vicces karacsony

Új dekorációs trend hódít: idén a csúnya karácsonyfáké a főszerep

Idén a csúnya az új szép.

Ami a szépséget és a jó ízlést illeti, Montreal 2016-os és 2017-es karácsonyfája után a bécsi Rathausplatz és a New York-i Rockefeller Center fájának is sok kritikát kellet elviselnie 2020-ban és 2021-ben, az X (vagyis régebbi nevén Twitter) lelkes szószólói pedig találgatni kezdtek, hogy az országok vajon nemzetközi versenyt rendeznek-e a legrondább karácsonyfa címéért – legyen szó túlzásba vitt giccsparádéról vagy a manapság igencsak divatos minimalizmus térhódításáról. Utóbbiból pedig az idei év sem szenved hiányt, elég, ha végignézünk a kanadai Orillia városának karácsonyfáján.

Az emberek reakciója beszédes, és vírusként terjedt tovább a közösségi médiában. Hogy mennyire nem erre számított a város, arról az alábbi videó árulkodik.

Igen, jól látjuk. Csak a fa törzsét világították ki, a kókadozó, gyengécske ágak létezéséről pedig tudomást sem vettek – és mindez ráadásul egyáltalán nem a véletlen műve. A fa ugyanis haldoklik, a városvezetés pedig méltóképp szeretett volna búcsút venni a szebb napokat látott növénytől. Így már mindjárt más képet fest a történet, nem igaz? Ráadásul az orilliai fa messze nincs egyedül.

Az idei dekorációs trend a „bájos és rendezetlen”

 

„Ez a kis zöld fa mintha otthonra vágyna” – mutat a legcsúnyább, legkisebb és legelhagyatottabb karácsonyfára Charlie Brown, a Charlie Brown karácsonya című Snoopy-rajzfilmben. A kedves kis jelenet az internetet böngészve manapság pedig egyre többször juthat eszünkbe. A Reddit felhasználói például évről évre boldogan osztják meg az esztétikusnak közel sem nevezhető karácsonyfáikat, az Amazon számos direkt elcsúfított karácsonyfát kínál idén (köztük Charlie Brown karácsonyfájának másolatát is) a vásárlóknak, Új-Zélandon pedig még egy kifejezetten csúnya fenyőfákra építő fakereskedés is létezik, akik „örömmel varázsolják rondává karácsonykor a nappalinkat”.

 

Az egyszerűség és tökéletlenség öröme

csunya karacsonyfa

Fotó: Getty Images

Ahogyan tehát a csúnya karácsonyi pulcsik váltak hóborttá az elmúlt években, úgy lett népszerű trend idén a ronda karácsonyfa – írja House Beautiful. Az otthonainkon kívül pedig a világ városaiban is egyre gyakrabban találkozhatunk az egyszerre kiábrándító és bájos jelenséggel. Tavaly az ausztráliai Port Macquarie-ban felállított fa kapcsán Peta Pinson polgármester így érvelt: „A negatív reklám is reklám. Ráadásul remek humorérzékem van, akárcsak a csodálatos közösségünknek. Nem tudsz mást tenni, mint nevetni.” Szegényes, sután kivilágított fa pedig (amit ide kattintva tudsz megcsodálni) ide vagy oda, a kezdeti sokk után valahogy mégis elnyerte az emberek tetszését – ha a szépség tehát nem is, az ünnepi vidámság mindenesetre megvalósult a városban.

És Róma sem volt piskóta, ahol 2017-ben a lakosság egy vécékeféhez hasonlította a városban felállított fát. Viszont egy olyan világban, ahol arra vagyunk kondicionálva, hogy a tökéletességre törekedjünk, ahol nem érzik magukat elég jónak azok, akik nem felelnek meg a társadalom és a közösségi média elvárásainak, kifejezetten üdítően hathat a csúnya karácsonyfák látványa. És végtére is

a karácsonynak pont nem a tökéletességről kellene szólnia – sokkal inkább a kikapcsolódásról, a jókedvről és az időről, amit a szeretteink körében tölthetünk el.

Ha nyitottnak érzed magad a mókára és a tökéletlenségre, de nem döntötted el, hogy milyen fát állíts idén, akkor álljanak itt emlékeztetőül a kis Linus gondolatai a már említett Snoopy-rajzfilmből (ami nagyjából a karácsony lényegét is összefoglalja): „Sosem gondoltam, hogy ez a fa rossz lenne. Egyáltalán nem rossz. Talán csak egy kis szeretetre van szüksége.”

Unod a karácsonyi dekort? Van élet a piros-arany és kék-ezüst színkombinációkon, de még a lucfenyőn túl is… Íme 4 modern tipp az idei ünnepekre!

Kiemelt kép: Getty Images