fenntarthato karacsony

Spórolnál és a bolygóra is vigyáznál? Fenntartható ajándékötletek

Ha igazán személyes ajándékot szeretnénk, nem biztos, hogy a boltok polcain fogjuk meglelni.

Az ünnepi szezont a nagylelkűség és bőség időszakának tartjuk, ami éppen ettől válhat hihetetlenül pazarlóvá is: csak az Egyesült Államokban 25%-kal több szemetet dobnak ki ilyenkor, mint az év többi részében (ami elképesztő mennyiségű hulladékot, körülbelül 1 millió tonnával több szemetet jelent hetente), világszerte megközelítőleg pedig 300 ezer tonnányi csomagolópapír és fólia végzi a szemetesben.  

Bár az ajándékozás kétségkívül szép gesztus, karácsony derekán azonban hajlamosak vagyunk elveszíteni a kontrollt, és elfelejteni, hogy a minőség a lényeg, nem a mennyiség. A nagy rohanásban pedig olyan dolgok is a kosarunkba kerülhetnek, melyekre tulajdonképpen semmi szüksége az ajándékozottnak. Legyen szó akár csomagolási hulladékról, ételmaradékról, karácsonyfáról vagy ajándékokról, igenis van rá mód, hogy egyéni lehetőségeink függvényében, hulladékmentesen (vagy arra törekedve) kezeljük az ünnepi szezont. Mutatunk néhány egyszerű trükköt arra az esetre, ha kímélnéd a pénztárcádat, és nem szeretnéd, hogy a szeretet ünnepe a túlfogyasztásról szóljon. 

A kevesebb néha tényleg több

Az ajándékozás kényes terep lehet, különösen akkor, ha gondolatolvasási képességek híján vagyunk, és ötletünk sincs, minek örülne a másik. Ilyenkor jól jön, ha előre megbeszéljük egymással, hogy mi lenne az, ami egészen biztos, hogy nem veszne kárba.

Ha pedig tényleg igazi meglepetésről gondoskodnánk, nem árt szem előtt tartani, hogy az ajándékozásnak nem feltétlenül kell méregdrága mulatságnak lennie. 

Nézz szét a kertben!

Ha van kertész a családban, kézenfekvő ajándéknak tűnnek a magok és a növények – ami szerencsére a hobbikertészek, kezdő kertbarátok, a zero waste életmód és a gasztronómia szerelmesei számára is szuper ajándékok lehetnek.

Kertünk, kamránk és balkonunk kincseiből készíthetünk például egy egyedi, kézzel csomagolt termőkészletet, telis-tele kedvenc növényeink magjaival, melyeket egy csinos, személyre szóló üvegben vagy fadobozkában elhelyezve varázsolhatunk ízlésessé. De saját kertünkből olyan kinti-benti fűszernövényeket is szaporíthatunk, melyeket aztán karácsonykor adunk tovább szeretteinknek.

fenntarthato ajandek

Fotó: Getty Images

Ha gyógynövények is akadnak a háznál, egy személyre szóló teakeverék összeállítása egyedi és hasznos ajándék lehet. Ha például ismerünk valakit, akinek szüksége van egy kis relaxációra, esetleg alvászavarokkal küzd, a szárított kamillavirág vagy levendula kitűnő és figyelmes ajándék lehet. Ami pedig a fűszernövényeket illeti, nincs olyan konyhatündér a világon, aki ne örülne a házi készítésű fűszerkeveréknek vagy szárított fűszernövénynek. A szárított növényeket ráadásul az ajándékok díszítőelemeként is felhasználhatjuk.

Ehető ajándékok szinte a semmiből

A kertből pedig rögtön be is kanyarodhatunk a konyhába, ha házi készítésű finomságokkal is megörvendeztetnénk a családot és a barátokat. Saját termesztésű kincseinkből akár desszerteket, befőtteket – lekvárokat, dzsemeket, chutney-kat és egyéb nyalánkságokat –, gyümölcsökkel vagy fűszer- és gyógynövényekkel turbózott italokat és szirupokat is alkothatunk. Ha pedig valami igazán különlegessel szeretnénk készülni, állítsunk össze egy kosarat (vagy kosárkát), benne szeretteink kedvenc házi készítésű finomságaival.

eheto ajandek

Fotó: Getty Images

Az ehető ajándékok készítésekor ismernünk kell az ajándékozott szokásait. Aki nem fogyaszt cukrot, azt ne lekvárral, hanem teakeverékkel lepjük meg, aki szereti a különlegességeket, annak készítsünk chutney-t. Ha időnk engedi, az ajándék mellé írjuk le a receptet is, hátha az ajándékozott is elkészítené a finomságot, miután elfogyott. Ebben a cikkben mennyei recepteket mutattunk a finomságokhoz!

És ha már a kosárnál tartunk…

Ha kosárfonási vagy famegmunkálási készségekkel is rendelkezünk, számos fából készült ajándékot készíthetünk a kertünkben lévő fák vagy bokrok ágaiból. Ha érezzük hozzá az erőt, a kreativitást és a kedvet, a finomságokkal teli kosarat (fűzfából) például mi magunk is előállíthatjuk. Az alábbi videóban lépésről lépésre láthatod a folyamatot: 

Kézzel készült szépségápolási termékek

Otthonunk terméseiből még fenntartható, kézzel készült kenceficéket is ajándékozhatunk: a szárított virágszirmokat és gyógynövényeket szappanokhoz és házi készítésű bőrradírokhoz is hozzáadhatjuk – ebben a cikkben mutatjuk, hogy hogyan.

Ha szívesebben költesz többet, és nincs kedved otthon bíbelődni, természetesen a boltok polcain is találhatsz fenntartható ajándékokat – ebben a cikkben további praktikus és fenntartható ötletekről olvashatsz!

Kiemelt kép: Getty Images