Kvíz: teszteld a helyesírásod – tudsz helyesen boldog karácsonyt kívánni?

Nem mindegy, hogy kisbetűvel vagy nagybetűvel írjuk?

Nem az ajándék értéke számít, hanem az ajándékozás mögött meghúzódó szándék – szokás mondani, és ez némiképp igaz az ünnepi jókívánságokra is. Mert üzenetünk lehet szívhez szóló és őszinte úgy is, ha vannak benne apróbb hibák, ám a jó helyesírás – az előző gondolatmenetnél maradva – olyan, mint a csomagolás: a legcsekélyebb meglepetést is szebbé teszi.  

A legegyszerűbb és legbiztosabb, ha veszünk egy karácsonyi képeslapot, és azt aláírjuk, gondolhatnánk, de sajnos ezek között is sok a nem megfelelően írt jókívánság. „A helyesírási szabályzat 145. pontja alapján kis kezdőbetűvel írjuk az ünnepeket, nevezetes napokat, történelmi eseményeket jelentő szavakat-szókapcsolatokat, így a karácsonyt is – írják az e-nyelv.hu nyelvi tanácsadásában arra a kérdésre, hogy a kellemes karácsonyi ünnepeket és a boldog új évet kívánok szavak kisbetűs helyesírása jó-e. – A kérdezett írásmód tehát megfelel a helyesírási szabályoknak. Ma is tapasztaljuk, hogy az ünnepnek az erős pozitív érzelmi töltése miatt sokan írják nagybetűvel a karácsonyi üdvözletekben is a köszöntés minden szavát nagybetűvel.”

A helytelen, nagybetűs írásmód elterjedése talán oda vezethető vissza, hogy sok idegen nyelvben (például angolul, németül és spanyolul is) nagy kezdőbetűkkel szokták írni a karácsonyi köszöntőket: Merry Christmas!, Frohe Weihnachten!, Feliz Navidad!. Ám a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének helyesírási tanácsadó portálján is igyekeznek nyomatékosítani, hogy

bár nagyon erős a késztetés, hogy a tisztelet és a szeretet kifejezése érdekében nagy kezdőbetűvel írjuk a karácsonyt, a helyesírás szerint a szó kisbetűvel írandó.

„A magyar nyelvben íráskor megkülönböztetünk kis- és nagybetűket. A nagybetű két fő funkciója a mondatkezdés és a tulajdonnév jelölése. Egyéb esetekben a kisbetű használatos. A tulajdonnevek jellemzői, hogy önálló egységet alkotnak, állhatnak egy szóból, de akár hosszabb kifejezésként is. Emellett a tulajdonnév azonosít és egyedivé tesz. Vannak azonban olyan esetek, ahol nem feltétlenül egyértelmű, hogy az adott kifejezés tulajdonnév vagy sem, továbbá érzelmeink kifejezésére is szívesen alkalmazzuk a nagy kezdőbetűt. Erre példa a karácsony nagy kezdőbetűs írása is.” A helyesiras.mta.hu munkatársai is éppen ezért az olvasóiknak és felhasználóiknak kisbetűs, de nagyon boldog karácsonyi ünnepeket kívánnak.

De nem tök mindegy, hogy Boldog karácsonyt! vagy Boldog Karácsonyt! kívánunk? Ha igazán precízek vagyunk, akkor nem. A különbség érzékeltetésére néhány évvel ezelőtt megjelentek azok a mémek, amelyeken a Boldog Karácsonyt! felirat a budapesti főpolgármester, Karácsony Gergely mosolygós (vagyis boldog) fotóján virít, tehát a nagybetűs írásmód egy személyt jelöl, nem pedig az ünnepet.

És ha már itt tartunk, a többi, karácsonyhoz kapcsolódó kifejezés helyesírásával vajon tisztában vagyunk? Minikvízünk segít kideríteni!

Mennyire jó a karácsonyi helyesírásod?

Kisbetű vagy nagybetű? Kötőjellel vagy anélkül?

Kiemelt kép: Getty Images