Már nem a töltött káposzta a legnépszerűbb ünnepi fogás?

Vajon még mindig a klasszikusok uralják az ünnepi asztalt, vagy inkább az újdonságokat keressük, ha a karácsonyi, szilveszteri menüről van szó? Nézzük, mit ettünk 2021 végén!

„Mi kerüljön a karácsonyi asztalra?” – hangzik el a kérdés a legtöbb hazai otthonban december utolsó heteiben. A szokások ugyan minden háznál eltérőek, de a Nosaltynál pontosan látják, mi az, amit tényleg meg akarnak főzni a magyarok – és azt, hogy vajon bejgli, zserbó, halászlé vagy kaszinótojás kerül-e a legtöbb asztalra –, hiszen a legolvasottabb hírportálok után közvetlenül Magyarország legnépszerűbb receptoldalát böngészték a legtöbben decemberben.

Jöjjön egy kis ízelítő és pár érdekesség az idei év végi keresésekből és kedvencekből!

Ünnepi gasztrokörút

2021-ben is sokan halogatták a döntést az ünnepi menüt illetően, mivel a karácsonyi csúcs idén is december 23-ára esett, amikor is legtöbben „rögtön puha” mézeskalácsot akartak sütni, mielőtt nekiálltak volna a töltött káposztának, de természetesen a bejgli is hatalmas kedvenc volt az idei ünnepi készülődés során.

A bejglit nem lehet letaszítani a trónról (Kép: Nosalty)

Ezen a napon több mint 2 millió különböző receptet nézett meg a hazai gasztroközösség a Nosalty oldalán. Bejgli nélkül nincs karácsony, a mákos és a diós évek óta töretlenül versenyez fej-fej mellett, legjobb, ha van az asztalon mindkettőből.

A halból már az újhullám is hódít, az utolsó két hétben a lazacra kerestek a legtöbben, közvetlenül a halászlé után.

De a szilveszter és az újév még mindig a lencse bűvöletében telik, az anyagi bőség reményében annak mindenféle formáját keressük. Legtöbben hagyományos lencsefőzelékkel, lencsesalátával és lencselevessel szerették volna indítani 2022-t.

Országos kedvencek

A  mézeskalács három éve verhetetlenül az élen, a töltött káposzta meglepő módon ugyan, de nem volt dobogós pozícióban, bár idén többen kanalazták a híres ünnepi főételt. A sajtos rúd stabilan tartja a középmezőnyt, halászlé viszont kicsit kevesebb családnál került az asztalra, már ami a receptkereséseket illeti.

Forrás: NoSalty

Somogyban a már sokat emlegetett bejgli a legnépszerűbb ünnepi fogás, Hajdú-Bihar megyében a lencseleves volt a legkeresettebb recept, Fejér és Győr-Moson-Sopron megyében a sajtos rúdra voksolnak. Budapesten és országos összesítésben a trónra a lencsefőzelék került. A krémes süti viszi a prímet Szabolcsban, Nógrádban ezzel szemben töltött káposztát falatoznának. 20,2 millió oldalletöltés volt ebben az időszakban, ebből 17,3 millió Magyarországról, így szép számmal keresgéltek az oldalon külföldről is.

Nosalty TikTok

A leghangosabb social csatornát év végén indították, így a Nosalty TikTok-profilján az ünnepekre hangolódtak egész decemberben. Legtöbben a pofonegyszerű, mégis nagyszerű sajtos tökmagos rúdra akadtak itt rá, süssétek meg ti is!

Egyik legnézettebb ünnepi videójuk a levelestészta-fenyőfa lett:

@nosalty.hu Mit főztetek ma?🧑‍🎄 #tiktokhungary #nosalty #cooking #christmas ♬ We Wish You A Merry Christmas - Christy Carew

Forrás: Nosalty Kiemelt kép: Getty Images