Az egészséges táplálkozáshoz vezető út első lépése a csomagolás hátoldalán szereplő összetevők ellenőrzése. De vajon pontosan mit jelölnek az elnevezések és a rettegett E-számok?

Someone examining burger with magnifying glass in a hand

A köznyelvben csak E-számnak emlegetett jelölések azokat az adalékanyagokat jelentik, melyeket az Európai Unió engedélyez. Bár a legtöbben a több száz jelölést mind egy kalap alá veszik, valójában kilenc csoportba soroljuk őket.

100-181: Színezékek

Azok a természetes- és mesterséges színezőanyagok tartoznak ide, melyekkel megszínezik az ételeket, hogy étvágygerjesztőbbnek tűnjenek.

200-297: Tartósítószerek

Értelemszerűen az ételek eltarthatóságában játszanak szerepet, megakadályozzák a baktériumok, penész- és élesztőgombák elszaporodását.

300-386: Antioxidánsok és savanyúságot szabályzó anyagok

Az antioxidánsok szintén a tartósításban játszanak szerepet, a savanyúságot szabályozó anyagok pedig elsősorban stabilizátorként és térfogatnövelőként működnek. Azért sorolják őket egy kategóriába, mert sokszor az utóbbiak fokozzák az antioxidánsok hatását.

400-495: Sűrítőanyagok, stabilizátorok és emulgeálószerek

Összességében mindhárom anyag a megfelelő állag kialakításában játszik szerepet, de míg a sűrítőanyagok és a stabilizátorok inkább az ételek összetartásáért felelősek, addig az emulgeálószerek a nem keveredő anyagok – például a víz és az olaj – elegyedését szolgálják.

500-585: Csomósodást gátló anyagok

Ahogyan a neve is mutatja, a csomósodást, összetapadást gátolják az olyan ételeknél, melyek por alapúak.

600-671: Ízfokozók

Természetes és mesterséges ízfokozók, melyek ízletesebbé teszik az ételeket.

700-772: Antibiotikumok

Az EU tagállamokban szigorúan szabályozzák az állatok antibiotikumos kezelését, ennek ellenére előfordulhat, hogy szükség van rá, ami így a kész hús- és tejtermékekben megjelenhet.

900-999: Egyéb

Minden, ami a többi kategóriába nem fért bele, az az egyébbe kerül.

1105-1510: Kiegészítő anyagok

Ide szintén olyan adalékanyagok tartoznak, mely az új EU szabályozás alapján nem sorolhatóak be sehová.

Szöveg: Debreceni Andrea

Fotó: Thinkstock

Forrás: hazipatika.com