Gyakorlatilag az egész világ tudja, hogy Magyarország a gyógy- és termálvizek országa. És bizony jól tudják, hiszen hőforrások tekintetében Magyarország a nemzetközi élmezőnybe tartozik. Nem sok olyan hely van a világon, ahol ilyen mennyiségben fordulna elő termálvíz, mint nálunk. Olyan vulkanikus eredetű vidékeken fekvő országok kelhetnek csak versenyre vele, mint Japán, Peru, Izland, Olaszország, Bali, Törökország, vagy az egyesült államokbeli Kalifornia. Azt azonban nem sokan tudják, hogy milyen sokféle termálvizünk van, és hogy ezek milyen egészségügyi problémák esetén nyújthatnak segítséget!

—————–SZPONZORÁLT TARTALOM———————-

Hazánkban kb. 500 termálvíz előfordulási hely van, ami azt jelenti, hogy az ország területének 70%-án található +30°C-nál melegebb természetes víz. Igazi kuriózum az is, hogy ennyi betegség kezelésére, illetve megelőzésére alkalmas kiváló minőségű termál és gyógyvíz áll rendelkezésre. 

Miért van ez így?

Az országban található források gazdag ásványianyag tartalmának titka, hogy itt a földkéreg vastagsága jóval kisebb, mint máshol a világon, így a víz a felszínre vezető útja során több értékes ásványi anyagot tud magába gyűjteni, amelyek nemcsak a különféle egészségügyi (pl. ízületi, nőgyógyászati vagy éppen emésztési) problémákra  vannak jó hatással, hanem a bőrt is széppé, ruganyossá teszik. 

A Norris Geyser-medence a kaliforniai Yellowstone legöregebb termálvidéke. (Fotó: Noémie Cauchon/Unsplash)

Gyógyvíz vagy termálvíz?

A termálvíz fogalmát a hétköznapokban gyakran keverik a gyógyvíz fogalmával. A hévizek általában sok ásványi anyaggal bírnak, gyógyvíznek pedig azokat az ásványvizeket, borvizeket, termálvizeket nevezzük, amelyek fizikai tulajdonságai vagy kémiai összetételük miatt gyógyító hatásúak, és ami fontos, hogy számukra az adott ország rendelete alapján, melynek területén találhatók, az ásványvíz, vagy gyógyvíz megnevezést engedélyezték.

Tehát a gyógyvíz az a termálvíz, amely a benne lévő ásványi anyagok miatt egy-egy betegségre bizonyítottan gyógyító hatással bírnak.

A termálvíz (más néven hévíz) a felszín alatti víz, amelynek hőmérséklete meghaladja a 20 °C-ot. Magyarországon a legforróbb hévíz a 80 Celsius-fokot is meghaladja! A szegedi Dóra kút 1551 méter mélyről feltörő vize például 70 Celsius fokos és nátrium hidrogénkarbonátot tartalmaz, ez például kiválóan alkalmas mozgászervi, belgyógyószati betegségek, illetve csontritkulás kezelésére. 

Az izlandi Kék Lagúna szintén világszerte ismert: a Svartsengi Geotermikus Erőműből kiömlő, majd a láván összegyűlt, felhevült tengervíz jótékony hatású, és többféle bőrproblémát is gyógyít. (Fotó: Jeff Sheldon/Unsplash)

Szállodai élmény és gyógyfürdő 2 az 1-ben

Sokan szeretik a gyógyfürdőket, de még többen szeretnék, ha háborítatlan pihenés és wellnessezés közben volna mód élvezni a vizek jótékony hatásait. Szerencsére ez könnyen elérhető, a bükfürdői Caramell Premium Resort Superior **** Hotel ugyanis nem olyan régen saját kutat fúrt, így el sem kell hagyni a szállodát, hogy élvezhessük a bükfürdői termálvíz jótékony hatását: a Silent Zone felnőttbarát wellness részleg termálvizes medencével bővült, mely egy új, modern környezetben mutatja be a holisztikus világ egyedi vonulatait.

