kakaós körtetorta mogyoróval

Pazar süti az ősz kincsével: kakaós körtetorta mogyoróval

A körte az őszi gyümölcsök egyik legnemesebbje: illatos és szaftos, édes ízvilágával ráadásul a desszertek világában is megállja a helyét. Használjuk ki a szezonját, és zárjuk a természet legjavát egy szelet hétvégi süteménybe!

Tudjuk, hogy bizonyára neked is jólesne egy zamatos körtéből készített desszert a szombati vagy vasárnapi ebéd után. Urbán Gábor ezért most olyan finomságot mutat, ami ünnepet csinál a legegyszerűbb szeptemberi hétvégéből is – már mutatjuk is a receptet! 

Hozzávalók egy 22-24 cm átmérőjű formához:

  • 3 darab (kb. 50 dkg) körte
  • 20 dkg vaj/margarin + a formához
  • 15 dkg porcukor
  • 4 tojás
  • 5 dkg sötét, cukrozatlan kakaópor
  • 7 dkg darált török mogyoró
  • fél csomag sütőpor
  • 15 dkg liszt + a formához
  • 10 dkg török mogyoró
  • porcukor a díszítéshez
  1. A körtéket elfelezzük, kimagozzuk, a gömbölyű felüket sűrűn beirdaljuk. Forrásban lévő vízbe helyezzük, és forrástól számítva 5-8 perc alatt előpároljuk. Lecsöpögtetjük.
  2. A tésztához a puha vajat/margarint a porcukorral kihabosítjuk, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk az egész tojásokat, majd a kakaóporral, darált mogyoróval és sütőporral elkevert lisztet is beleforgatjuk.
  3. Egy 22-24 cm átmérőjű formát kivajazunk, kilisztezünk, és megtöltjük a tésztával. Elhelyezzük benne a körtedarabokat, megszórjuk az egész török mogyoróval, majd 170 °C-ra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Kihűtjük. Tálalás előtt megszórhatjuk porcukorral.

ELKÉSZÍTÉS: 35 PERC
SÜTÉS: 35-40 PERC
KALÓRIA: 4797 KCAL/EGÉSZ TORTA

Recept: Urbán Gábor
Fotó: Acsai Miklós
Styling: Kapolka Ágnes

Ez is érdekelhet: Itt a villámgyors és pofonegyszerű körtekrémes cupcake receptje is!

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2025/09. lapszámában jelent meg.
Aktuális előfizetői ajánlatunkat a Magazin Centrum oldalán találod meg.

NLKO címlap szeptember

Ajánlott videó