A nagyszülő-unoka kapcsolat mindkét fél számára rendkívül értékes. A kicsik számára a nagyszülőkkel töltött idő olyan, mint egy óriási kincsesláda, ami rengeteg titkot rejt. Persze nem mindig könnyű felszabadulni és megtalálni a közös hangot az unokákkal, de mindenképp érdemes megtenni minden tőlünk telhetőt.

Hagyjuk az elvárásokat!

Ha lehetőségünk van egy hétvégét az unokákkal tölteni, mindenképpen törekedjünk a spontaneitásra! Próbáljuk együtt kitalálni a programokat, kérdezzük meg a gyerekeket, hogy mihez lenne kedvük, vagy meséljünk arról, hogy szerintünk mi lehetne jó móka. Problémák és súrlódások adódhatnak abból, ha megpróbáljuk percről-percre megtervezni a programot, és végül valami mégsem úgy alakul.

Meséljünk sokat!

Ha visszaemlékezünk a saját nagyszüleinkkel eltöltött időre, minden bizonnyal eszünkbe jutnak a jobbnál-jobb történetek. Talán a korkülönbség teszi, de a gyerekek mindig „csüngnek” az idősebbek életmeséin, amit, ha érzékletesen adunk át, képesek lenyűgözni a kisebb és nagyobb lurkókat is.

Bízzunk a pillanat varázsában!

A gyerekeknek még nem kell mesélnünk a mindfulnessről, hiszen ők állandóan a jelenben vannak, és élvezik minden pillanatát. Tanuljunk tőlük, üljünk fel velük a MOST áramlataira és élvezzük, ahogy ösztönösen sodródunk! A legjobb, ami ilyenkor történhet velünk az az, hogy előbújik a rég nem látott gyerekkori énünk – bújócskázni a szekrényben, bunkert építeni a szoba közepén vagy láthatatlan kávét szürcsölgetni a legjobb dolog a világon.

Kérdezzünk minél többet!

A gyerekek a legnagyobb mesemondók, a fantáziájuk szárnyal, és, ha van valaki, aki időt és energiát szentel rájuk, netán még be is kapcsolódik a fantáziavilágukba, az igazán szórakoztató tud lenni. Mindkét fél számára. :)

A mama főztje…

Minden unokának a saját nagyija főztje a legjobb. Fogadni mernénk, hogy ahány nagymama él a földön, annyi legjobb rétes létezik. Adjuk át ezt a tudást, a főzés, sütés, gondoskodás szeretetét! Az ételkészítés később is része lesz az unokák életének, és minden alkalommal mi fogunk az eszükbe jutni egy-egy hasznos tanács vagy intelem kapcsán.

Vegyük fel a ritmust!

Az unokák és a nagyszülők között a technológia miatt előfordulhat egy kis szakadék, de ezen érdemes átlépni. Az internet és a számítógép használata jó hatással lehet ránk abban az értelemben, hogy így kivívhatjuk a gyerekek elismerését, emellett pedig hasznos, ha hozzá tudunk szólni azokhoz a témákhoz, amik a kicsiket foglalkoztatják.

Szöveg: M.M.

Fotó: Thinkstock