Nálatok sincs karácsony mikulásvirág nélkül? Hat tanács betartásával nem lesz probléma a gondozása.

A mikulásvirág épp úgy hozzátartozik az ünnepi időszakhoz, mint a bejgli vagy az adventi koszorú. A karácsony szimbolikus szobanövénye piros színben a legelterjedtebb, de létezik belőle fehér, rózsaszín, krémszínű, sőt tarka is. A színváltozatok azonban nem a növény virágaira vonatkoznak, hanem a murvalevelekre – ezeket kell különösen óvni annak érdekében, hogy az adventi készülődés elején beszerzett mikulásvirágunk megérje a karácsonyt, vagy akár az újévet is.

Annak érdekében, hogy a legszebb mikulásvirágok lepjék el otthonunkat, két dologra szükséges igazán odafigyelnünk.

Egyrészt tudnunk kell, melyik növényt érdemest kiválasztanunk az üzletben, másrészt pedig fontos elsajátítanunk az alapvető, gondozásukkal kapcsolatos ismereteket.

Szerencsére, ha néhány apróságot ellenőrzünk, könnyedén megtalálhatjuk a legegészségesebb mikulásvirágot a kertészetben vagy virágboltban. Fontos például, hogy levelei épek legyenek és látszódjanak apró, sárga virágai, földje pedig ne legyen sem túlságosan száraz, sem pedig ázott. Mivel a mikulásvirágok nem szeretik a huzatot, apró tippként érdemes megfigyelünk azt is, hogy az üzletben hova lettek kihelyezve. Ha a bejárattól távol, egy nyugodt helyen sorakoznak a növények, tudhatjuk, hogy megfelelő bánásmódban részesültek. És hogy mi a teendőnk a mikulásvirággal otthon?

Fotó: Getty Images

Ne tegyük ki a dermesztő hidegnek

A mikulásvirágokat jellemzően üvegházban nevelik, hogy épp az ünnepi időszakra nyerjék el teljes pompájukat, vagyis mesterséges körülmények között, az időjárás viszontagságaitól óva cseperednek. Éppen ezért körültekintőnek kell lennünk, amikor a kiválasztott növényt hazavisszük – akkor is, ha csak az üzlet bejáratától a parkolóig érné a hideg. Érdemes papírba és/vagy szatyorba bugyolálnunk a mikulásvirágot, hogy néhány percnél tovább ne kelljen fáznia.

Se túl meleg, se túl hideg ne legyen a szobában

A téli hideg időn túl a tikkasztó meleget se szereti a mikulásvirág. A lakásban olyan helyet keressünk neki, ahol kellő távolságra van a radiátoroktól, a kandallótól és a kályhától. A növény 13 és 24 fok között érzi magát a legjobban.

Biztosítsunk elegendő fényt

A mikulásvirág elég kényes növény: nemcsak a hőmérsékletre, de a fényre is ügyelnünk kell, ha azt szeretnénk, hogy színpompás levelei a lehető legszebb árnyalatokban tündököljenek. Az óvatosság azonban itt is kulcsfontosságú: a közvetlen napfény megégetheti a murvaleveleket.

Fotó: Getty Images

A túlöntözés veszélye

Ha a mikulásvirág nem lyukas aljú ültetőcserépben van,  a gyökerei jó eséllyel állnak a vízben – ez pedig a levelek sárgulásához majd hullásához vezethet, a gyökerek elrohadhatnak, és a növény is elpusztulhat. A műanyag cserép aljára érdemes néhány lyukat fúrni, vagy átültetni egy lyukas aljú ültetőedénybe, hogy elkerüljük ezt a katasztrófát.

Az alulöntözés veszélye

Az előbbi figyelmeztetés persze nem azt jelenti, hogy nem szabad öntözni a mikulásvirágot, hiszen víz nélkül a növény elég hamar el fog száradni. Akkor kell vizet adni neki, amikor a kaspó a szokásoshoz képest könnyebbnek tűnik, és ha a földjének a tetejét megtapogatjuk, száraznak érezzük.

Ne stresszeljük túl a tartását

Sok tipikus hibát és betartandó szabályt említettünk, egy kis odafigyeléssel azonban könnyedén életben tudjuk tartani a mikulásvirágunkat. Elvégre nem azért visszük haza, hogy az egyébként is stresszes adventi készülődést még stresszesebbé tegye, hanem hogy élénkpiros leveleivel emelje otthonunkban az ünnepi hangulatot. Ha megtette a dolgát, és karácsony vagy szilveszter után úgy látjuk, a növény elfáradt, nyugodt szívvel komposztáljuk.  

Forrás: StarsforEurope, Better Homes & Garden