Nyolcféle képesség, amit szülőként érdemes erősítenünk a gyermekünkben

Minden gyereknek más és más az erőssége, és mindenki rendelkezik különleges képességekkel. A kicsik sokszor felülmúlják a várakozásainkat és meglepnek minket akár a felnőttekéhez hasonló tettekkel, akár a tekervényes eszmefuttatásaikkal. Úgy tűnik a gyerekek nagyon is a helyén kezelik dolgokat, támogassuk hát őket érdeklődési körüknek megfelelően!

Nyelvi és verbális intelligencia már a korai években

Azok a gyerekek, akik kiemelkedő nyelvi és verbális képességekkel rendelkeznek, általában előbb kezdenek el beszélni, sokat énekelnek és szeretnek mesélni, verseket szavalni. Képesek játszani a szavakkal, jól mesélnek viccet és nincs gondjuk a helyesírással sem. Ha érdeklődnek a nyelvészet, az irodalom és a történetírás iránt, bátorítsuk őket nyugodtan.

Logikai képességek kis korban

Előfordulhat, hogy még nem is beszél a gyerkőcünk, de már észrevesszük rajta a logikus gondolkodás jeleit. Jól bánik a kirakóval, különleges kockaépítményeket alkot, vagy éppen rájön arra, hogy hogyan tudja a hűtőszekrény legfelső polcáról elérni a kedvenc finomságát. Jobb, ha ilyenkor nem szidással reagálunk, inkább gondoljuk végig milyen munka ment végbe a kicsi fejében! Ha a későbbi években a matematika terén is brillírozik, akkor terelgessük ezen az úton a későbbiekben is.

Térbeli erősségek és a művészi affinitás megjelenése

Ha szülőként sokszor vesszük észre azt, hogy gyermekünknek különleges látásmódja, magasabb fokú a kreativitása vagy művészi hajlamai vannak, akkor biztassuk őt! Engedjük meg, hogy fotókat készítsenek a családi eseményeken, vegyünk nekik ceruzát és festéket és örüljünk minden alkotásnak, amit elkészít. Ha nagyon meghatározza a kicsi mindennapjait ez a tevékenység, akkor írassuk be rajzszakkörre és látogassunk meg vele néhány érdekes művészeti kiállítást.

Testtudat és mozgásra való fogékonyság

Azok a gyerekek, akik korán elindulnak, hamar megtanulnak ugrándozni és futni, vagy könnyedén elsajátítják a biciklizés fortélyait, jó eséllyel válhatnak később sportemberekké. Figyeljük a mozgásukat, és ha azt látjuk, hogy könnyedén boldogulnak a sportok világában, akkor bátorítsuk őket, hogy kipróbáljanak egy sportot, amit versenyszerűen űzhetnek.

A zenei adottságok, ha megmutatkoznak

Van, aki a zenében kiemelkedő, ez pedig az első otthoni dalolások mellett az iskolai énekórákon is megmutatkozhat. A jó ritmusérzék – legyen szó bármilyen tevékenységről -, a hangszerek iránti érdeklődés, a zeneiskolai órák iránt érzett lelkesedés valószínűleg nem hiábavaló. Támogassuk a zenei vonalat gyermekünk életében, hiszen ezzel nemcsak a finommotoros-képessége, de a rendszerben való gondolkodása és persze művészi affinitása is fejlődik majd.

Jó kommunikáció és emberismeret gyerekkorban

A kommunikáció, pontosabban a jó kommunikáció sokszor még a felnőtteknek is gondot okoz, vannak azonban olyan szókimondó gyermekek, akik könnyedén beszélnek és beszélgetnek másokkal, örömeikről éppen úgy, mint problémáikról. Sok kicsi kiválóan eldiskurál a szomszéd nénivel, a boltban a kasszással, de még a postással is. Vegyük észre beszélő és értő képességeiket és legyünk büszkék arra, hogy boldogulnak már ilyen pici korban is!

Érzelmi intelligencia, azaz az érzelmekkel való helyes bánásmód

Néhány gyereknek nagyszerű érzelmi intelligenciája és komoly gondolkodása van az érzelmekről. Kiválóak a visszacsatolásaik, hamar megfejtik egy idegen társaságban is az emberek viselkedési módjait, és pontosan meg tudják magyarázni, hogy miért szomorúak vagy éppen jókedvűek. Sokszor fordítanak időt arra, hogy a kortársaiknak segítsenek, és megértessenek velük bizonyos történéseket és azok érzelmi hatásait. Remek segítők lehetnek belőlük.

A természet iránti tudásvágy

Szeret bogarakat gyűjteni a gyerkőc? Gond nélkül gumicsizmát húz, és beleugrik minden pocsolyába, amikor esik az eső? Ha igen, akkor valószínűleg a „természet gyermeke”. Kiváló megfigyelő, érdeklődik a környezetében élő állatvilágról és a szívén viseli az őt körülvevő természeti értékeket is. Jól eljátszik az udvarban, szeret az erdőben kémlelődni és minden termést megfigyelni. A legjobb, amit tehetünk, ha veszünk nekik egy távcsövet és segítjük ismereteinek bővülését.

Még több gyerekneveléssel kapcsolatos témáról olvashattok a Nők Lapja Gyerek különszámaiban.

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Thinkstock

(huffingtonpost.com)