Újratöltött hétvégi gasztrónkban hétről-hétre 5000 forint alatt kihozható, mégis vasárnapi hangulatú ebédmenü ötletekkel jövünk. Az árakat az online is elérhető áruházak legkedvezőbb árú termékeinek átlagárából számoljuk, így előfordulhat, hogy egyik vagy másik alapanyagot a menü olvasásakor kicsit kevesebb vagy épp több pénzért érhetik el olvasóink.
De talán nem is a fillérre pontos elszámolás, hanem a jót olcsón egyszerű alapelve, és a közös ötletelés a lényeg. Lássuk, mit hozunk ki ezen a héten egyetlen pizza árából!
Hideg almaleves
Hozzávalók 4 adaghoz:
- Alma (Golden vagy Idared) – kb. 0,6 kg – 300 Ft
- Kristálycukor – 50 g (kb. 3 evőkanál) – 20 Ft
- Fahéj és szegfűszeg – 1 fahéjrúd + 2 db szegfűszeg – 20 Ft
- Citrom – 1/2 db citrom leve és héja – 50 Ft
- Búzaliszt (finomliszt) – 15 g (1 evőkanál) –5 Ft
- Tejföl 20% – 150 g – 175 Ft
- Só – csipetnyi – elhanyagolható költség
Összköltség 4 főre: 600 Ft.
Elkészítés
- Az almát meghámozzuk, felkockázzuk, a citrom levét kifacsarjuk.
- Vizet forralunk cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel, citromhéjjal és sóval. 5 perc után leszűrjük, majd a fűszeres lében 5 percig főzzük az almát.
- A tejfölt liszttel simára keverjük, kevés forró levessel hőkiegyenlítjük, majd a leveshez adjuk. 2-3 percig gyenge forráson sűrítjük.
- Az almát visszatesszük, kevés citromlével ízesítjük. Hűtőben jól lehűtjük.
- Jéghidegen, csészében vagy tányérban, akár fahéjrúddal díszítve tálaljuk.
Töltött csirkecomb pirított hagymás rizzsel és uborkasalátával
Hozzávalók 4 adaghoz:
Töltött csirkecomb:
- Csirkecomb (egész, csontos, bőrös) – 4 db (kb. 1,2 kg összesen) – 1080 Ft
- Fehér kenyér – 2 szelet (szikkadt vagy friss) – 50 Ft
- Tojás – 1 db – 80 Ft
- Vöröshagyma – 1 fej (apróra vágva; fele a töltelékbe, fele a rizshez) – 30 Ft
- Petrezselyemzöld – pár szál friss, aprítva (vagy 1 tk szárított) – 50 Ft
- Só, őrölt fekete bors – ízlés szerint – minimális költség
- Tej a kenyér áztatásához – pár evőkanálnyi – 20 Ft
Pirított hagymás rizs:
- Hosszúszemű fehér rizs – 300 g – 180 Ft
- Napraforgóolaj – 2 evőkanál (kb. 30 ml) – 36 Ft
- Vöröshagyma – (lásd fenn, a hagyma másik fele a rizshez)
- Só – ízlés szerint
Uborkasaláta:
- Kígyóuborka – 2 db közepes – 550 Ft
- Fokhagyma – 2 gerezd – 25 Ft
- 10%-os ecet – 2 evőkanál (30 ml) – 12 Ft
- Kristálycukor – 1 evőkanál (15 g) – 5 Ft
- Tejföl 20% – 150 g – 175 Ft ( a tálaláshoz, opcionális)
- Só – 1 teáskanál a saláta levéhez + ízlés szerint – pár forint
Összköltség 4 főre: 2 300 Ft.
Elkészítés:
- A csirkecombokat megtisztítjuk, a bőrük alá zsebet képezünk, megsózzuk, megborsozzuk.
- A töltelékhez a beáztatott, kinyomkodott kenyeret összekeverjük a tojással, pirított hagymával, petrezselyemmel, fűszerekkel. Ezt a masszát a bőr alá töltjük.
- A combokat kiolajozott tepsibe tesszük, meglocsoljuk egy kevés vízzel, lefedjük, és 180 °C-on 30 percig sütjük, majd fólia nélkül még 15–20 percig pirítjuk.
- Közben a körethez az apróra vágott hagymát olajon megfonnyasztjuk, rádobjuk a megmosott rizst, üvegesre pirítjuk, majd kétszeres mennyiségű sós vízzel felöntve lefedve puhára főzzük.
- Az uborkasalátához az uborkát legyaluljuk, besózzuk, 10 perc után kinyomkodjuk. A pácléhez víz, ecet, cukor, só, reszelt fokhagyma keveréket készítünk, ráöntjük az uborkára, és hűtőben érleljük. Tejföllel is kínálható.

Meggyes tejpite (Fotó: Getty Images)
Meggyes tejpite
Hozzávalók 4 adaghoz:
- Búzaliszt (finomliszt) – 200 g – 60 Ft
- Kristálycukor – 100 g – 35 Ft
- Vaníliás cukor – 1 csomag (8 g) – 50 Ft
- Tojás – 3 db – 240 Ft
- Tehéntej (2,8% UHT) – 500 ml – 175 Ft
- 350 g magozott meggybefőtt (1 üveg befőtt leszűrve) – 700 Ft
- Margarin – 1 evőkanál a tepsi kenéséhez – 10 Ft
- Só – csipetnyi – elhanyagolható költség
Összköltség 4 főre: 1 300 Ft.
Elkészítés
- A tojásokat a cukorral és vaníliás cukorral egy tálban habverővel jól elkeverjük, hozzáadunk egy csipet sót, majd beleöntjük a tejet, és fokozatosan beleszitáljuk a lisztet.
- Egy közepes tepsit vagy piteformát kivajazunk, a sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A lecsepegtetett meggyszemek kétharmadát kevés lisztbe forgatjuk, majd az aljára szórjuk, ráöntjük a tésztát, végül a tetejére rászórjuk a maradék meggyet.
- 180 °C-on kb. 35–40 percig sütjük, míg a széle aranybarna, a közepe szilárd lesz. A tejpitét hűlni hagyjuk, majd langyosan vagy hidegen szeletelve, porcukorral meghintve tálaljuk.
Jó étvágyat!
Kapcsolódó: 4 budapesti hely, ahol 3000 forint alatt jót tudsz ebédelni
Kiemelt kép: Getty Images