Modern korunkban sok nő mindenáron meg akarnak felelni az aktuális szépségideálnak. Ettől teszik függővé ugyanis, hogy mennyire tekintik majd őket vonzónak mások. Holott azt, hogy egy nőt mi alapján lehet szépnek ítélni, négy egyszerű dolog határozza meg.

A hangja

Szociálpszichológusok egy kutatás során felfedezték, hogy egy nő fizikai vonzerejéről nagyon pontos következtetéseket lehet levonni a hangja alapján – akár egy telefonbeszélgetésből is. Férfiakon végzett kutatások bizonyítják, hogy egy kellemes női orgánumhoz látatlanban nagyon pozitív külső jegyeket társítunk. Akinek tehát szép a hangja, annak a megjelenését is annak ítéljük meg. Leginkább a magasabb hangú nők ébresztenek vonzalmat és szimpátiát a férfiakban, őket ugyanis fiatalnak gondolják.

A gerincének görbülete

A nemrég végzett kutatások bebizonyították, hogy a gerinc görbülete komoly összefüggésben áll a szépség megítélésével. Ennek evolúciós eredete van: a nők gerincoszlopa úgy fejlődött ki, hogy ellent tudjon tartani a terhesség által megnövekedett, előre összpontosuló súlynak, ezért ívesebb. A férfiak számára pedig ez igazán vonzó.

A szem limbális gyűrűje

A limbális gyűrű – vagyis a fekete gyűrű az íriszünk körül – mérete is befolyásol minket abban, hogy kit tartunk vonzónak. Ahogy öregszünk, a szemgyűrű egyre jobban szűkül és halványul. A széles, sötét gyűrű viszont az egészség és a fiatalság jele. Nem meglepő tehát, hogy a hangsúlyos, vastag gyűrűk fokozzák a szemek vonzerejét.

A csípőjének és a derekának az aránya

A kerek csípő nemcsak vonzalmat ébreszt, hanem a termékenység jele is, már az idők kezdete óta. A különböző, fejlődő kultúrákban a túlzottan telt idomú nőket tartják kívánatosnak, a mi társadalmunkban  viszont – legalábbis egy elmélet szerint – az egészségesnek tartott arány az, ha a derék kerülete kicsivel kevesebb, mint a csípő háromnegyede.

Szöveg: F.R.

Fotó: Thinkstock

(psychologytoday.com)