Nem akar kötelezőt olvasni a gyerek? Így vehetjük rá, hogy mégis megtegye

Gyerekszemmel a nyár kritikus pontja a kötelező olvasmányok „elfogyasztása”. A melegben, amikor olyan sok mindent lehet csinálni a szabadban, nem sok lurkó leli kedvét az olvasásban. Pont emiatt szülőként olykor trükkösnek kell lenni, hogy rávezessük őket a feladat elvégzésére.

Baráti körben

Az olvasókörök ugyan már kimentek a divatból, de ezt a régi szokást hasznos lehet feleleveníteni. Gyűjtsetek össze néhány szülőt az osztályból, akik hajlandóak lennének havonta egyszer a gyerekekkel összeülve kielemezni a kötelezőket. Itt a kicsik el tudnák mondani, ki volt a kedvenc karakterük, hogy mi tetszett vagy épp nem tetszett nekik az olvasmányban, választ kaphatnak arra, ha nem értettek valamit, sőt, összességében értékelhetik a regényt. Nem utolsó sorban pedig felejthetetlen délutánt tölthetnek a kis barátaikkal, ami nagy húzóerő.

Nyaralásra hangolt kötelezők

A szépirodalom bonyolult és sokszor értelmezhetetlen gyerek fejjel, nem csoda, ha nem akarnak a kicsik olvasni. Érdemes tehát a regényeket olyan oldalról megközelíteni, ami izgalmassá és kissé érthetőbbé teszi a történetüket. Például, ha a Tüskevár került terítékre, akár a balatoni nyaralás keretében meg is nézhetitek a nádast, ahol Bütyök és Tutajos örökre szóló barátságot kötöttek. Így mindjárt más megvilágítást kap az egész történet! Vagy a hétvégi kirándulás keretében elutazhattok Egerbe, végigjárva az Egri csillagok fontos helyszíneit, mintha ti is ott harcolnátok a törökökkel – az ilyen jellegű interaktív „tanulmányi utakat” a gyerekek nagyon szeretik.

Alku tárgya

A mai napig járunk könyvtárba és még mindig lenyűgöz minket az atmoszférája, de tisztán emlékszünk arra, milyen volt első alkalommal belépni az írott szó birodalmába. Ennyi könyv egy helyen, egyszerűen mesés! Habár ez nem a legjobb szülői taktika, de beválhat: kössetek alkut a gyermeketekkel. Ha hajlandó a feladott irodalmat elolvasni, akkor választhat magának innen valami érdekességet. Biztos, hogy lesz olyan könyv, ami elnyeri a tetszését.

Kiegészítő lehetőségek

A vonakodás sokszor abból is fakad, hogy a gyerekeknek nagyon fárasztó egy több száz oldalas regényt végigolvasni. Ilyenkor jönnek szóba a hangoskönyvek, a grafikával kiegészített írott változatok, vagy éppen a könyvhöz hű filmes feldolgozások. A hangoskönyvet még a strandon is lehet hallgatni két csobbanás között, a film akár családi program is lehet, a grafika pedig a vizuális típusú gyerekek számára egy egészen új világot nyithat meg. Persze egyik sem helyettesítheti a írott változatot, de legalább megismerhetik a kicsik a történetet.

Áramszünet és felolvasóest

Nem árt az sem, ha mindig kéznél van a kötelező olvasmány. Tegyük fel, hogy elmegy az áram, nem működik a számítógép, a tableten sem lehet játszani, mert épp lemerült. Mi marad? Persze, hogy a legjobb, a könyv. De íme, egy másik példa: elmentek nyaralni, ám pont kifogjátok a legviharosabb időt, amikor még kirándulni sem lehet a környéken. Egy regény ilyenkor is feldobhatja a hangulatot például felolvasóest formájában. Akár elváltoztatott hangon is mesélhetitek a karakterek párbeszédét – az ilyen felolvasás tapasztalatunk szerint mindig nagy nevetésekbe fullad.

A szülői részvétel

Apropó családi felolvasás: a közös munka mindig szórakoztatóbb. Szó sincs arról, hogy vállaljátok át a kicsik helyett a feladott leckét, de ha például az egyes karaktereket összehasonlítjátok a kedvenc meséjük szereplőivel, teljesen új megvilágításba helyezhetitek a történetet és az olvasás élményét. Ráadásul a lurkók is úgy fogják érezni, hogy igenis érdekel benneteket, milyen tudásra tettek szert a házi feladat által és örülni fognak a figyelmességnek.

Fotó: Thinkstock

(mothering.com)