Így viseljük a színeket és mintákat idén nyáron!

Az idei nyári szezon egyik legnagyobb trendje a színek és minták kavalkádja – az a szabály, hogy nincsenek szabályok, öltözzünk úgy, hogy attól jobb kedvünk legyen!

———SZPONZORÁLT TARTALOM———

A koronavírus-járvány hosszú hónapjai, sőt már évei alatt legtöbben elkényelmesedtünk, már ami a divatozást illeti, hiszen a bezárás alatt a kényelem vált a legfontosabb hívszóvá. Ennek azonban vége, és noha sok nehézséggel szembesül a világ, szükségünk van az optimizmusra. Erre természetesen a divatvilág is reagált: rég nem látott mennyiségben lepték el a vidámabbnál vidámabb színek és minták a 2022 tavaszi/nyári divatheteinek kifutóit, mintha mindenki az életet, az energiát és a napot ünnepelte volna.

Az aktuális szezon legfontosabb trendjét pedig úgy hívják, hogy dopamine dressing, vagyis örömöltözködés. Ahogy a neve is mutatja, ez az irányzat az élénk színek és a vidám minták viselésével azt ígéri, hogy a kedvünkre is pozitív hatást gyakorol.  

Nincsenek szabályok, éljenek a színek!

Az örömöltözködés egyik legjobb része, hogy gyakorlatilag tényleg nincsenek szabályai, bárki kedvére kísérletezgethet a színekkel és a mintákkal, egy a lényeg, hogy jól érezzük magunkat abban, amit éppen viselünk! Mindez egyébként nem csak egy hóbort vagy túlkapás, hanem nagyon is valós dolog, amelyet többek között Karen Pine, a Hertfordshire Egyetem pszichológia tanszékének professzora is hosszú évek óta tanulmányoz. Pine azt állítja, hogy a ruházatunk tudatmódosító tulajdonsággal is bírhat, mindezt pedig az egyik kutatására alapozza: amikor a résztvevőket arra kérte, hogy szimbolikus jelentéssel bíró darabokat viseljenek, az alanyoknak egyértelműen nőtt az önbizalmuk. És itt lép a képbe a dopamin hormon, amit boldogsághormonnak is neveznek. Az érzelmi életért és reakciókért felelős agyterületen a felszabaduló dopamin elégedettségérzetet, illetve boldogságot vált ki.

Amikor tele vagyunk önbizalommal vagy pozitívan gondolunk önmagunkra, a szervezetünkben elkezd felszabadulni a dopamin és a szerotonin – az örömért felelős hormonok –, ezáltal mi is felszabadultabbnak, boldogabbnak, gondtalanabbnak érezzük magunkat.

Ez a jó érzés pedig származhat onnan, hogy imádjuk az adott ruhadarab színét, odavagyunk a szabásáért, vagy mondjuk, a kellemes anyagáért rajongunk.
Az is bizonyítottnak látszik, hogy minden színnek sajátos rezgésszáma van, ezáltal is – nem csak a látványuk által – hatással vannak a szervezetünkre, így a hangulatunkra és a mentális jóllétünkre is. A színterapeuták szerint a piros például energiát és lendületet ad, a rózsaszín a gyengédséget és az empátiát erősíti, míg mondjuk a zöld a békét és az egyensúlyt segíti elő.

Vezess öltözködési naplót!

Ha eleinte bátortalanabb vagy a színekkel és mintákkal, akkor kezdj el tudatosabb lenni azzal kapcsolatban, hogy mikor milyen a hangulatod és mikor milyen ruhákban érzed jól magad. Ehhez segítségedre lehet az öltözködési napló is – ebben az étkezési naplóhoz hasonlóan jegyezd fel, hogy aznap milyen napod volt, hogyan érezted magad, és mit viseltél. És persze hogy a viseleted változtatott-e valamit a kedveden. Azt is írt fle, ha oylan ruhát viseltél, amit nagyon szeretnél szeretni, de valahogy mégsem érzed magad önmagadnak benne. Néhány héten belül összeáll majd, hogy mi az, ami tényleg segítségedre lehet abban, hogy a rióuháid segítségével javíts a hangulatodon.

 

A dopamin öltözködés végül is az önérzetről szól: ha olyan ruhát választunk, amely nekünk tetszik, amiben jól érezzük magunkat, ahelyett, hogy arra koncentrálnánk, hogy a munkatársaink vagy barátaink elvárásainak megfelelő szettekben pompázzunk, azzal saját mentális jóllétünket támogatjuk. 

Nem azt mondjuk, hogy lépj ki a komfortzónádból: ha mindig monokrómban jársz, esetleg a fekete a kedvenc színed, nem kell rögtön magadra kényszerítened egy egész színpompás életérzést, mert akkor garantáltan kényelmetlenül érzed majd magad. Egy-két színesebb darab viszont még a biztonsági határon belül van, és ezeken lemérheted a jótékony hatásukat.

Válogass kedvedre!

Az F&F idei nyári kollekciójában bőven találhatsz színeket és mintákat, amelyeket – ha beválalós vagy – kombinélhatsz is egymással, de maradhatsz az egyform alsó-felső mintánál is, tényleg mindenről arról szól, hogy válogass kedvedre!

Galéria | 9 kép

 

Kiemelt kép: F&F