Tipikus fegyelmezési hibák, amiket minden szülő elkövet

Fegyelmezni kell, de nem mindegy, hogyan tesszük ezt. Az alábbi módszerek például nem a legjobbak, ezt mi magunk is tapasztaltuk, de szerencsére ki lehet őket javítani. Hogy hogyan, az lejjebb görgetve kiderül!

Negatív felhang

Ne üsd a testvéredet! Ne húzd meg a macska farkát! Ne nyúlj hozzá! Habár a legtöbbször hiábavaló a próbálkozás, hogy a nem szóval távol tartsuk a gyerekeket a csínytevéstől, mégis ez a legkézenfekvőbb fegyelmezési módszer. Ezzel nem azt mondjuk, hogy ne mondjatok nemet, de ne koptassátok el a hatását jelentéktelen dolgokra, tartogassátok az igazán veszélyes helyzetekre, például: Ne szaladj ki az útra! vagy Ne nyúlj a konnektorhoz! Sőt, még jobb, ha inkább azt mondjátok, az autó elüthet, ezért a járdán kell maradni vagy az áram megrázhat, ezért el kell kerülni, mert ezzel a jó viselkedési formát erősítitek meg a kicsikben.

A kiabálás

Van az a pont, amikor az ember annyira dühös, hogy a frusztrációját kiabálás útján engedi szabadjára, de az érzés általában – néhány óra elteltével – bűntudattá változik, amit lelkiismeret furdalás követ. Az érzelmeket nehéz kontrollálni, ez tény, de ha folyton kiabáltok, ne csodálkozzatok, ha a gyerek a füle botját sem mozdítja az emelt hangnemre. Sokszor célravezetőbb leguggolni, majd határozott, erős, de nyugodt hangon szólni a kicsikhez, megmagyarázva a dolgokat, mert ez nagyobb hatással van rájuk.

Ígéretek, ígéretek

Kapcsold ki a tévét! Ne mondjam még egyszer! Ha egy percen belül nem kapcsolod ki, bemegyek! Ismerős mondatok? Az üres fenyegetőzést, aminek nincs következménye, azonnal felismerik a gyerekek, és természetesen elengedik a fülük mellett. Együttműködésre a részükről csak akkor lehet számítani, ha következetes elvek mentén neveltek, vagyis ha valamit kilátásba helyeztek, akkor azt tartsátok is be. Jó, ha már ilyenkor megtanulják, hogy minden tettük következményekkel jár.

A megvesztegetés

A megvesztegetés módszere nagyon népszerű, de követelőzővé teheti a gyereket, hiszen legközelebb már lehet, hogy pont azért fog hisztizni, hogy kisírja magának a jutalomfalatot netán játékot. A rossz viselkedésre a rossz megerősítés a legrosszabb reakció, próbáljatok meg inkább észérvekkel véget vetni a nem tetsző viselkedésnek, persze ne túl bonyolultan, hogy átlássák az egészet.

A következmény

Hamvába hullt ötlet a következményekkel fenyegetőzni, főleg ha órák telnek el az incidens és a kihatás között. Például, ha az autóban a gyerek folyton kikapcsolja a biztonsági övét, nem érdemes az esti mese megvonásával ijesztgetni, mert adott pillanatban ez hatástalan, és este már nem is fog rá emlékezni. Próbáljatok meg a következményeket inkább pozitív oldaláról megközelíteni. Ha bekapcsolva hagyod a biztonsági övedet, azzal anyának segítesz, mert így jobban tud a vezetésre koncentrálni, vagy A nagylányok/fiúk tudják, hogy mennyire veszélyes kicsatolt övvel utazni.

Szöveg: D.A.

Forrás: parenting.com, parents.com

Fotó: Thinkstock