Regények a téli szünetre: ezek 2022 legjobbnak választott könyvei

Közel hatmillió könyvrajongó ízlésére nyugodtan hagyatkozhatunk.

Egy remek könyv társaságában tölteni az időt az év bármely szakában ideális program lehet, de még jobb, ha mindezt teljes nyugalomban, pihe-puha plédbe burkolózva, a karácsonyfa alatt tehetjük meg. Most, hogy már csak napok vannak hátra 2022-ből, adódik a kérdés, melyik az a könyv, amelyet még idén mindenképp el kell olvasnunk? A választ a világ legnagyobb és legnépszerűbb könyves közösségétől, a Goodreadsről kaphatjuk meg, amely idén is kihirdette az éves Goodreads Choice Awards nyerteseit. Lássuk, hogy a felhasználók szavazatai alapján (több mint 5,7 millió voks érkezett!) melyek lettek az év legjobb kötetei – hátha nemcsak magunknak találunk év végi olvasnivalót, hanem még egy-egy ajándékot is kipipálhatunk (gasztromániás szeretteinknek ITT vadásszunk szakácskönyvet).

A Goodreads nyerteseinek listája elég hosszú, 17 kategóriában hirdettek győztest – a lektűrtől a képregényen át a gyerekirodalomig –, de mivel nem mindegyik könyv jelent meg magyarul, az alábbiakban azokat vesszük sorra, amelyek magyar nyelven is olvashatók.

Lektűr: Gabrielle Zevin – Világépítők (Magnólia)

„A szerző, Gabrielle Zevin egészen újfajta romantikus történetet alkotott, amelyben életről, szerelemről, hírnévről, kudarcról és videójáték-tervezésről is olvashatunk – áll a Goodreads oldalán. – A Világépítőket az Amazon könyvszerkesztői az év könyvének is megválasztották, Zevin pedig jelenleg a kötetből készülő film forgatókönyvén dolgozik.” A Világépítők Sam és Sadie sztoriját meséli el, akik kisgyerekként találkoznak egy kórházban, közös témájuknak, a videójátékok iránti rajongásuknak köszönhetően hamar barátság szövődik közöttük. Nyolc évvel később találkoznak újra, ekkor már egyetemisták, sorsuk pedig innentől végleg összefonódik.

A kategóriában második helyen végzett Jodi Picoult Bár itt lennél című regénye, harmadik lett Fredrick Backmantől a Győztesek, amely a Björnstad-trilógia befejező része, a dobogóról pedig éppen csak lecsúszott Shelby Van Pelt A boldogságnak nyolc karja van című alkotása.

Bűnügyi, thriller: Nita Prose – A szobalány (Alexandra)

„A torontói írónő ezzel a regénnyel debütált, amely a klasszikus detektívjáték, a Clue modern változtata – írják a Goodreadsen. – A szobalány egy igaz szívvel megírt krimi, egy klasszikus szabadulószobás rejtély, amely gazdag halottakról és a szállodai higiéniai protokollról szól.” A könyv főszereplője a 25 éves Molly Gray, aki lelkesen veti bele magát a munkába egy hotel szobalányaként, ám a Regency Grand Hotel egyik lakosztályában egyik nap rendetlenségre és egy férfi holttestére bukkan. Persze ő lesz a rendőrség első számú gyanúsítottja, ezért ki kell derítenie, ki követte le a gyilkosságot, mielőtt túl késő lenne.

A kategóriában ezüstérmes lett Lucy Foley Lakás Párizsban című thrillere, Richard Osman és Az eltévedt golyó a harmadik, Stacy Willingham és a Villanás a sötétben a negyedik helyen végzett.  

Fantasy: Sarah J. Maas – Ég és lélegzet háza (Könyvmolyképző)

„Az angyalokkal, démonokkal, kalandokkal és romantikával teli Ég és lélegzet házáé a fantasy kategória díja – olvasható a Goodreadsen. – Ez Maas hetedik, és egyhuzamban a harmadik győzelme. A szerző világéptő képességei egészen egyedülállóak.” Az amerikai Sarah J. Maas lebilincselő története egy robbanásközeli állapotban lévő világról szól – és azokról, akik bármit megtennének, hogy azt megmentsék. Az Ég és lélegzet háza a Crescent City fantasysorozat második része, előzménye, A Föld és vér háza 2021-ben jelent meg Magyarországon.

A kategóriában élen végzett könyvek közül sajnos egyelőre egyik sem olvasható magyarul, a bronzérmes (Stephen King – Fairy Tale) azonban egészen biztos, hogy meg fog jelenni.

Képregény: Alice Oseman – Heartstopper – Fülig beléd zúgtam 4. (Könyvmolyképző)

„Alice Oseman egy fiú meg még egy fiú szerelmét elmesélő története a 21. század egyik legelismertebb sorozata – írják a Goodreadsen. – A szerelem, a hűség és a mentális egészség témáit egyedülállóan dolgozza fel, mélyen empatikus és remekül összerakott sztori, amelyet érdemes megvásárolni.” A fiatal felnőtteknek szóló szépirodalomra szakosodott angol író 2019-ben jelentette meg a Heartstopper első részét, amely két középiskolás srácról, Nick Nelsonról és Charlie Springről szól, és jövő februárban már az ötödik résszel fog jelentkezni. A 4. részben Nick megpróbál coming outolni az apjának, míg Charlie étkezési zavarával vív harcokat.

A műfaj kedvelői be tudják szerezni a második helyezettet is, amely Rachel Smythe képregénye, a Lore Olympus – Olümposzi história 2. lett.

Elsőkönyves: Bonnie Garmus – Minden kémia (Centrál Könyvek)

„Bonnie Garmus írónő ravasz és vicces debütálása a zseniális Elizabeth Zott sorsát követi konyon, aki vegyészként – és később valószínűtlen főzőshow-sztárként – elért sikereit arra használja fel, hogy megváltoztassa a nők helyzetét a hatvanas évek Amerikájában – olvasható a Goodreads ajánlásában. – Az olvasók nagy örömére a Minden kémia jövőre az Apple TV+-on is is látható lesz, méghozzá Brie Larson főszereplésével.” A különc tudós nő arra bátorítja az elnyomott nőket, hogy igenis borítsák fel a status quót!

A kategóriában az elsők között végzett még a korábban már említett A szobalány Nita Prose-tól és Shelby Van Pelt A boldogságnak nyolc karja van című regénye.

Fiatal felnőtt irodalom, fantasy és sci-fi: V. E. Schwab – Gallant (Agave)

„A régi gótikus hagyományokra épülő Gallant középpontjában a bátor, fiatal nők és a kísérteties kastélyok állnak – írják a Goodreadsen. – Ez Schwab második Goodreads Choice Awards-győzelme, 2018-ban a Visszavágó című sci-fiért kapta meg a díjat. A Gallant főszereplője Olivia Prior, aki anyja régi naplójából próbál rájönni arra, ki ő és hová tartozik. Nem sokkal később levelet kap, amelyben hazahívják Gallantba, a helyre, ahová a napló szerint soha nem szabadna mennie. Vajon útra kel?

A kategória élmezőnyébe került többi könyv nem kapható magyar nyelven, bár talán Kerri Maniscalo Kingdom of the Feard című kötete – a Kingdom of the Wicked – Gonoszok királysága után – nálunk is meg fog jelenni.

Kiemelt kép: Getty Images