Ha lehetne, receptre írnánk: 5 kényeztető masszázsfajta, amit muszáj kipróbálnod

Ha egy kényeztető masszázsnál kevés jobb programot tudsz te is elképzelni egy fárasztó hét után, akár egyedül, akár a szerelmed vagy a legjobb barátnőd társaságában, akkor megnyugtatunk, ezzel abszolút nem vagy egyedül.

––––– SZPONZORÁLT TARTALOM –––––

Egy kutatás szerint az emberek 70 százaléka szerint az egyik legpihentetőbb relaxáló módszer a masszázs, ráadásul nem csak jó érzés, de a testednek is jót teszel vele.

A kézzel kifejtett ingerekre a test egyetlen módon tud válaszolni: beindulnak a gyógyító mechanizmusok. Minden masszázs más és más területen fejti ki a jótékony hatását:

az egyik típus energizál, a másik méregtelenít, a harmadik fájdalmat csillapít, a különböző technikákat pedig már évszázadok óta folyamatosan gyakorolják a világ minden táján.

Rengeteg masszázstípus létezik, és gyakorlatilag csak rajtunk – és az esetleges kezelendő problémánkon – múlik, melyiket is választjuk. Akár Gombócartúr a csokoládéval: van mindenféle, mi szem-szájnak ingere, ezért sokszor nehéz lehet a választás. 

Mi a különbség a masszázsok között?

„A gyógymasszázs orvosi javaslatra történő masszázs célzott területen, a svédmasszázs fogásait alkalmazva” – magyarázza Fábián Mária, a Caramell Premium Resort****superior tapasztalt masszőre, ahol kollégájával, Toplak Bélával fogadják a felfrissülni vágyó vendégeket. „A svédmasszázs az egész testre, lélekre ható masszázs, mely lehet relaxáló és intenzív. Az egyéb masszázsok a test és a lélek harmóniája szempontjából hangsúlyos, relaxációs és vagy spirituális, ilyen például az Ayurveda, a Lomi-lomi és a lávaköves masszázs. Ezeknél a masszőr a svéd- és kényeztető, lazító masszázsfogások elemeit alkalmazza.”

A szakember hozzáteszi: kontraindikációt leszámítva (például lázas állapot, fertőző betegség, sérülés, műtét után),

mindenkinek ajánlott a masszázs,

hiszen egyaránt alkalmas a stressz levezetésére és izomfájdalmak-húzódások kezelésére is. „Vér-és nyirokkeringés javító hatása által jó méregtelenítő. Az ellazulás következtében a mindennapi problémák, gondok elengedése történik, mely segíti a test-lelki feltöltődést.” De mit is takarnak az egzotikus elnevezések és mire is jók pontosan? 

Yumeiho

Japánból indult a Yumeiho története, és egészen az 1960-as évekig nyúlik vissza. Saionji Masayuki és csapata dolgozta ki annak érdekében, hogy pácienseiknek egyszerre tudjanak a masszázs, az akupresszúra és a manuálterápia eszközeivel segíteni. A Yumeiho kezelésekre gyúró-nyomó technika jellemző, és azoknak a legérdemesebb kipróbálni, akiknek az ülőmunka vagy más tényezők miatt eltolódott a testsúlyközpontja, avagy nincs a helyén a keresztcsontjuk. Az egész testet ellazítja a ruhában végzett masszázs, és az ízületekre, a belső szervekre és az energia szintre is kedvezően hat.

(kép: unsplash)

Merev izmok, ülőmunka, túl sokat igénybevett egyik oldal (pl. teniszezők) és rossz testtartás esetén nagyon ajánlott. Az izmok lazítása mellett javítja a vérkeringést, a nyirokkeringést, az energia áramlását, és szimmetrikussá teszi a testet, korrigálja a tartáshibákat.

Nyirokmasszázs  

Már a tudomány is igazolja, hogy a nyirokmasszázs valóban segít az anyagcsere beindításában, és a nyirokpangás ellen is kiváló módszer. Egyáltalán nem fájdalmas, és hamar látványos a hatása.

