Munkaerőhiány és erőn felüli munka a gyerekotthonokban

Tisztálkodási és tisztítószerekre van a legnagyobb igény a budapesti gyermekotthonokban, de egyébként a nevelői létszámhiány jelenti a legnagyobb kihívást a működésükben. Van olyan intézmény, ahová hetente négy-öt alkalommal is járnak önkéntesek, hogy támogassák a gyermekotthonok mindennapjait és segítsék az ott dolgozó nevelők munkáját. A Kuckó Önkéntes Program most azon munkálkodik, hogy minden budapesti és Pest megyei gyermekotthon lakójának asztalára ünnepi finomságok kerüljenek.

A Kuckó Önkéntes Program idén nyolcadik alkalommal dolgozik gőzerővel azon, hogy ünnepi finomságokkal telepakolt csomagokat állítson össze azoknak az állami gondoskodásban élő gyermekeknek, akik az ünnepeket bár otthon, a családjukkal, de szerény körülmények között töltik. (Ebben a cikkünkben pedig összegyűjtöttük azokat az adventi naptárakat, amelyek megvásárlásával szintén jótékony célokat segíthetünk.)

Emellett élelmiszer és tisztálkodási csomagokkal is készülnek, hiszen ilyesmiből van a legnagyobb hiány. Eleinte négy-öt lelkes önkéntes csomagolt, mostanában azonban már közel 50 szorgos kéz készíti a karácsonyi csomagokat az összes budapesti és Pest megyei gyermekotthon lakójának – beleértve a nevelőket és a gyerekfelügyelőket is.

Igazi hősök, de alig vesszük észre őket

Mindennek ellenére továbbra is nehéz helyzetben vannak a gyermekotthonok, az önkéntesek odaadó munkája ugyanis csak ideiglenes megoldást jelent a munkaerőhiányra. A Kuckó önkéntesei hetente többször látogatják az otthonokat, hogy segítő kezet nyújtsanak, és próbálják csökkenteni a nevelőket érő terhek súlyát. „Fontos, hogy érezzék a nevelők a megbecsülést, hiszen ők vannak a gyermekek mellett a nap 24 órájában, és kardinális, hogy milyen minőségben” – mondta Strényi Vera, a Kuckó Önkéntes Program vezetője. Hozzátette, hogy idén először egy nevelői díjátadót is tartottak, hogy kifejezzék a megbecsülésüket irántuk, hiszen egyébként nagyon kevés visszajelzést kapnak a munkájukkal kapcsolatban.

Karácsony a családdal

A gyermekotthonok lakói – akiket korábban kiemeltek a családból, vagy a nehéz körülményeik miatt a szülők döntöttek a gyermekotthonban való elhelyezésük mellett – a gyám döntése alapján lehetőséget kapnak, hogy együtt töltsék az ünnepeket szeretteikkel. A nehéz anyagi körülmények miatt hatalmas segítséget jelent a családoknak, hogy nem üres asztal várja őket otthon.

Ha segítenél, itt tudod megtenni 

Még közel 4 millió forint hiányzik, hogy az összes budapesti és Pest megyei otthonban élő gyermek karácsonyát szebbé tegyék, a gyűjtés 2022. december 6-ig tart. A transzparencia jegyében a csomagolásra és kiszállításra várják az adományozókat is. Szintlépés Alapítvány Számlaszám: 11710002-24133290 Közlemény: Kuckó

„Nagyon örülünk, hogy karácsonykor sokan nyitottabbak a segítségadásra, jó lenne, ha egész évben megmaradna ez a sok szeretet. Jó érzéssel tölt el, amikor ugyanazokkal a nevekkel találkozom az adományozók listáján minden évben, és tudom, hogy számíthatunk a támogatásukra. Mindamellett jól látszik, hogy a mi támogatóinknak is minden eddiginél nehezebb az idei év, lassan haladunk a 10 millió forintos cél felé, és el tudjuk képzelni, hogy a radikális áremelkedést hogyan élik meg azok, akik eddig is nagyon szerény körülmények között éltek” – fejtette ki Strényi Vera.

Street food élmény a gyerekotthonoknak

A Kuckó Önkéntes Program a Food Truck Show-val karöltve idén azon dolgozott, hogy minél több gyerek lakjon jól, és ismerkedjen meg street food ételekkel. Tíz vidéki városban és Budapesten közel 400 állami gondozott gyermeket láttak vendégül a rendezvényeiken, ezen felül pedig a Food Truck Show a teljes forgalmának 1%-át is felajánlotta a Kuckónak, hogy a karácsonyi asztal is tele lehessen finomságokkal ott, ahol egyébként nem lenne erre lehetőség.

„A Kuckó tevékenységének mintegy 80%-a a fővárost érinti, miközben halljuk, látjuk és tapasztaljuk, mekkora szükség lenne hasonló kezdeményezésekre a fővároson kívül is. A vidék felé nyitás azonban csak egy maradt a többi álom mellett egészen a Food Truck Show megkereséséig. Nemcsak élményt kaptak a gyerekek, számos programon is részt vehetettek, mi pedig végre megismerhettük őket és talán elindul valami. Nagyon várjuk a folytatást” – tette hozzá a Kuckó Önkéntes Program vezetője.

Forrás: Kuckó Önkéntes Program

Kiemelt kép és fotók: Kuckó Önkéntes Program