10 idézet Csernus Imrétől életről, önismeretről és -szeretetről

A pszichiáter, aki ezreknek segített abban, hogy leküzdjék a démonaikat, aki mindig a mostra, az éppen elszálló pillanatokra hívja fel a figyelmet, és aki gyakran rávilágít arra, hogy milyen egy egészséges, felnőtt kapcsolat, egy kicsit mindannyiunk terapeutája.

„Nem szabad elmondanod a barátaidnak, hogy ők valójában mit tesznek, mert nem kértek meg rá. A te dolgod az, hogy elfogadd őket olyanoknak, amilyenek. Ne próbáld megváltoztatni őket, mert az nem a te tiszted.”

„Nincs olyan, hogy valaki mindig boldog, ahogy olyan sincs, hogy csak boldogtalan. A boldogság nem konstans és statikus állapot, hanem vannak apró, meghatározó pillanatok, amikor az ember úgy érzi, hogy kicsordul a lelke, és valamilyen erős érzelem csap le rá villámszerűen.”

„Ha önmagaddal jóban vagy, akkor béke él benned, és ez azt jelenti, hogy az egyedüllét is pozitív számodra.”

„Ha egy adott helyzetben gyáva vagy kimondani egy érzést, nem mered vállalni a felelősséget, mert döntened kell, akkor hagyod magadat bevinni a félelmeid erdejébe, tehát kialakult a befolyásolhatóságod. Mert hagyod magad – a gyáva mindig hagyja magát – kihasználni.”

„Míg a testeteket aránylag jobban ápoljátok, a lelketekkel nem foglalkoztatok, soha nem mondtátok ki az állítólagos negatív vonásaitokat, irigységtől a makacsságig, és az sajnos alaptörvény, hogy ha valamit önmagadról nem mondtál ki, azt a másikban soha sem fogod tudni észrevenni.”

„Az alacsony érzelmi intelligenciával bíró ember nem hallgat a megérzéseire, pontosabban csak a kiszámítható dolgokban érzi magát biztonságban. Ha valami váratlanul és nagy erővel tör rá az érzelmek szintjén, azt általában kiírja az agyából. Ezt hívják racionalizálásnak vagy okoskodásnak.”

„Megszűnik a muszáj, a kell, a kötelesség, ehelyett lehetőségeid vannak. Lehetőséged van másként élni. Ez a szabadság.”

„Ha minden fájdalmasat és rosszat elkerülünk, akkor honnan fogjuk tudni, mitől jó a jó? Ha nincs viszonyítási alapunk? Legyenek a rosszak akár különböző traumák, akár fájdalmak, halálesetek utáni érzések: ezek valójában szükségesek.”

„Az embereknek fogalmuk sincs arról, hogy csak annyi szeretetet és megbecsülést fognak kapni másoktól, amennyit maguknak adnak. Sokan azt hiszik, annyi tiszteletet kapnak majd a másiktól, amennyit neki adnak. Ez hazugság. Nem működik.”

„A valódi depressziónak soha nincsen semmilyen oka.”

 

Összeállította: M. M.

Fotó: Nők Lapja Archív – Nagy Attila