A különleges, holisztikus hotel kül- és beltéri medencéiben egyaránt élvezhetjük a kellemes feltöltődést (kép: Caramell Premium Resort****superior)

És hogy mégis milyen ez a gyógyvíz? 1282 méter mélyről tör fel, 55 °C-os, és az az alkáli-hidrogénes, magas fluorid, jodid és vastartalmú gyógyvizek csoportjába tartozik. Sokféle egészségügyi állapot esetén javasolt: meszesedés, porckopás, csontritkulás, porckorong-elváltozás, lumbago, Bechterew-kór, krónikus ízületi gyulladás, köszvény, lágyrész reumatizmus, de ortopédiai és idegsebészeti műtétek utáni rehabilitációhoz, baleseti utókezelésre, krónikus nőgyógyászati és urulógiai gyulladások, illetve krónikus gyomorhurut, fekélybetegség, emésztési zavarok esetén..

Melyik fajta víz mire jó?

A bükfürdői víz csak egyike a sokféle gyógyhatású víznek. A termál és gyógyvizeket a bennük található alkotórészek alapján ugyanis sokféleképpen lehet osztályozni.

  • Szénsavas vagy savanyúvizek: ezek elsősorban vulkanikus kőzetanyagú hegységekben, illetve azok peremein találhatók. Nemcsak fogyasztani lehet: a vízből a szénsav felszívódik a bőrön keresztül, ez és a víz melegsége együtt pedig javítja a belső szervek vérellátását, elősíti a szívizom oxigénnel való ellátását, ezért szívbetegségek és szívbillentyű bántalmak esetén is javasolják. Ilyen víz található például a Nyugat-Dunántúlon Bükben és Balfon, a Balaton-felvidéken, a Balaton déli partján, Székesfehérváron és környékén, illetve Parádfürdőn.
  • Alkalikus vizek: ezekben főleg a szódabikarbóna ionjait, vagyis nátrium-, és hidrogén-karbonát-ionokat találunk, így leggyakrabban ivókúrára használják, hiszen hatásai révén alkalmas a gyomor-, bélhurut, gyomorsavtúltengés, vagy akár a légúti hurut kezelésére. A legismertebb talán a bükkszéki Salvus gyógyvíz, de ilyen források találhatók Balfon, Békésen,, Gyopárosfürdőn, Gyulán, Tótkomlóson, de ilyen Szegeden az Anna kút is, és természetesen még sok más helyen is. 
  • Kénes gyógyvizek: kén-hidrogént, karbonil-szulfidot, esetleg nátrium-szulfidot vagy kalcium-szulfidot tartalmazó vizek. Ezek a bbennük való fürdés esetén is alkalmasak arra, hogy a szervezet kénhiányát pótolják! Főként a reumás betegségek és egyes bőrbetegségek, mint például a pikkelysömör és az ekcéma kezelésében van jó hatással, de a kénes vizek hormontermelést és az anyagcserét is serkenthetik. Balf néhány forrása is kénes vizű, a budapesti Rudas fürdő egyes forrásai is, az Imre- és a Lukács fürdők vize, az Aranyos fürdő, a parádi Csevice forrás, de Harkány és Mezőkövesd több fúrt kútjának is kénes a vize..
  • Meszes jellegű vizek: ezek kalciumot, magnéziumot, hidrokarbonátot tartalmaznak, ennélfogva pedig leginkább a mozgásszervi és kopásos ízületi megbetegedések terápiájában alkalmazzák őket. Ilyen földes-meszes víz van szinte Budapest összes nagyobb fürdőjében, tehát a Lukács fürdőben, a Széchenyiben, Gellértben, a Rudas vizében ráadásul radon is van, amely fájdalomcsillapító hatással bír. Ezen kívül meszes jellegű vize van az esztergomi Szent István kútnak, a miskolctapolcai, a mohai Ágnes, és a parádi Szent István forrás.

Ezen kívül is vannak a keserű vizek, amelyek Budapesten, Nagyigmándon, Tiszajenőn találhatók, a konyhasós vizek szintén előrdulnak a fővárosban, Debrecenben, Sárváron, Igalon, Hajdúszoboszlón. Vasas-timsós jellegű gyógyforrások vannak Parádon, Erdőbényén, vagy Csopakon, a jódos, brómos vizek pedig az alföldi mélyfúrású kutakból származnak. Léteznek radioaktív jellegű források, iylenek Budapesten a Gellért-, és a Rudas-fürdőben, Egerben, Miskolctapolcán és a Hévízi-tónál vannak. És ezek kívül is vannak még egyszerű termál vizek, amelyek az ország nagy részén megtalálhatók.

Kiemelt kép: Camila Cordeiro/Unsplash