Készítsd fel az otthonod az ünnepekre!

5 hely a lakásban, ahol mindenképp szelektálj még karácsony előtt

A decemberi ünnepek némi káosszal is együtt járnak, de ha úrrá leszünk a zűrzavaron, az év egyik legemlékezetesebb időszaka várhat ránk. Tippjeinkkel felvértezve még jobban fókuszálhatsz a lényegre: az otthonod igazi menedékhely lesz, ahol nyugalomban pihenheted ki a hátunk mögött hagyott évet.

Készítsd fel az otthonod az ünnepekre: a felkészülés időszaka remek alkalom arra, hogy megszabadulj némi kacattól. Na nem, nem arra gondolunk, hogy most ess neki a hivatalos iratoknak, esetleg most válts minimalista gardróbra, dehogy! Inkább olyan kisebb-nagyobb zugok rendbetételére biztatunk, ahol amúgy is gyakrabban megfordulnál az ünnepi készülődés során.

Ha az alábbi helyeket kiglancolod, és kidobod a felesleges tárgyakat, a karácsonyi vendégfogadás során sem érhetnek majd kellemetlen meglepetések!

Fókuszban a konyha

Mielőtt belefognál az ünnepi menüsor elkészítésébe, érdemes átnézni a konyha polcait is. A tányérok, poharak, evőeszközök között minden háztartásban meghúzzák magukat olyan darabok, amelyeket a hétköznapokban még elnézünk valahogy, de a karácsonyi összejövetelkor már nem kerülhetnek elő.

Az opálos poharaknak, a kiszolgált evőeszközöknek és a sérült edényeknek ne adj több esélyt!

Szabadulj meg tőlük mielőbb! A konyha is fellélegzik és te is, hogy nem kell őket tovább kerülgetned.

Asztali dekorációk

Hasonlóképpen igaz ez az ünnepi dekoráció különféle kellékeire is. Az évek óta rakosgatott, megunt, megkopott, fényüket vesztett asztaldíszek úgysem kerülnek majd többet elő! Ha jó állapotban vannak, vidd el egy adományboltba, valakinek még örömet szerezhetnek. Szintén problémás terep a terítőket, asztali futókat és szalvétákat gyűjtő fiók. Nézd át őket, a hibásak, foltosak, hiányosak csak foglalják a helyet!

karácsonyi ünnepi asztak dekoráció

Fotó: Canva

A fürdőszoba mélységei

Jól tudjuk, a fürdőszoba az otthonok egyik legérzékenyebb pontja. Aki ugyanis a lakásban megfordul (lakóként vagy vendégként egyaránt), biztosan kapcsolatba kerül vele. Ha netán az ünnepi szezonban vendégségre is készülsz, biztosan lesz vele dolgod. És ha már belefogsz, miért ne tennéd igazán hatékonyan? Kezd a gyógyszerek, kozmetikumok és piperecikkek átnézésével. A lejárt szavatosságú termékeknek a szemétben a helye! A törölközőket is ildomos átböngészned, a kiszolgált daraboktól érdemes megszabadulni.

A szekrény feneke

Az évszakváltás mindig jó alkalom arra, hogy felmérjük a ruhatárunkat. No nem az egészet, csak az elegánsabb darabokat. Különösen ünnepek előtt lehet hasznos, ha tisztában vagyunk azzal, milyen darabok között válogathatunk a csillogóbb napokon. A megunt ruhák egyenesen az adománygyűjtőbe kerülhetnek, helyet biztosítva az idén kapott ajándékoknak, esetleg az ünnepi leárazások idejére tervezett gardróbfrissítés során beszerzett flitteres újdonságoknak.

A lakás legmélyebb bugyra: a gyerekszoba

Nem kell mondanunk, a gyerekszoba a világ legnagyobb tárgytemetője. Ezen a helyen jelenik meg és tűnik el a legtöbb kacat. Karácsony előtt tehát érdemes itt is nagyszabású limlommentesítést tartani. A még használható, jó állapotú csak megunt darabok mehetnek egy jótékonysági szervezetnek, míg a sérült, hiányos, megkínzott maradékoknak nejlonzsákban a helye. És hogy mivel győzzük meg a szelektálás hasznáról a gyerekszoba lakóit? Valószínűleg ők is hamar belátják majd, a remélt ajándékoknak is kell a hely, és a szekrények – bár olykor úgy tűnhet, hogy igen – sem képesek mindent elnyelni.

Kiemelt kép: Unsplash