Ezért ne hagyjuk ki a fiúkat sem az ünnepi készülődésből

Túlzás nélkül az egész jövőnk múlhat rajta.

Nyakunkon a karácsony (ami mintha minden évben hamarabb érkezne), és többen már javában elkezdték a készülődést. Ilyenkor sokaknál alap a vendégvárás, a sütés-főzés, a lakás feldíszítése, az ajándékbeszerzésről és a karácsonyi menü elkészítéséről már nem is beszélve, és ne felejtsük ki a takarítást sem – tehát minden olyasmi, amitől ez az időszak kicsit más, mint a szürke hétköznapok. Azonban ez sokkal több feladatot, vagy mondjuk ki: munkát jelent, aminek a plusz terhe alatt nem csoda, ha rogyadozunk. Azt talán mondanunk sem kell, hogy bár lehetnek egyéni eltérések, de a statisztikák szerint mindez a legtöbb esetben a nőkre hárul.

Női dolognak számít

A KSH által közzétett Eurostat 2016-os felmérése szerint a nők 79%-a napi szinten főzött és/vagy végzett házimunkát az EU-ban, a férfiaknál ez az arány 34% volt. A nemek közötti különbség Görögországban (nők 85, a férfiak 16%-a) és Olaszországban (81 és 20%) volt a legnagyobb, Svédországban (nők 74, a férfiak 56%-a) és Lettországban (82 és 57%) a legkisebb. Magyarországon a 18 évesnél idősebb nők 56%-a végez napi szinten házimunkát, míg a férfiaknak csupán 14%-a. Az, hogy ez valamennyire változzon a jövőben, már most el kell kezdenünk munkálkodni – ennek pedig van néhány végtelenül egyszerű módja.

Az Egyesült Államokban nemrég ünnepelték a hálaadást (november utolsó csütörtökje), ami a karácsony mellett a másik olyan ünnep náluk, amikor összegyűlik a család, és töméntelen mennyiségű ételt, jellemzően pulykát, áfonyaszószt és édesburgonyát – fogyasztanak, ami szintén rengeteg előkészülettel jár. Kutatások kimutatták, hogy a nők nagyobb valószínűséggel főznek hálaadáskor, mint a férfiak. A YouGov 2021-es felmérése szerint a nők közel 50 százaléka mondta azt, hogy ők főznek ilyenkor, míg a férfiak csupán 24 százaléka nyilatkozott így. Ez ihlette meg Emily Taylort, egy háromgyermekes louisianai édesanyát, aki a közösségi médiában arra biztatta a szülőket, hogy vonják be gyermekeiket a főzésbe és a takarításba, ami a hálaadási vacsora elkészítésével jár. (És amit mi is megfogadhatunk a karácsonyi készülődések során.)

Fotó: Getty Images

„Ahogy közeledünk a hálaadáshoz, kérlek, vonjátok be a fiúkat is ugyanúgy az előkészületekbe, mint a lányokat – írta. – Hagyjátok, hogy a testvéreikkel együtt mérjenek, keverjenek, süssenek és alkossanak. Terítsék meg az asztalt és töltsenek italokat. Segítsenek a takarításban is.”

Egy következő tweetjében elmagyarázta, hogy ha a kisfiúk segítenek a konyhában, az csökkentheti a nőket és az otthoni felelősségüket övező társadalmi megbélyegzést. „

Ne hagyjuk, hogy a fiúk újabb generációja nőjön fel olyan férfivá, akik azt hiszik, hogy a konyha a nők területe,

 amíg el nem jön a pulyka felszeletelésének ideje. Boldog hálaadást!”

A poszt alig pár nap alatt több mint 64 400 lájkot gyűjtött be, alatta pedig a többi szülő elkezdte megosztani, ők hogyan tanították meg a fiaikat főzni és segíteni a ház körül. „Nekem csak fiaim vannak. Heti rendszerességgel bevonjuk őket a sütésbe, minden nap segítenek takarítani vacsora után, és arra bátorítom őket, hogy mindennap beágyazzanak maguknak. Nyolc, hét és öt évesek (ikrek)” – írta egyikőjük.

