5 program Bükfürdőn és környékén az aktív pihenés szerelmeseinek

Ha szereted nyaralás alatt felfedezni a környéket, akkor jó hírünk van: itt biztosan nem fogsz unatkozni!

––––––– SZPONZORÁLT TARTALOM ––––––––

A wellness programok mellett érdemes kipróbálni néhány más, mozgalmas programot is, amelyből Bükfürdő környékén bőven válogathatunk. Utána még jobban esik a szaunában pihenni, vagy a medenceparton olvasgatni. 

Felejthetetlen kaland

Amennyiben igazi aktív programra vágyunk, érdemes ellátogatni a bükfürdői Kristály Torony Kalandparkba, ahol az egész család feltalálja magát. A hazánkban egyedülálló, három szintes kalandpályát 90 elem teszi teljessé, maximális szabadságérzést nyújtva. Semmi nem kötelező, bármelyik elem kihagyható, vagy éppen meg is ismételhető. A Kristály Torony Kötélpálya 5, 10 és 17 méter magas szintjeivel, a legmodernebb biztonsági technológiával összeállított, közel 1 kilométer hosszú látványos mászó- és kalandpályája.

Gyerekek számára a Mini Kristálytorony kötélpálya ajánlott, ami akár már három éves kortól használható, hogy a kicsik egyedül is próbára tudják tenni képességeiket. A szikla- és falmászás szerelmesei sem fognak unatkozni a 10 méteres mászófalnak köszönhetően, amelyen különböző nehézségi fokozatok várnak ránk. Ha már ott vagyunk, érdemes kipróbálni a 10 méteres óriáshintát, amibe ketten is beülhetünk egyszerre. Lehetőség nyílik az íjászat kipróbálására is, sőt műfüves futballpálya is várja a lelkes csapatokat. Érdemes mihamarabb lecsapni erre a remek programra, mert a pálya ősz végétől egészen kora tavaszig zárva tart.

Mezítlábas élmény

A Kneipp és Nordic Walking Park egy különleges, 510 méter hosszú Kneipp száraztaposó pályát rejt, amelyek különböző méretű kavics, kő, zúzalék, fenyőkéreg, faapríték, homok alkot. Minden korosztály számára hatalmas élmény ezeken mezítláb végig sétálni és megérezni a természet kincseit a talpunkon keresztül. A mezítlábas élmény eleinte szokatlan lehet, de Sebastian Kneipp úgy tartotta – és azóta ezt több elmélet is bizonyítja -, hogy a talpra gyakorolt nyomások, hőmérsékleti hatások gyógyító erővel bírnak a szervezetre.

A Kneipp sétaútvonal jótékony hatással van a szervezetünkre (kép: www.visitbuk.hu)

A bükfürdői parkban a szabadtéri jógaparkban is kinyújthatjuk fáradt végtagjainkat, és hogy a gyerekek se unatkozzanak, felfedezhetik a bokorlabirintus útvesztőjét. Számos gyógy- és fűszernövénnyel is megismerkedhetünk a nap folyamán, ahol árnyat adó fák tövében, kellemes madárfütty kíséretben pihenhetünk. Valódi újjászületés! 

Sétára fel!

Sportolni és közben újjászületni? A Nordic Walking pont ezt nyújtja, ugyanis megmozgatja az izmok 90%-át, javítja a vérkeringést, erősíti a szívet, séta közben fokozódik a szervezet oxigénellátása. Különösen ajánlott az ülőmunkát végzőknek, hiszen a Nordic Walking remekül oldja a beállt izmokat a nyakrészen és a vállakban. Bükfürdőn két kijelölt útvonal is található. A Termál névre keresztelt út 3 km hosszúságú, míg a Napsugár 7, 5 km-en keresztül tart.

A nordic walking minden korosztály számára ideális mozgásforma (kép: unsplash)

A kiindulási és az érkezési pontjuk közös, ha esetleg társasággal indulnánk, de nem mindenki bírja a nagyobb távot. Attól sem kell félni, hogy eltévedünk, két információs tábla, illetve további irányjelző táblák segítik a sétálók tájokozódását. Egy ilyen program után különösen jól esik majd a szaunában, gőzfürdőben pihenni egyet. A Caramell Premium Resort Superior **** Hotelben mindezt megteheted exkluzív környezetben, maximális kényelemben. 

