fiatal pár közös főzés

Hétvégi gasztró: háromfogásos ebéd 4 főre, fejenként 1500 forintból – 1. rész

Az élelmiszerárak meredek emelkedése miatt ma már komoly kihívás egy családi ebéd megfinanszírozása. A dráguló alapanyagok erősen apasztják a konyhapénzt, hiszen a bevásárlás jóval többe kerül, mint pár éve. De nincs mese, enni kell. És nem lenne rossz finomat is enni, nem igaz?

Újratöltött hétvégi gasztrónkban hétről-hétre 5000 forint alatt kihozható, mégis vasárnapi hangulatú ebédmenü ötletekkel jövünk. Az árakat az online is elérhető áruházak legkedvezőbb árú termékeinek átlagárából számoljuk, így előfordulhat, hogy egyik vagy másik alapanyagot a menü olvasásakor kicsit kevesebb vagy épp több pénzért érhetik el olvasóink.

De talán nem is a fillérre pontos elszámolás, hanem a jót olcsón egyszerű alapelve, és a közös ötletelés a lényeg. Lássuk, mit hozunk ki ezen a héten egyetlen pizza árából! 

Hideg almaleves

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • Alma (Golden vagy Idared) – kb. 0,6 kg  – 300 Ft
  • Kristálycukor – 50 g (kb. 3 evőkanál) – 20 Ft
  • Fahéj és szegfűszeg – 1 fahéjrúd + 2 db szegfűszeg – 20 Ft
  • Citrom – 1/2 db citrom leve és héja – 50 Ft
  • Búzaliszt (finomliszt) – 15 g (1 evőkanál) –5 Ft
  • Tejföl 20% – 150 g – 175 Ft
  • Só – csipetnyi – elhanyagolható költség

Összköltség 4 főre: 600 Ft.

Elkészítés

  1. Az almát meghámozzuk, felkockázzuk, a citrom levét kifacsarjuk.
  2. Vizet forralunk cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel, citromhéjjal és sóval. 5 perc után leszűrjük, majd a fűszeres lében 5 percig főzzük az almát.
  3. A tejfölt liszttel simára keverjük, kevés forró levessel hőkiegyenlítjük, majd a leveshez adjuk. 2-3 percig gyenge forráson sűrítjük.
  4. Az almát visszatesszük, kevés citromlével ízesítjük. Hűtőben jól lehűtjük.
  5. Jéghidegen, csészében vagy tányérban, akár fahéjrúddal díszítve tálaljuk.

Töltött csirkecomb pirított hagymás rizzsel és uborkasalátával

Hozzávalók 4 adaghoz:

Töltött csirkecomb:

  • Csirkecomb (egész, csontos, bőrös) – 4 db (kb. 1,2 kg összesen) – 1080 Ft
  • Fehér kenyér – 2 szelet (szikkadt vagy friss) – 50 Ft
  • Tojás – 1 db – 80 Ft
  • Vöröshagyma – 1 fej (apróra vágva; fele a töltelékbe, fele a rizshez) – 30 Ft
  • Petrezselyemzöld – pár szál friss, aprítva (vagy 1 tk szárított) – 50 Ft
  • Só, őrölt fekete bors – ízlés szerint – minimális költség
  • Tej a kenyér áztatásához – pár evőkanálnyi – 20 Ft

Pirított hagymás rizs:

  • Hosszúszemű fehér rizs – 300 g – 180 Ft
  • Napraforgóolaj – 2 evőkanál (kb. 30 ml) – 36 Ft
  • Vöröshagyma – (lásd fenn, a hagyma másik fele a rizshez)
  • Só – ízlés szerint

Uborkasaláta:

  • Kígyóuborka – 2 db közepes – 550 Ft
  • Fokhagyma – 2 gerezd – 25 Ft
  • 10%-os ecet – 2 evőkanál (30 ml) – 12 Ft
  • Kristálycukor – 1 evőkanál (15 g) – 5 Ft
  • Tejföl 20% – 150 g – 175 Ft ( a tálaláshoz, opcionális)
  • Só – 1 teáskanál a saláta levéhez + ízlés szerint – pár forint

Összköltség 4 főre: 2 300 Ft.

Elkészítés:

  1. A csirkecombokat megtisztítjuk, a bőrük alá zsebet képezünk, megsózzuk, megborsozzuk.
  2. A töltelékhez a beáztatott, kinyomkodott kenyeret összekeverjük a tojással, pirított hagymával, petrezselyemmel, fűszerekkel. Ezt a masszát a bőr alá töltjük.
  3. A combokat kiolajozott tepsibe tesszük, meglocsoljuk egy kevés vízzel, lefedjük, és 180 °C-on 30 percig sütjük, majd fólia nélkül még 15–20 percig pirítjuk.
  4. Közben a körethez az apróra vágott hagymát olajon megfonnyasztjuk, rádobjuk a megmosott rizst, üvegesre pirítjuk, majd kétszeres mennyiségű sós vízzel felöntve lefedve puhára főzzük.
  5. Az uborkasalátához az uborkát legyaluljuk, besózzuk, 10 perc után kinyomkodjuk. A pácléhez víz, ecet, cukor, só, reszelt fokhagyma keveréket készítünk, ráöntjük az uborkára, és hűtőben érleljük. Tejföllel is kínálható.
hétvégi gasztró 1500 forint meggyes tejpite

Meggyes tejpite (Fotó: Getty Images)

Meggyes tejpite

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • Búzaliszt (finomliszt) – 200 g – 60 Ft
  • Kristálycukor – 100 g – 35 Ft
  • Vaníliás cukor – 1 csomag (8 g) – 50 Ft
  • Tojás – 3 db – 240 Ft
  • Tehéntej (2,8% UHT) – 500 ml – 175 Ft
  • 350 g magozott meggybefőtt  (1 üveg befőtt leszűrve) – 700 Ft
  • Margarin – 1 evőkanál a tepsi kenéséhez – 10 Ft
  • Só – csipetnyi – elhanyagolható költség

Összköltség 4 főre: 1 300 Ft.

Elkészítés

  1. A tojásokat a cukorral és vaníliás cukorral egy tálban habverővel jól elkeverjük, hozzáadunk egy csipet sót, majd beleöntjük a tejet, és fokozatosan beleszitáljuk a lisztet.
  2. Egy közepes tepsit vagy piteformát kivajazunk, a sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A lecsepegtetett meggyszemek kétharmadát kevés lisztbe forgatjuk, majd az aljára szórjuk, ráöntjük a tésztát, végül a tetejére rászórjuk a maradék meggyet.
  3. 180 °C-on kb. 35–40 percig sütjük, míg a széle aranybarna, a közepe szilárd lesz. A tejpitét hűlni hagyjuk, majd langyosan vagy hidegen szeletelve, porcukorral meghintve tálaljuk.

Jó étvágyat!

Kapcsolódó: 4 budapesti hely, ahol 3000 forint alatt jót tudsz ebédelni

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó