Bár tény, hogy a fánk hagyományosan a tél végéhez, a farsangi időszakhoz kötődik, amikor is bőséges, tartalmas ételekkel búcsúztatjuk a hideg hónapokat, vannak olyan nyárias változatok is, amelyek a legforróbb napokon is jól esnek. Nassolni ilyenkor is kell, így az ember könnyen és gyorsan összeállítható, dagasztás és kelesztés nélkül készíthető finomságokat keres.
A túrófánk éppen ilyen: a túró, a joghurt és a citromhéj frissessége igazán könnyeddé teszi, kívül roppanós, belül habkönnyű állaga miatt pedig egyenesen tökéletes nyári csemege. Ezt a finom fánkot télidőben és nyáron is sokszor elkészítettem már, és mindig sikert arattam vele. Mivel nem túl zsíros, hidegen is nagyon finom, így érdemes kiadós mennyiséget készíteni belőle, hogy rá lehessen járni.
Tökéletes nyári túrófánk
Hozzávalók (kb. 25–30 darabhoz)
- 50 dkg túró
- 4 tojás
- 30 dkg görög joghurt
- 10 dkg kristálycukor
- 1 teáskanál finomra reszelt citromhéj
- egy csipet só
- 40 dkg finomliszt
- 2 csomag sütőpor
- bő, semleges ízű olaj a sütéshez
Elkészítés
- Egy nagy tálban keverjük simára a túrót a tojásokkal, a görög joghurttal és a cukorral. Adjuk hozzá a citromhéjat és a csipet sót is.
- A lisztet keverjük össze a sütőporral, majd több részletben adjuk a túrós alaphoz. Keverjük egynemű, sűrű, kanállal adagolható masszává.
- A kész tésztát fedjük le, és tegyük hűtőbe 20 percre, hogy kissé megdermedjen és formázhatóbb legyen.
- Közben melegítsük fel az olajat egy mélyebb lábosban vagy serpenyőben. Az olaj legyen elég forró, de ne túlságosan – ha egy kis tésztadarab azonnal feljön a tetejére és finoman pezseg körülötte, megfelelő a hőmérséklet.
- Egy evőkanál vagy fagylaltkanál segítségével szaggassunk adagokat a masszából az olajba. Egyszerre ne süssünk túl sokat, hogy ne hűljön le az olaj.ű
- A fánkokat oldalanként 1–2 percig süssük, amíg szép aranybarna nem lesz a külsejük.
- Papírtörlőn alaposan csepegtessük le őket, majd várjuk meg, míg langyosra hűlnek.
- Ehetjük is!
A túrófánkhoz valamilyen bogyós gyümölcsből készült lekvár vagy szörp illik a legjobban, de tálalhatjuk egyszerűen porcukorral meghintve, esetleg fahéjas cukorral vagy cseppnyi mézzel ízesített joghurttal is. Uzsonnára, desszertként vagy délutáni kávé mellé is remek választás, ami után gyerek és felnőtt is lelkesen nyúl majd.
És végül egy extra tipp: ahogy minden fánkhoz, ehhez a recepthez is a 00-s (nullás) liszt a legalkalmasabb. Ez a finom szemcséjű liszt adja ugyanis meg a fánk megfelelő állagát. Ha lehet, válasszunk ilyen típusú lisztet a legjobb végeredmény érdekében, de ne szegje kedvünket az sem, ha sima lisztünk van csak. Isteni lesz úgyis!
Kapcsolódó: És mit szólnál egy túrófánkos, epres nyárshoz?
Kiemelt kép: Getty Images