kandírozott gyömbér narancshéj

Kandírozott gyümölcs házilag – így lesz tökéletes!

Otthon, természetes alapanyagokból, felesleges adalékok nélkül is készülhet mennyeien illatos, ragyogó narancshéj vagy pikáns gyömbér – amelyek desszertként, sütikhez, vagy akár gasztroajándéknak is tökéletesek. A kandírozott gyümölcs karácsonyra is tökéletes, de persze bármikor elkészíthetjük. Mutatjuk a legegyszerűbb, biztosan bevált recepteket – még cukormentes verziót is hoztunk tippet!

Egy komor, téli estén az egyik legjobb érzés, amikor a család otthon van, minden békés és idilli, a konyhát pedig átjárja a frissen kandírozott narancs és gyömbér illata – a citrushéj édes-fűszeres aromája, a lassan karamellizálódó cukor, a gyömbér kellemes csípőssége. A házi kandírozott gyümölcs nemcsak egészen más élmény, mint a bolti változat, hanem a tél egyik legfinomabb, szívet melengető csemegéje is.

Ráadásul saját kezűleg készítve remek gasztroajándék: személyes, kedves, fenntartható, pénztárcabarát, és garantáltan meghatja azt, akinek adjuk. De persze nem csak díszdobozba rejtve érdemes készíteni – magunknak is igazi kincs a kamrában, forró tea mellé, süteményekbe vagy csak úgy, nassolásra.

Miért érdemes házilag kandírozni?

Természetesebb, mint a bolti verzió, és még így is hosszú ideig eltartható. Édességként is megállja a helyét, és gasztroajándéknak is tökéletes (szalaggal, üvegben csomagolva). Tea mellé is szuper, pitébe, piskótába, granolába is keverhetjük.

Megjött hozzá a kedved? Egy dologra kell figyelni, nincs más titok: a kandírozott narancs és gyömbér akkor lesz tökéletes, ha lassú tűzön, türelemmel készítjük, így a gyümölcs megőrzi illatát, a cukor pedig finom mázt alkot rajta. A végeredmény olyan finoman roppan, majd krémesen olvad a szájban, hogy biztosan nem térünk vissza a bolti változathoz. 

1. Kandírozott narancshéj recept

kandírozott narancshéj

A kandírozott narancshéj csokoládéba mártva is isteni (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók kb. 675 g-hoz

  • 4 nagy narancs vagy 10 citrom (fontos, hogy kezeletlen héjú, lehetőleg bio legyen!)
  • 675 g kristálycukor + kevés a hempergetéshez

Elkészítés

  1. Vágjuk ketté a gyümölcsöket, csavarjuk ki a levüket, kaparjuk ki a húsukat a belső fehér héjig.
  2. Vágjuk 1 cm széles szalagokra a narancshéjat (vagy citromot stb.), helyezzük egy edénybe, öntsünk rá annyi forró vizet, hogy ellepje őket, és lassú tűzön forraljuk 5 percig. Szűrjük le, majd ismételjük meg a folyamatot négyszer, mindig friss vizet használva, hogy a héjak keserű ízét elvegyük.
  3. 250 ml vízben oldjuk fel a cukrot, lassan forraljuk fel.
  4. Tegyük bele a héjakat, és részben lefedve főzzük 30-40 percig, amíg megpuhulnak és áttetszők lesznek.
  5. Hűtés után forgassuk kristálycukorba.

Tipp: a visszamaradt szirupot ne öntsük ki – isteni piskótához, palacsintához, teába!

2. Kandírozott gyömbér recept

kandírozott gyömbér

A kandírozott gyömbér házilag a legjobb! (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók kb. 675 g-hoz

  • 350 g friss gyömbér
  • 225 g cukor + porcukor a bevonásához

Elkészítés

  1. A gyömbért lassú tűzön főzzük vízben 15 percig, amíg megpuhul, majd hűlés után hámozzuk és vágjuk kb. félcentis darabokra.
  2. Egy vastag falú edényben oldjuk fel a cukrot 120 ml vízben, és főzzük kavarás nélkül lassú tűzön, amíg a keverék szirupszerűvé nem válik, ehhez kb. 15 perc kell.
  3. Adjuk hozzá a gyömbérszeleteket, és folytassuk a főzést lassú tűzön, időnként megrázva az edényt, hogy ne ragadjanak össze a szeletek, amíg a gyömbér fel nem szívja a szirupot.
  4. Szedjük ki a megfőtt szeleteket, helyezzük őket drótrekeszre, és hagyjuk kihűlni.
  5. Vonjuk be porcukorral, és 2-3 napra tegyük őket zsírpapírra, amíg a cukor ki nem kristályosodik.
  6. Jól zárható befőttesüvegben tároljuk, sokáig eláll.

Mennyi ideig tart a kandírozás? 

Az aktív munka kb. 30-40 perc, a főzés és szárítás hosszabb. És hogy mivel tálaljuk? Az említett módszerek mellett (teába, tea mellé, süteménybe, granolába stb.) étcsokiba mártva is mennyei, sőt forró csokiba, pudingba is tehetjük. Megéri kísérletezni!

Cukormentes kandírozott gyümölcs – így is lehet?

A szénhidrátcsökkentett verzió természetesen nem lesz ugyanolyan, de megpróbálhatod. A narancshéjat ez esetben is főzd át négyszer, hogy ne legyen keserű. Utána azonban a cukros szirup helyett használj eritritol és allulóz keverékét – önmagában az eritrit kristályos, kemény állagot adna, az allulóz viszont puhábbá, szaftosabbá teszi a kész édességet.

Kapcsolódó: 6 zseniális tipp, ha feldobnád a szilveszteri pezsgőt

A héjakat lassan, alacsony hőn főzd, amíg szinte áttetszőek lesznek, majd szárítsd legalább 24 órán át. Fontos: a cukormentes változat nem áll el olyan sokáig, mint a hagyományos, hűtőben kb. két hétig, fagyasztva néhány hónapig tárolható.

Milyen gyümölcsöt lehet még kandrozni?

A narancson és gyömbéren túl is bőven van tér a kísérletezésre, ha kandírozásról van szó. A klasszikus citrusok – citrom, lime, grapefruit, mandarin – mind csodásan működnek, de érdemes kipróbálni a kumquatot, amely apró mérete miatt egészben is kandírozható, és igazi gourmet finomság lesz.

A bergamott és a pomelo héja különösen illatos, intenzív eredményt ad. Aki a lágyabb, gyümölcshúsos textúrát kedveli, próbálkozhat ananásszal, egész narancsszeletekkel, akár füge kandírozásával is. Kandírozott gyümölcs esetén a lényeg minden esetben ugyanaz: lassú főzés, türelem, és minél aromásabb, jó minőségű (citrusok esetén mindenképpen bio!) gyümölcs. 

Kapcsolódó: További receptek gyümölcsök és zöldségek héjából

Kiemelt kép: Canva

Ajánlott videó