Dr. Emil Vodder kísérletezte ki, és fejlesztette tökélyre, bebizonyította, hogy kézi nyomás által lehetséges a kötőszöveti folyadékra hatni, továbbtolni azt, és vízteleníteni a területeket a testen, ahol felhalmozódott a folyadék. 

Épp ezért a módszer gyorsítja a salakanyag elszállítását, segíti a regenerálódást, és az immunrendszert is felpörgeti. Kissé álmosíthat, ellazít, relaxáló hatással van az idegrendszerre, és az eredmény egyből a kezelés után érezhető, rendszeresen alkalmazva hosszútávú jótékony hatásai is vannak. 

Talpreflexzóna masszázs 

A talp a test térképe, masszírozásával különböző testrészek és szervek állapotára is hatnak a reflexzónákhoz értő szakemberek. A talpmasszázs stresszcsökkentő hatása közismert, emellett javítja a vérkeringést, méregtelenít, és a test öngyógyító folyamatait is beindítja. A talp különböző pontjai más és más szerveket aktivizálnak, nyomás hatására beindulnak a gyógyulási folyamatok, miközben a masszázst élvező vendégek teljesen stressz mentessé válnak, elméjük megnyugszik és teljesen felfrissülnek.

(kép: unsplash)

A reflexzóna masszőrök azt is képesek kitapintani, ha valamelyik szervnek nem megfelelő a vérkeringése, és a nyomás által segítenek ezen. A keleti gyógyászatban évszázadok óta elterjedt módszer, és a nyugati világban is egyre többen alkalmazzák.

Thai masszázs

Egy kis jóga, némi akupresszúra, na és persze a masszázs – ez mind a thai módszer része. A gyógyító masszázs ruhában történik, célja az izmok nyújtása, az energiaramlás fokozása, a relaxált elmeállapot elérése. Jivaka Kumar Bhacca fedezte fel a módszert, 2500 évvel ezelőtt, azóta Indiában, Thaiföldön és Indonéziában a mindennapok része, és persze a világ minden táján alkalmazzák, sőt, a leghatékonyabb keleti gyógymódként elismerik. A thai masszázs alapelvei szerint serkenti az anyagcserét, a nyirokkeringést, ellazít, az akupresszúrás pontok ingerlése által pedig energizál, erősíti az immunrendszert, elvezeti a méreganyagokat, és helyrerakja a rendet az egész testben. 

Lomi-lomi Hawaii szigeteki masszázs

Egy igazi spirituális utazás a Lomi-lomi masszázs, ami egyenesen Hawaiiról terjedt el a világban. Alkarral végzi a szakember, aki simító, nyomó mozdulatokkal teremti meg az Aloha-légkört. A hawaiiak szerint ez nem csak egy testi, hanem egy szellemi felfrissülés, célja, hogy szellemileg is megtisztuljanak és felélénküljenek, akik kipróbálják. A Lomi-lomi különlegessége, hogy a simító mozdulatokhoz egy kis extra is szükséges: ez pedig, ahogy megalkotói elnevezték, a „szerető kéz”, azaz, hogy a masszőr szívvel-lélekkel kell, hogy átadja a kellemes mozdulatokat a vendégének.

(kép: Caramell Premium Resort****superior)

Páros masszázsok

A Caramell Premium Resort****superior hotelben a fentieken kívül rengeteg fajta masszázst próbálhatsz ki, számos ország tradicionális technikája közül válogathatsz, és profi szakemberek kezei között pihenheted ki magad. És ezt meg is oszthatod: akár a pároddal közös rituálé keretében is élvezheted a masszázst, egy pohár pezsgő társaságában. Így tökéletesen kizárhatjátok a rohanó külvilágot, és átadhatjátok magatokat a relaxációnak.

Kiemelt kép: Caramell Premium Resort****superior