Egyedül vagy csak a szűk családdal elvonulni a világ zaja elől - az introvertált személyiségtípusú emberek számára ez lehet a tökéletes nyaralás. Összeállításunkban olyan hazai kirándulóhelyeket ajánlunk, ahol viszonylag kevés turistával futhatunk össze és lelkileg maximálisan feltöltődhetünk.

Noszvaj, az Eger melletti mesefalu

Noszvaj

Az Egri-Bükkalja területén található kis falu az utóbbi években virágzásnak indult. Sajátos hangulatát az itt élő kreatív, vendégszerető közösség alakította, amely ma is éli hagyományait, ám mellette folyton újdonságokon ötletel. Itt nyitották meg például az ország első glamping (azaz luxuskempingezés) szálláshelyét, hatalmas népszerűségnek örvend a 21 éve ide költözött észt férfi kovácsműhelye, de barlanglakásokban élő művészek alkotásait is megtekinthetjük. Mindezek mellett a szőlőültetvényekkel tarkított lankák lenyűgöző látványt nyújtanak.

Sárospatak, a diákszívű város

Tengerszem

A 12 ezer lakost számláló észak-magyarországi város Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található. A vidéki kisvárosban kötelező látnivalónak számít az 1531-ben épült Sárospataki Református Kollégium és a késő reneszánsz építészet legértékesebb alkotása, a Rákóczi-vár. A város fölött található Megyer-hegyre érdemes felsétálni, az ott található tengerszemnél a sziklafalak helyenként 70 méterre magasodnak a víztükör fölé. A tájat emberkéz formálta, a 15. századtól bánya működött itt, majd a bányaudvart esővíz töltötte fel.

Mindszentkálla, ékszerdoboz a Balatonnál

A kicsivel több, mint 300 embernek otthont adó Mindszentkálla Veszprém megye éke. Sokan hívják hazánk egyik ékszerdobozának, a szőlő- és mandulaültetvények, a hangulatos borospincék és a település fehérre meszelt házikói bájosan mutatnak már messziről is. A környék nevezetessége a Szentbékkálla és Mindszentkálla között elterülő kőtenger, ahol egy ingókőre is felmászhatunk. A dimbes-dombos település nagyszerű választás, ha lelki feltöltődésre vágyunk.

Velem, apró falu Vas megyében

Velem

A Kőszegi-hegység lábánál fekvő község természeti és kulturális értékekben is nagyon gazdag. A zöldellő környezet és a hegyi apró források is csalogatják a magányra vágyókat, de ha aktívan szeretnénk tölteni az itt töltött napokat, térjünk be a helyi Alkotóházba, ami fazekas-, kovács-, textil- és fafaragó műhelyeknek ad otthont.

Erdőbénye, az ezerszínű település Tokaj mellett

Erdőbénye

Ha kedveljük a finom borokat és szívesen elvonulnánk, akkor vegyük az irányt Tokaj-hegyalja egyik legrégebbi települése felé, ami szerves része a világhírű történelmi borvidéknek. A falu határában gyógyvízforrást találunk, de a kanyargós utcákon eljuthatunk a Szirmay-kastélyba, vagy az 1650-ban ide épült barokk stílusú Fekete-Budaházy Kúriába is.

 

Szöveg: D. E.

Fotók: Pinterest, sarospatak.hunaturpark.hu