stresszmentes ünnep

5 módszer, mellyel idén stresszmentessé teheted az ünnepi időszakot

Bár ez az év legboldogabb időszaka, lelkiállapotunk nem feltétlen erről árulkodik.

Ha mindenhonnan az árad felénk, hogy a karácsony a szeretet és a béke ünnepe, de nekünk kizárólag a konyhai sürgés-forgás, az ajándékok utáni rohanás, a hiányzó részletek beszerzése jár a fejünkben, akkor innen tudhatjuk, hogy mi is abba a 40%-ba tartozunk, akik stresszesnek élik meg az ünnepeket. A tünetek az egészen enyhe betegségektől a komoly szorongásig terjedhetnek, ám nem akkor, ha már novemberben tudatosak vagyunk, fülön csípjük rettegésünket és elhatározzuk, idén nem hagyjuk, hogy maga alá temessen a szokásos karácsonyi káosz. Ugyanakkor nem elég döntést hozni, fel is kell szerelkeznünk hatékony módszerekkel, melyekkel emlékeztethetjük magunkat, az évnek ebben az időszakában is van lehetőségünk választani. 

A karácsonyi stressz létező fogalom a pszichológiában, számos kutatás alátámasztja, hogy a decemberi ünnepek fokozzák érzelmi állapotunkat és nem feltétlenül pozitív irányba. A téli évszak lehangoló sajátosságai – mint például a korai sötétedés, melynek hatásairól itt írtunk részletesebben – a már november elején ünnepi díszbe öltözött városok és üzletek, de az anyagi terhek jelentette nyomás miatt is eluralkodhatnak rajtunk a rossz érzések. Az alábbiakban 5 olyan kézzel fogható tanácsot osztunk meg Peg Streep, a Harper Collins kiadó szakmai szerzőjének ajánlásából, aki többek között arra int bennünket mentális jóllétünk megőrzése érdekében, hogy merjünk bátran nemet mondani és ne hasonlítsuk karácsonyunkat másokéhoz. 

5 módszer a pihentető karácsonyért

Gondold át, te milyennek szeretnéd az ünnepet

Ahogy sok minden másra is az életben, a karácsonyi ünneplésre sincs elfogadott egyetemes szabályzat. Itt az ahány ház, annyi szokás mondást valóban úgy is kell értelmezni, ezért elsősorban tartsuk szem előtt, a saját életünkhöz, kötelezettségeinkhez és hangulatunkhoz mérten mire van szükségünk és ebből mit tudunk ténylegesen megvalósítani. Találjuk ki előre, mi hogyan szeretnénk, vagyis ha a nyüzsgő készülődésben, sütés-főzésben leljük örömünket, akkor tegyünk ennek megfelelően, de akkor se törjünk le, ha mi ezzel ellentétben inkább elcsendesedésre, elvonulásra és otthoni pihenésre vágyunk. A lényeg, hogy egyik esetben se tartsuk magunkat nyomás alatt csak azért, hogy egész idő alatt a nem létező tökéletességet kergessük. 

Készülj fel előre a rázós összejövetelekre

stresszmentes ünnep

Fotó: Getty Images

Mindenkinek vannak olyan ominózus családi emlékei, melyek nem tartoznak épp a kedvencei közé, és az sem meglepő, ha ezek nagy része a karácsonyi időszakból ered. Vannak, akikből a legjobbat hozza ki az ünnep, míg más családokban ekkor tornyosulnak össze az egész évben dédelgetett sérelmek, melyeknek sokan úgy látják, a vacsoraasztalnál kell hangot adniuk.

Ha úgy érezzük, egy ilyen eseményen minden rossz előérzet ellenére is kötelességünk részt venni, akkor elsősorban gondoljunk arra, bár befolyásolni nem tudjuk az eseményeket, eldönthetjük, mi hogyan reagálunk.

