazdiknak mindenképp azt javaslom, hogy rögzítsék valamivel a fát. De mindemellett a hógömbbel is vigyáznunk kell, a benne lévő fagyálló ugyanis halálos méreg.

Amíg egyben van a gömb, addig nem okoz gondot, de ha széttörik, és kifolyik a benne lévő folyadék, az súlyos mérgezést, rosszabb esetben pedig halált is okozhat – mindenképp tartsuk távol a háziállatoktól”

– tanácsolja az orvos. 

karacsonyi macska

Fotó: Jeffrey Buchbinder/Unsplash

És azt tudtad, hogy még az illóolajok is veszélyesek lehetnek? Az orvos szerint kerüljük el a fahéjat, fenyőt, eukaliptuszt és teafát tartalmazó aromaterápiás olajokat, hiszen nemcsak lenyelve, de párologtatva is mérgezően hathatnak kedvenceink egészségére. „Ha a háziállatoknak is vennénk ajándékot, mindenképp figyeljünk a méretre, hogy ne tudják lenyelni, illetve a gyerekjátékokat is érdemes olyan helyre tenni, ahol nem érhetik el. A kutyákat és macskákat lehetőleg ne hagyjuk egyedül se a karácsonyfával, se a gyertyával, se bármilyen süteménnyel, csokival vagy bármilyen lenyelhető dologgal” – teszi hozzá a szakember.

Emberi gyógyszerek és szezonális betegségek

Télen mi is több gyógyszert – fájdalom-és lázcsillapítót – szedünk, amit a földre pottyanva az állataink is könnyedén lenyelhetnek. Dr. Piller Pálma elmondása alapján nagyon sok véletlen mérgezés is történik, amikor a gazdi emberi fogyasztásra alkalmas gyógyszerrel próbálja orvosolni levertnek és lázasnak tűnő kedvence panaszait.

„Csakhogy az emberi orvosság gyomorvérzést, gyomorfekélyt, súlyos májkárosodást és akár halált is okozhat az állatoknál. A kutyák és macskák számára is mérgező a humán láz-és fájdalomcsillapítókban található paracetamol nevű hatóanyag, ami már kis mennyiségben is végzetes lehet számukra. Mindig csak az állatorvosunk által előírt gyógyszert adjuk kedvenceinknek, az előírt dózisban.”

Ami a pedig a szezonális betegségeket illeti, nyálkás és hideg időben az átlagosnál is több kutya és macska fordul meg Pálma rendelőjében. Az orvos szerint a rendkívül fertőző kennel-köhögés kockázata akkor a legmagasabb, ha több kutyus van egy helyen, például kutyapanziókban, futtatókban és napközikben. Ezt többféle baktérium és vírus együttes hatása okozza, melyek első sorban a felső légutakat támadják meg. Bár jellemzően jól gyógyítható, tünetei (száraz köhögés, hányás, könnyezés vagy orrfolyás) igencsak kellemetlenek, melyeket időben beadott védőoltással, azaz megelőzéssel kerülhetünk el.   

A főként őszi-téli időszakban jelentkező macskanáthát szintén védőoltással előzhetjük meg, ami a kennel-köhögéshez hasonló felső légúti tüneteket okoz cicák esetében.

Ha tehát kedvenceinken a fenti tünetek bármelyikét tapasztaljuk, otthoni kísérletezés helyett forduljunk azonnal állatorvoshoz!  

Mit tegyünk, illetve kihez fordulhatunk ünnepekkor, ha megtörtént a baj?

Ha elutaznál az ünnepekkor, de nem tudod kire bízni négylábú barátodat, dr. Piller Pálma és csapata a PetWiseCare-nél egy biztonságos rendszerrel segítik a gazdik és a szitterek egymásra találását.

Emellett 0-24-es állatorvosi tanácsadást, házhoz járó állatorvosi szolgáltatást és folyamatos fejlődési lehetőséget biztosítanak – bizony nemcsak a szitterek, de még a gazdik számára is: „A másik nagyon gyakori probléma, amivel állatorvoshoz fordulnak a gazdik, azok a balesetek. Ezek nagy része megelőzhető lenne, ha tisztában vagyunk a veszélyforrásokkal. Sok esetben, még ha meg is történt a baj, a gazdik nem tudnak cselekedni, lefagynak, és késlekednek a kutya vagy macska orvoshoz szállításával. Ilyenkor versenyt futunk az idővel, így

életmentő lehet, ha az állattulajdonosok magabiztosan meg tudják őrizni lélekjelenlétüket, és tudják, milyen lépéseket kell tenniük, amíg állatorvoshoz szállítják kedvencüket.”

0-24-es állatorvosi ügyelet pedig a fővárosban, illetve annak vonzáskörzetében működik a Budapesti Állatkórházban. Mivel a vidéken élők számára sokszor okoz gondot az állatorvosi ügyelet hiánya, november 24-től országos szinten a Supervet állatorvosi rendelő mentőszolgálata gondoskodik a bajbajutott kedvencekről. Bővebb információ a mentőszolgálat működéséről a Supervet weboldalán olvasható.

Kiemelt kép: Rhaúl Velasquez Alva/Unsplash