A kerékpár szerelmeseinek

A bringásoknak a számos lehetőség közül három túraútvonalat emelnénk ki, egy kezdő-középhaladó, középhaladó és egy haladó szintűt. Az inkább síkvidéken kényelmesen bámészkodva tekerni vágyóknak ideális útvonal a „Kerékpártúra a Répce mentén”. Bükfürdőt és a burgenlandi határtelepülést, Locsmándot a Répce folyó és egy kerékpárút is összeköti. Az oda-vissza kicsivel több mint 31 kilométeres útvonal Szakonyon és Gyalókán át, Zsira érintésével végig kiépített kerékpárúton érhető el a végcél. Útközben frissítő-pihenőpont is található, ahol a pedelec akkumulátor töltését is meg lehet oldani. Egy picivel nagyobb felkészültséget igényel a „A tó vonzásában” nevezetű túra. Ennek a távja már 34 kilométeres, és ebből 7 km a szintemelkedés (140 méter). Útvonala: Bükfürdő – Szakony – Zsira – Répcevis – Peresznye – Csepreg – Bükfürdő.

Ezen a túrán az útviszonyok miatt érdemes túrakerékpárral indulni.

Bár az első harmada kerékpárút, nagyjából Zsiráig, majd a főúton megyünk Répcevisig. Innen Peresznyére menet az emelkedő tetején érdemes megállni és körbenézni, a tájat, pazar látvány! Peresznyére érve, a Hunyadi János utcán keresztül jutunk el a Boldogasszony-patak völgyébe, ahol találjuk a Széchenyi-kastélyt. Vele szemben gyönyörű parkot, játszóteret, pihenőhelyet találunk. A Csepregig vezető utat kavicsos, földes úton, dimbes-dombos szántóföldek között tesszük meg. Csak egy 800 méteres szakaszon kell kihajtanunk a főútra megint, hogy a Csepregi halásztó elágazásig érjünk, itt kanyarodjunk le jobbra. Így a tavat a déli részénél kerüljük. Csepregtől 4-5 kilométeres kerékpárúton jutunk vissza Bükfürdőre.

Ahaladó útvonal – csak egy hajszállal nehezebb – , az „Akácos út” kerékpáros körtúra 41 km, és itt is 140 m szintemelkedéssel számolhatunk. Az egyenetlen útviszonyok miatt itt is a túrakerékpár javasolt. Ennek útvonala: Bükfürdő – Szakony – Egyházasfalu – Újkér – Iván – Simaság – Lócs – Bükfürdő. Az út első szakasza kerékpárúton visz a hangulatos kis utcákkal szabdalt Szakonyig. Ne hagyjuk ki megnézni a Szent István király-templomot.

Egy kerékpározással töltött nap teljesen feltölt (kép: unsplash)

A faluból kiérve szántóföldek közt 4,5 km múlva érjük el a Keresztényi Szűz Mária kápolnát, ami ideális pihenőhelyül szolgál. Az úton Újkér községbe érve kerámiaárusokat találunk, ha tetszik be is vásárolhatunk itt. A falut elhagyva értjük meg az „Akácos út” elnevezést, Ivánig a látképet ez a fafajta határozza meg. Tiszta időben ezen a szakaszon a Kőszegi-hegység és az Alpok hegyeinek látványa is elkísér bennünket.

A következő érintett falvak közül látvány szempontjából kiemelkedik Lócs, ahol tavasztól őszig szinte az egész faluban a virágzó rózsák látványában gyönyörködhetünk. A faluból kiérve pár km-t megtéve érkezünk vissza Bükfürdőre. Érdemes belevágni valamelyik útba, hogy megismerjük a környéket, nem csak négy keréken. 

Teszteld a gömbérzéked!

Ha nem volt elég a kalandokból vagy akár borongósra fordulna az idő, akkor a Caramell Premium Resort****superior hotelben található bowlingpályát is felfedezhetitek. Így a szálloda területét sem kell elhagynotok azért, hogy aktívan tudjátok eltölteni a pihenőidőtöket, és élményekkel gazdagodva, felfrissülve térjetek majd haza. 

A bowlingozás élménye maradandó emlékké válhat (kép: Caramell Premium Resort****superior)

A rengeteg kaland után pedig tényleg nem marad más, mint az édes pihenés.

Kiemelt kép: Pexels