Sokan küzdünk a barátkozás nehézségeivel felnőttként, amit többek között az idő előrehaladtával egyre zárkózottabb személyiségünk és az állandó elfoglaltságaink is hátráltatnak. Sajnos nincs egyetlen tökéletes módszer arra, hogyan szerezzünk cimborákat érett személyiségként, de vannak dolgok, amiket megtehetünk annak érdekében, hogy ez sikerüljön. A barátság világnapján ehhez adunk ötleteket.

Mindannyian szeretjük, ha emberek vesznek körül bennünket, olyanok, akikkel jól érezzük magunkat, akikkel őszintén beszélgethetünk, nevethetünk, akikben megbízhatunk és a legnehezebb időszakokban is támaszkodhatunk. Az családunk mellett ezt a szerepet jó esetben a barátaink töltik be az életünkben. Az idő előrehaladásával (iskolai évek, első munkahely, karrierépítés, családalapítás, esetleges költözés stb.) a fiatalkori barátságok talán leépülnek, újakat pedig nehezen építünk ki. Ennek leginkább az az oka, hogy egyre kevésbé vagyunk nyitottak, elfogadóak, toleránsak, és nem igazán tudunk vagy éppen nem szeretnénk alkalmazkodni másokhoz. Megszokjuk a saját közegünket és elkülönülünk azoktól, akiket egy kicsit is másnak látunk. Elfoglaltak vagyunk, ilyenkor pedig a meglévő barátokra, valamint az új kapcsolatok kialakítására szánjuk a legkevesebb időt. Közben pedig sokan szépen lassan elszigetelődünk, a családunkon és a munkatársainkon kívül nem igazán érintkezünk másokkal… Pedig óriási szükségünk lenne rá!

Érdemes a munkahelyen barátkozni

Ahogy minden kapcsolat, egy barátság is a beszélgetéssel kezdődik. Egyszerűen el kell kezdenünk társalogni egy olyan személlyel, aki szimpatikus számunkra. Mindegy, hogy az időjárásról, az előző esti filmről vagy éppen az aznapi ebédről, a lényeg, hogy kommunikáljunk, és valamelyest tartsuk fenn egymás figyelmét. Ha megvan a kapocs közöttünk, és egyre több témát érintünk a hétköznapok során, elérkezhet az a pont, amikor megosztunk valami egészen személyeset az életünkből. Bármit, ami számunkra fontos, de nem mondanánk el akárkinek. Ha azt látjuk, hogy a másik érzi és értékeli, hogy a bizalmunkba fogadtuk, megalapoztuk a barátság első szintjét. Ezek után már csak meg kell beszélni egy olyan találkozót, amire az irodán kívül és kötetlenül kerül sor.

Egy teljesen új közegben

Az ismeretlen helyzetekben (új közösség, munkahely, oktatási intézmény, lakóház, városrész stb.) könnyen egyedül érezhetjük magunkat, nem is meglepő, ha szeretnénk minél hamarabb ismeretséget kötni a számunkra szimpatikus emberekkel. Ennek legjobb módja, ha az első hetekben megfigyeljük a környezetünket: ki az, akinek hasonlít a stílusa a miénkhez, ki az, aki gyakran beszél olyan dolgokról, ami minket is érdekel, ki az, akivel van azonos hobbink, szenvedélyünk. Érdemes figyelni, hiszen a közös pontok összehozhatják az embereket.

Ha elköltöztünk

Nem könnyű dolog megváltoztatni a lakhelyünket, főleg ha egy teljesen másik városba, netán országba költözünk. Családtagok, barátok, ismerősök maradnak otthon, nekünk pedig új életet kell kezdenünk. Ebben a helyzetben a legjobb, ha új szálakat mozgatunk meg: beszélgetünk a közértben, az újságárusnál, a postán, vagy csatlakozunk egy helyi csoporthoz, közösséghez. Lehet ez bármilyen önkéntes szervezet, egy edzőterem, jógacsoport, színjátszó kör, vagy akármilyen egyéb tematika köré szerveződő klub. Ne féljünk nyitni!

Idősebb korban sem kizárt

Minél idősebbek vagyunk, annál nehezebbnek, sokaknak talán idegtépőnek és egyenesen feleslegesnek tűnhet a barátkozás. Pedig nem lehetetlen, ráadásul, ha őszinték akarunk lenni önmagunkhoz, akárcsak az iskolás éveinkben, a sokadik x után is szükségünk van cimborákra. Hogy hol ismerkedhetnénk? Például a cukrászdában, a könyvtárban, a sportpályán, vagy akár a parkban kutyasétáltatás közben.

Barátság párban?

Ha van egy barátunk/barátnőnk, aki szintén kapcsolatban él, hozzuk fel egy dupla randevú lehetőségét. Ki tudja, talán a társunk éppen egy olyan típusú emberrel szeretne barátkozni, mint amilyen az ismerősünk partnere…

Akár az online térben is

Habár nem teljesen veszélytelen az online térben barátságot kötni, vannak olyan helyzetek, amikor javunkra válhat az interneten való ismerkedés és egy olyan ismerős, akivel akár napi szinten megoszthatjuk a gondolatainkat. A közösségi felületeken könnyedén csatlakozhatunk olyan csoportokhoz, amelyek egy bizonyos tevékenység köré szerveződnek, itt pedig egy-egy, kommentekből kialakult beszélgetés után akár privát üzenetben is folytathatjuk a diskurzust egy adott témáról.

Kapcsolat a szomszédokkal

Ha olyan helyen élünk, ahol vannak közeli szomszédaink, és nem zárkózunk el attól, hogy egy kicsit közelebbi kapcsolatot alakítsunk ki velük, akkor kezdjünk el barátkozni! Egy-egy beszélgetés a gangon vagy a kertben, közös sütizés az ünnepek alkalmával, de egy délutáni kávézás is jó indítás lehet.

A régi barátokat se felejtsük el!

Ha egyik módszerre sem vagyunk nyitottak, akkor gondoljuk végig, kik azok, akikkel korábban jó barátságban voltunk. Sosem késő újra felkeresni valakit, és felfrissíteni az egykori kapcsolatot. Biztosan lesz mit mesélni az elmúlt évekről, a nosztalgiázásról már nem is beszélve.

Éljen a nyitottság!

A legjobb módja annak, hogy barátokat szerezzünk, ha nyitottak vagyunk, kíváncsian állunk mások történeteihez, szívesen kérdezünk, beszélgetünk és osztunk meg információkat magunkról is. Az, hogy mit mesélünk el, csak rajtunk múlik. Végül ne feledkezzünk meg a legfontosabbról: figyeljünk a másikra! Nagyon fontos észrevenni azokat a jeleket, amik arra utalhatnak, hogy a másik személy nem nyitott a barátkozásra. Ha nincs meg a szemkontaktus, ha a beszélgetés stílusa inkább felszínes, sem mint őszinte és mély, ha a partnerünk feltűnően szeretne szabadulni a társalgás perceiben, akkor semmiképpen se erőltessük a dolgot.

 

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Getty Images

(nytimes.com, bbc.co.uk)