„Négy fiút neveltem. 14 évesen már mindegyikük mosott, 15 évesen ők voltak felelősek a fürdőszoba és a konyha takarításáért. 16 évesen ők voltak felelősek a számlák kifizetéséért (költségvetés egyensúlyban tartása) a családi bankszámlával, 17 évesen pedig ők főztek minden ételt” – tette hozzá másikuk.

Sokak szerint ezek a tanácsok azért is hasznosak, mert a fiúk felnőve értékelni fogják ezeket a tulajdonságokat. „És mindenképpen magyarázd el (adott esetben), hogy a nők vonzóbbnak találják a segítőkész férfiakat, mint az alternatívát – írta egy kommentelő. „Az én anyám ezt sosem mondta nekem, de 14 éves koromra már rájöttem, és megtanultam csirkét sütni, szószokat készíteni és pitét sütni. Nagyszerű motiváció.”

Érkeztek ellenvélemények is

Taylor a Todaynek elárulta, hogy az motiválta a poszt megosztására, hogy hallotta, amint egy másik szülő kellemetlen megjegyzést tett a férfiak felelősségéről a hálaadás alatt. „Elhangzott egy megjegyzés (azzal érvelve), hogy a fiúk nem maradhatnak egész nap a konyhában, mint a lányok, amikor segítenek a hálaadáskor. Ennek a személynek két felnőtt fia is van, ezért kicsit megdöbbentem. Arra gondoltam, hogy »de, meg kell tanítani őket rá.«” Azt is kifejtette, miért fontos számára, hogy a saját fiai korán megtanuljanak különböző háztartási készségeket. „Sok olyan felnőtt férfit láttam, akiknek ez a gondolkodásmódja, hogy nem kell segíteniük semmiben, vagy az egyetlen dolog, amiben segíteniük kell, az a grillezés vagy a húsok füstölése.

Egyedülálló anyaként fontos számomra, hogy minden gyermekemet megtanítsam arra, hogy önellátóak legyenek, részt vegyenek a családi életben, és hozzájáruljanak mindenhez, ami az otthonunkban történik.”

Bár elismerte, hogy a tweetjével sokan egyetértettek, azt is elárulta, hogy érkeztek megdöbbentő reakciók is a posztjára, többek között férfi Twitter-felhasználóktól, akik azt állították, hogy az ő dolguk hálaadáskor az, hogy „a kanapén üljenek és focit nézzenek.” „Ez volt a kommentek körülbelül 40 százaléka, bár nem hiszem, hogy a világ minden férfijának a 40 százaléka így állna hozzá – tette hozzá Taylor. – De igen, meglepő volt ennyi ilyen kommentet látni. Kaptam konkrét üzenetet is, ami eléggé gyűlölködő volt.

Gyerekkorban kezdődik

Taylornak igaza van abban, hogy már gyerekkorban el kell kezdeni a káros nemi sztereotípiák lerombolását: A Science nevű tudományos lap 2017-ben publikált tanulmánya szerint 6 éves kor körül kezdünk el azonosulni a sztereotípiával, miszerint a fiúk okosabbak, mint a lányok. Ez az egész társadalmunkra nézve is káros, de egy kicsit továbbmenve egyéni szinten is, sőt, az egészségünk is megsínyli.

És nehogy azt higgyük, hogy csak a nőkét: számos kutatás bebizonyította már, hogy a patriarchális társadalom és annak hatásai a férfiakra nézve is negatívak, hiszen ők a túlzott elvárások miatt hajlamosak erejük fölött teljesíteni, és kevésbé foglalkoznak az egészségi állapotukkal is, ezért gyakran csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor már súlyos a helyzet. Hogy mindez megváltozzon, tehát közös érdekünk, és ez talán a legnagyobb ajándék, amit a gyerekeinknek – és fiainknak – adhatunk.

Ebbe a karácsonyi kézműves projektbe a fiúkat is bátran bevonhatjátok! Az egész család élvezni fogja!

Kiemelt kép: Getty Images