10 jel, ami arra utal, hogy egészségtelen a kötődésünk az édesanyánkkal

Ahogy a gyermekből önálló felnőtt lesz, úgy a szülőkkel, az édesanyával való kapcsolata is éretté válik. Elméletben. Bizonyos esetekben azonban előfordul, hogy az anya és fia vagy lánya közötti kötődés túlzóvá válik. Mindkét fél ragaszkodik a régi szerepéhez, ami végül ahhoz vezet, hogy az egészséges határok szétesnek vagy egyáltalán nem is alakulnak ki...

Felnőttként is ő rendelkezik az időddel, irreális kérései vannak és túlságosan ragaszkodik a figyelmedhez

Gyakran érzed úgy, hogy hiába beszéltél már adott napon az anyukáddal, készen kell állnod, hiszen bármikor újra hívhat, hogy segítséget kérjen? Volt már olyan, hogy lemondtad a barátokkal vagy a pároddal szervezett programot, mert az édesanyád váratlanul bejelentkezett és megkért, hogy intézz el neki valamit? Nyilván fontos az édesanyánk, de néha nem árt priorizálni az életünkben a programokat. Élned kell a saját életed, és nem szabad mindig alárendelni magad a szüleid kívánságainak.

Felelősnek érzed magad az ő lelki jóllétéért

„Aggódtam, mert nem hívtál!” „Ha nem tettél volna ilyet, most nem lennék ennyire mérges!” Ha az édesanyád a kijelentéseivel folyton arra utal, hogy egyedül csak te adsz értelmet az életének felnőttként is, és csak a te viselkedésed határozza meg az ő lelki jólétét, akkor az azt jelenti, hogy hiányoznak az egészséges határok a kettőtök kapcsolatából. Míg gyermekkorban igyekszünk kizárólag a szüleinknek megfelelni, felnőttként fontos, hogy kellő távolságot tartsunk. Ez a mérgező hozzáállás ugyanis könnyen vezethet ahhoz, hogy helytelenül kezeljük az emberi kapcsolatainkat, hiszen az anyukánk által közvetített viselkedési mintát lestük el.

Füllentesz neki azért, hogy elkerüld a konfliktust

Kamaszként biztosan nálad is megesett, hogy az anyukádnak füllentettél arról, hogy tanulás helyett valójában mivel töltötted az idődet, hiszen így kerülhetted el a dorgálást. Felnőttként ezt a viselkedést jobb, ha elfelejtjük, nem kell mindenről beszámolnunk, hazudnunk pedig pláne nem, ha úgy gondoljuk, hogy esetleg valami neki nem tetsző dolgot tennénk. Ne feledkezzünk meg arról, hogy felnőttekként egyedül minket terhel felelősség a saját döntéseinkért!

Sokszor még mindig rá támaszkodsz anyagilag

Előfordulnak az ember életében nehezebb időszakok, amikor megszorul és csak a családjára támaszkodhat. De hosszú távon jobb, ha nem támaszkodsz anyagilag az édesanyádra, hiszen ez azt jelenti, hogy tisztában van a pénzügyi helyzeteddel. Ez pedig akárhogy nézzük, megakadályozhat téged abban, hogy önálló felnőtt légy.

Hagyod, hogy ő intézkedjen a te ügyeidben

Felnőttként képesnek kell lennünk arra, hogy önellátóak legyünk. Ezért nem támaszkodhatsz házi munkával, főzéssel, vagy mosással kapcsolatban az édesanyádra, sőt, a banki ügyeidet is el kell tudnod egyedül intézni. Rábízhatsz néhány dolgot a mamára, de ha rendszeresen ezt teszed, azzal csak magadnak ártasz, mivel ez hosszú távon az önállóság teljes hiányához vezethet.

Nem tartja tiszteletben a magánéletedet, például elolvassa az e-mailjeidet

Az egészséges kapcsolatok a kölcsönös bizalomra épülnek. Viszont, ha azon kapod az anyukádat, hogy a közüzemi számláidat ellenőrzi, vagy elolvassa a levelezéseidet, esetleg egy váratlan, előre meg nem beszélt időpontban betoppan hozzád, akkor az azt jelenti, hogy megsérti a saját, privát életedet. Ilyenkor (is) fontos az őszinte kommunikáció.

Időként úgy érzed, hogy versenyezned kell vele

Egy egészséges anya-gyermek viszonyban a szülő általában büszke – nem irigy – a gyermek pozitív tulajdonságaira, készségeire, eredményeire és ugyanez jellemző fordítva is. De ha egy családon belül felmerül a versenyképesség érzése, érdemes nagyon hamar a dolog végére járni.

Elvárja, hogy kikérd a véleményét egy-egy döntéseddel kapcsolatban

Ha sokszor érzed úgy, hogy nem tudsz dönteni anélkül, hogy ne kérd ki az anyukád véleményét, akkor valami nem jól működik a kapcsolatotokban. Jó, ha megosztod a mindennapi gondjaidat, de azt neked kell kitalálnod, hogyan oldd meg az adott problémát. Ellenkező esetben a bizonytalanságod tartós önbizalomhiány kialakulásához vezethet.

Tovább erősíti a rossz szokásaidat

Igen, néha nagyon jól tud jönni, amikor anya felajánlja, hogy kitakarít helyetted. Vagy, amikor nem bírja tovább nézni a szétszórtságot és az állandó rohanást, ezért főz neked valami egészségeset. De figyelj arra, hogy ezekből a szokásokból ne legyen rendszer, hiszen ezzel csak megerősíti a negatív tulajdonságaidat, hiszen nincs miért változtatnod, más úgyis megcsinálja a „nemszeretem” dolgokat helyetted.

Túl sok információt oszt meg veled a saját életéről

Nincs azzal semmi baj, ha szoros kapcsolatot ápolsz az édesanyáddal, de azért nem árt betartani bizonyos korlátokat. Például a szerelmi életének legapróbb részleteihez semmi közöd. És ezt nem baj, ha vele is közlöd, mielőtt még belekezdene a történetmesélésbe…

Fotó: Thinkstock

(huffingtonpost.com)