metszőolló kávézacc növény föld kertész nő

Ne dobd ki a kávézaccot! Csodát tesz a kerti növényekkel, ha jól használod

Akik régóta otthonosan mozognak a kertben, jól tudják: a főzött kávé maradékát nem érdemes kidobni. A kávézacc ugyanis nemcsak a komposztban hasznos – helyes használat mellett a kert egyik leghatékonyabb természetes csodaszere lehet.

Ha minden reggel kávéval indítod a napod, talán ideje lenne a kertedet is „megkínálni” egy csésze feketével – pontosabban a maradékával. A kávézacc értékes melléktermék. Használhatod komposztként, talajjavítóként vagy természetes trágyaként – de csak akkor, ha jól csinálod. Megmutatjuk, mire figyelj, és milyen hibákat érdemes elkerülni.

Milyen növények szeretik a kávézaccot?

A kávézacc különösen hasznos lehet azoknál a növényeknél, amelyek a savasabb talajt részesítik előnyben. Ilyenek például az áfonya, a hortenzia (különösen a kék és rózsaszín fajták), az azálea és a liliom.

A zöldségágyásban is jó szolgálatot tehet: a paradicsom, paprika, sárgarépa, édeskömény, cékla, saláta, spenót és szója kifejezetten jól reagál a kávézaccal dúsított talajra. A retek és a kamélia esetében pedig különösen hatékony, ha a zaccot már az ültetéskor elkeverjük a földdel. Fontos azonban tudni, hogy

nem minden növény örül ennek a természetes kiegészítőnek.

A lúgos talajt kedvelő fajok – mint például a levendula, a muskátli, a rozmaring, az oroszlánszáj, a zsálya és más mediterrán fűszernövények – nem tolerálják jól a kávézaccot, ezért ezeknél érdemes elkerülni a használatát.

Így komposztálj kávézaccal helyesen

A kávézacc kiváló kiegészítője lehet a komposztnak – de csak mértékkel. Fontos, hogy ne haladja meg a komposzt teljes mennyiségének 20-35%-át, mert túlzott mennyiségben túlsavasíthatja a keveréket, és lelassíthatja a lebomlási folyamatokat.

  1. A zaccot mindig rétegezd barna anyagokkal, például száraz levelekkel, szalmával vagy fűrészporral, így biztosíthatod az ideális arányokat.
  2. Hetente érdemes átforgatni a komposztot, hogy jól szellőzzön, és figyelj arra is, hogy nedves, de ne túl vizes legyen.
  3. Megfelelő körülmények között a komposzt 3-6 hónap alatt érik meg. Jó hír, hogy a használt kávéfiltereket is beledobhatod – ezek lebomlanak a többi szerves anyaggal együtt.

Közvetlenül a talajra? Erre figyelj!

A kávézaccot nemcsak komposztként, hanem közvetlenül a talajon is felhasználhatod, ha megfelelően alkalmazod. Vékony rétegben elszórva javíthatja a talaj szerkezetét, táplálja a hasznos mikrobákat, segít a vízelvezetés és a levegőzés javításában, sőt, visszaszoríthatja a gyomokat is. Emellett egyes tapasztalatok szerint elriaszthatja a csigákat, meztelencsigákat, sőt még a kóbor macskákat is.

kávézacc kert kerti tippek kertészkedés maradék felhasználás kávé komposztálás

A kávézacc természetes és tápanyagban gazdag. Megfelelő használat mellett javítja a talajt, támogatja a növények fejlődését és segít a kártevők távoltartásában (Fotó: Getty Images)

Fontos azonban, hogy ne szórd a zaccot vastagon, és ne hagyd egy tömbben a talajon, mivel finom szemcséi könnyen összeállhatnak. Ez gátolhatja a víz és a levegő mozgását, ami hosszabb távon többet árt, mint használ.

A kávézacc természetes tápanyagtartalma miatt kiválóan használható trágyaként is, különösen nitrogénpótlásra. Az egyik legegyszerűbb módszer, ha szárított formában szórod ki. A száraz zacc kevésbé csomósodik össze, könnyebben kezelhető és jobban keveredik a talajjal. Ügyelj rá, hogy ne érjen közvetlenül a szárhoz vagy a gyökérnyakhoz, mert az irritálhatja a növényt. 

Kávétea, avagy a folyékony tápanyag

Ha inkább öntözhető formában használnád a kávézaccot, készíthetsz belőle egyszerű folyékony trágyát, másnéven kávéteát. Ehhez 1-2 csésze használt kávézaccot keverj el körülbelül 5 liter vízben, majd hagyd állni egy éjszakán át, hogy a tápanyagok kioldódjanak.

Kapcsolódó: 6 ok, amiért érdemes szappant helyezni a kertbe.

Másnap szűrd le a keveréket, és máris használhatod a növények öntözésére. Ez a házi készítésű tápoldat segíthet a talaj tápanyagtartalmának pótlásában, különösen a nitrogénigényes növényeknél, ráadásul kíméletesebb, mint a közvetlen zaccszórás – ezért érzékenyebb növényeknél vagy palántáknál is bevethető.

Gyakori hibák, amiket kerülj el

Bár a kávézacc sokoldalú és hasznos a kertben, nem árt az óvatosság. Íme néhány tipikus hiba, amit jobb megelőzni:

  • Túl gyakori trágyázás: A túl sok kávézacc túlterhelheti a talajt, sófelhalmozódást idézhet elő, ami a gyökerek károsodásához és a levelek sárgulásához vezethet.

  • Túl közel szórva a szárhoz vagy a gyökérhez: A kávézacc – főként nedvesen – „megégetheti” a növényt. Mindig a növény köré szórd, ne közvetlenül a tövéhez.

  • Friss kávézacc túlzott használata: A friss zacc magas koffeintartalma miatt stresszt okozhat a növényeknek. Inkább száraz kávézaccot használj, az kíméletesebb és biztonságosabb.

  • Fiatal növények vagy palánták kezelése: Az erőteljes zacc még túl intenzív lehet a fejlődő gyökérrendszernek. Érdemes megvárni, míg a növények megerősödnek.

Ha megfelelően használod, a kávézacc remek környezetbarát megoldás, ám mint minden kertészeti praktikánál, itt is a mértékletesség és az odafigyelés a kulcs – alkalmazkodj a növényeid igényeihez, és figyeld, hogyan reagálnak a gondoskodásra. 

Kapcsolódó: Kóbor macskák a kertedben? Íme 7 növény, ami távol tartja őket.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó