- Egyre nehezebb takarékosan, mégis finomat főzni.
- Az alapanyagok minőségén nem érdemes spórolni.
- Sokat faraghatunk viszont, ha nyitunk a mellőzött húsfélékre, gabonákra.
Újratöltött hétvégi gasztrónkban hétről-hétre 5000 forint alatt kihozható, mégis vasárnapi hangulatú ebédmenü ötletekkel jövünk.
Az árakat az online is elérhető áruházak legkedvezőbb árú termékeinek átlagárából számoljuk, így előfordulhat, hogy egyik vagy másik alapanyagot a menü olvasásakor kicsit kevesebb vagy épp több pénzért érhetik el olvasóink.
De talán nem is a fillérre pontos elszámolás, hanem a jót olcsón egyszerű alapelve, és a közös ötletelés a lényeg. Lássuk, mit hozunk ki ezen a héten egyetlen pizza árából!
Fodroskelleves kolbászcsipsszel
Hozzávalók (4 főre):
- 30 dkg fodros kel – 350 Ft
- 1 fej vöröshagyma – 70 Ft
- 2 gerezd fokhagyma – 40 Ft
- 2 közepes sárgarépa – 150 Ft
- 1 kis darab zeller – 120 Ft
- 10 dkg füstölt szárazkolbász – 450 Ft
- 1 ek étolaj – 40 Ft
- 1 ek liszt – 15 Ft
- Só, bors – 30 Ft
Összköltség: kb. 1 265 Ft / 4 főre
Elkészítés:
- A zöldségeket megtisztítjuk: a hagymát felaprítjuk, a répát és a zellert karikára vágjuk. Kevés olajon üvegesre pirítjuk a hagymát, meghintjük liszttel, majd hozzáadjuk a fokhagymát és a zöldségeket. Felöntjük kb. 1,5 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk.
- A fodros kelt csíkokra vágjuk, és amikor a leves már forr, hozzáadjuk. 15–20 perc alatt puhára fő.
- A kolbászcsipszhez a kolbászt vékony karikákra vágjuk, száraz serpenyőben ropogósra sütjük. Tálaláskor a leves tetejére szórjuk.

Húsos feltét nélkül is isteni a fodroskelleves (Fotó: Getty Images)
Bácskai rizses hús
Hozzávalók (4 főre):
- 70 dkg sertéscomb – 2 100 Ft
- 2 fej vöröshagyma – 140 Ft
- 2 gerezd fokhagyma – 40 Ft
- 1 kaliforniai paprika vagy tv paprika – 150 Ft
- 1 paradicsom vagy 1 ek sűrített paradicsom – 100 Ft
- 25 dkg rizs – 240 Ft
- 1 ek olaj – 40 Ft
- 1 ek pirospaprika – 60 Ft
- Só, bors, kömény – 40 Ft
Összköltség: kb. 2 910 Ft / 4 főre
Elkészítés:
- A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon üvegesre pirítjuk, majd rászórjuk a pirospaprikát.
- Hozzáadjuk a felkockázott sertéshúst, sózzuk, borsozzuk, köménnyel ízesítjük.
- Beletesszük a felszeletelt paprikát, paradicsomot és a zúzott fokhagymát.
- Lassú tűzön, kevés vízzel pótolva 70–80 perc alatt puhára fő. Közben a rizst külön megfőzzük sós vízben, majd a kész pörköltszafttal összekeverjük.
Házi almás pite
Hozzávalók (4 főre):
- 30 dkg liszt – 180 Ft
- 15 dkg margarin vagy vaj – 420 Ft
- 1 tojás – 80 Ft
- 70 g cukor – 40 Ft
- 1 csipet só – 5 Ft
- 70 dkg alma – 350 Ft
- 1 tk fahéj – 20 Ft
- 2 ek zsemlemorzsa – 30 Ft
Elkészítés:
- A tészta hozzávalóit (liszt, margarin, tojás, cukor, só) összegyúrjuk, két részre osztjuk.
- Az almát lereszeljük, kicsit kinyomkodjuk, majd fahéjjal és kevés cukorral ízesítjük.
- A tepsi alját kizsírozzuk vagy sütőpapírral béleljük, az első tésztalapot kinyújtjuk és kibéleljük vele.
- Meghintjük zsemlemorzsával, rásimítjuk az almát.
- A második lapot is kinyújtjuk, ráhelyezzük. Villával megszurkáljuk, majd 180 °C-on 35–40 percig sütjük az almás pitét.
Összköltség: kb. 1 125 Ft / 4 főre
Teljes költség összesen: kb. 5 300 Ft / 4 főre
Kapcsolódó: A múlt hétvégi spórolós menünket itt találod
Kiemelt kép: Getty Images