5+1 dolog, amit a profi mézeskalácsos sosem tenne sütéskor

Bibi, a mézeskalácsos tippjeit érdemes megfogadnunk, mielőtt nekilátnánk az idei első adag mézeskalács elkészítésének.

Kószó Bianka, vagy ahogy többen ismerik, Bibi, a mézeskalácsos 2015-ben, hosszas keresgélés után talált rá a hivatására, a mézeskalács-készítésre, azóta azonban mézeskalácsillat-felhő lengi körül, és szorgosan díszíti a szebbnél szebb figurákat – az év szinte minden napján. A Bibi Kézműveskuckót férjével, Kószó Mihállyal közösen viszi, vállalkozásuknak pedig egyre több kedvelője és ismerője van – kínálatukban a legédesebb mézeskalács-figurákat találjuk a fenyőfától a balerinán át az egyedi, névvel ellátott rénszarvasig. Népszerűségükön nagyot lendített, hogy két hónapja aktívan gyártják a tartalmat TikTokra is, csatornájukon pedig rengeteg kulisszatitkot elárulnak. Bibi készített már videót arról, hogy milyen kiszúrókat érdemes használni, hogyan kell terülőmázat csinálni, vagy hogy miért tanácsos lassú fokozaton keverni a cukormázat. Nemrég egy videóban megemlített néhány dolgot, amelyet sosem tenne mézeskalács-készítés során, mi pedig, akik mostanság fogunk nekiállni a karácsonyi mézeskalácsok sütésének – elvégre mézeskalács nélkül nincs karácsony –, minden tippre és praktikára vevők vagyunk, úgyhogy kíváncsiak voltunk a miértekre is. 

(Fotó: Bibi Kézműveskuckója)

1. Miért nem ennéd meg a nyers tésztát?

Tudom, tudom, a legtöbb ember imádja, de a sok nyers tészta fogyasztás veszélyes lehet az egészségünkre, akár súlyos hasi panaszokat is okozhat. A nyers tojástól szalmonellát kaphatunk, a nem hőkezelt liszt pedig akár E.colival szennyezett lehet.

2. Miért nem használnál soha multikban kapható mézet?

Ha valaki kóstolt már kistermelői mézet, az biztosan tudja, hogy ízben és állagban is teljesen különbözik a boltitól. Fontos számomra a minőség, és hogy a hazai termelőket támogassam, így én kizárólag kistermelőtől vásárolok mézet.

3. Miért nem használnál – a legtöbb boltban is kapható – folyékony ételszínezéket?

A legtöbb boltban is kapható ételszínezék már egy alapból felhígított verzió, így a megfelelő árnyalat elérése érdekében könnyen túlhígíthatjuk a mázat. Emiatt én főként a gélállagú festékeket javaslom, ezzel be lehet állítani az optimális arányokat.

4. Miért nem használnál soha sima zacskót a mázazáshoz?

Egy sima, hétköznapi nejlonzacskó túlságosan vékony falú, így a cukormázzal való díszítés során a nyomás hatására könnyen baleset érhet minket, ha kiszakad a zacskó. A vastagabb falú, ún. fagyasztótasak jobb megoldás lehet, hiszen nehezebben reped ki, ám túl nagy zsákot kapunk vele, így kényelmetlen a fogása. Vannak erre a célra készített nyomózsákok, amelyekkel kényelmesen és szépen dolgozhatunk.

5. Miért nem felejtenéd el soha átszitálni a száraz alapanyagokat?

Fontos, hogy minden száraz alapanyagot átszitáljunk, hiszen így jobb állagú tésztát kaphatunk, amivel sokkal könnyebb dolgozni. A máz készítésénél is fontos a porcukor átszitálása, hiszen nincs bosszantóbb, amikor az apró kristálydarabok eltömítik a zsákunkat.

(Fotó: Bibi Kézműveskuckója)

+1 Miért nem kezdenél hozzá a munkához kötény és sapka nélkül?

Ezzel nem árulok zsákbamacskát, természetesen a védelem miatt. Otthoni sütésnél is fontos, hogy ne hulljon bele a tésztánkba semmi – sem a ruhánkról, sem a fejünkről. És az is fontos szempont, hogy a ruhánk is tisztán megússza a mézeskalácssütést.

Ha a legfinomabb mézeskaláccsal szeretnénk kedveskedni a szeretteinknek, akkor Bibi receptjét vegyük alapul,  amelyet az alábbi TikTok-videóban találunk: 

@bibikezmuveskuckoja Ne menj tovább, ha mézeskalácsot sütnél! #mézeskalács #mézeskalácssütés #egyediajándék #cukormáz #ajándékozás #kézzelkészült #familybusiness #mézeskalácsrecept #ajándékötlet #royalicingcookies #anyavagyok #mutimiteszel #gyerekkelazélet #gingerbread #receptötlet ♬ I Can Feel It (Christmas Instrumental) - Nick Sena and Danny Echevarria

Készítsetek cuki karácsonyi manókat ajándékba – egyszerű és jópofa!

Kiemelt kép: Bibi Kézműveskuckója