Belemegyünk a játékba és hirtelen felindulásból vagy inkább megfontoltan válaszolunk? Bárhogyan is döntünk, ne feledjük, egy kellemetlen beszélgetésből udvariasan is kiszállhatunk, de el is dönthetjük, csupán rövid időt tartózkodunk az adott alkalmon. Ne feledjük, ez ugyanúgy a mi karácsonyunk is, nem kell megengednünk, hogy mások viselkedése rányomja a bélyegét az ünnepre. 

Nem kell minden kötelezettséget elvégezned

Tulajdonképpen valahol ez is része annak a módszernek, hogy előre megfogalmazzuk magunkban, mit is várunk az idei ünnepi szezontól. Ha lelki szemeink előtt azt látjuk, hogy Martha Stewart módjára ezer és egy fogással kényeztetjük majd vendégeinket, miközben úgy érezzük, ehhez meg is van bennünk minden elszántság, akkor ne féljünk kibontakozni. Ám ha ennek a víziónak már csak a gondolatától is elfáradunk, akkor húzzuk ki a listánkról a kényszerű vendégvárást. Ugyanígy a meghívásokat is nyugodt szívvel mérsékelhetjük, hiszen teljesen érthető, hogy év végére már kimerültünk, ettől még nem leszünk mi az idei karácsony ügyeletes Grincsei. Mérlegeljük, mi az, ami valóban megéri az időt és a fáradtságot és mi az, ami már csupán egy berögzült szokás vagy a körülöttünk lévők külső elvárása. Tervezzük meg úgy az együtt töltött közös időt, hogy abból – ha vendégváróként nem is folyamatosan – de kivehetjük a részünket. 

Ne engedd, hogy bűntudatot keltsenek a boldog családi képek

Amint beköszönt karácsony első napja, közösségi média felületeinket óramű pontossággal árasztják el a karácsonyfa mellett álló párok és családok idilli fotói. Az elégedett arcok láttán akaratlanul is azt szűrhetjük le, hogy a mi otthonunkban megközelítőleg sem olyan harmónia uralkodik, ráadásul az ünnepi nyomás a szokásosnál is jobban kidomborítja az évközben figyelmen kívül hagyott gondokat. Pedig a lelkünk mélyén valójában tudjuk,

ezek a bejegyzések bizony megtévesztőek lehetnek. Elég ha arra gondolunk, rólunk is hányszor készültek már olyan fotók, ahol mesésen néztünk ki, pedig távolról sem az volt a legjobb időszakunk.

Amennyiben tudjuk magunkról, hogy az egyszerű hétköznapokban is szorongást keltenek bennünk a kérkedő fényképek, pihentessük az online jelenlétet. Mi lehetne jobb időszak a digitális detoxra, mint a karácsony?

Legyen inkább kevesebb, de az olyan, amilyennek elképzelted

Az ünnepről, ha igazán szerencsések vagyunk, a bőségre is asszociálunk, ám ha ez nem párosul tudatossággal, nagyon könnyen a ló másik oldalán találhatjuk magunkat. Az olyan fogalmak, mint a túlköltekezés vagy a túlterheltség nem számítanak ismeretlennek az év ezen időszakában, hiszen maximalizmusunk közepette könnyű szem elől téveszteni azt, ami valóban fontos. A megvásárolt javak azonban nem hozzák közelebb szeretteinket és nem mindig teszik olyan boldoggá a körülöttünk élőket, mint ahogy fejben előre elképzeltük. Nem kell, hogy komplett mézeskalácsházat süssünk, halmozzuk az ajándékokat vagy a díszítést, hiszen pénztárcabarát módon is adhatunk emlékezetes pillanatokat a másiknak. Sőt, a valódi gondoskodást tükröző meglepetések okoznak a legnagyobb örömet. 

Mint például ez a kézzel készített mártogatott édesség, mely becsomagolva ajándéknak is kiváló. Az ehető finomságoknál pedig tudjuk, keresve sem találnánk szívhez szólóbb meglepetést. 

Kiemelt kép: Getty Images