A Nők Lapja 2020/41. számának jegyzete.

Leginkább ezzel az érzéssel jellemezhető, milyen járvány idején kisbabát várni, mondta nekem nemrég egy otthon szüléseket kísérő független bába. Azt mesélte, a tavaszi kijárási korlátozás alatt egészen meglepő tapasztalatokra tett szert. Március–áprilisban egész nap csörgött a telefonja, és minimum megduplázódott azok száma, akik hirtelen otthon szerették volna világra hozni a gyermeküket. A várandósok ugyanis rengeteg kérdőjellel és váratlan új szabállyal szembesültek a járvány miatt – például, volt olyan kórház, ahol nem lehetett jelen az apuka a szülésnél, és volt, ahol csak az apát engedték, de a szülő nő mást szeretett volna maga mellett tudni. Volt, ahol nem feltétlenül számíthattak a választott orvosukra, az ügyeletesre kellett bízniuk magukat, de az is előfordult, hogy a látogatási tilalom miatt a mamát és a babát napokra elszigetelték a családjuktól. A kismamák egy része úgy érezte, nem erre készült hónapokig, nem így szeretne szülni, ezért jutott eszükbe mentőötletként az otthon szülés. Voltak bábák, akik erejükön felül vállaltak várandósokat, hogy minél több kismamának nyújtsanak segítő kezet. Az ismerősöm csak néhány anyukát vállalt pluszban, mert ő abban hisz, hogy a bábai gondoskodás minősége a biztonság egyik alappillére, és nem szabad, hogy a mennyiség a minőség rovására menjen. Ráadásul egy ilyen fontos döntést (hogy hol és kivel szülj) szomorú, ha a körülmények szorítása miatt kell megváltoztatni.
A kismamáknak sokszor ma is egymásnak ellentmondó vélemények között kell lavírozniuk, féltik a babájuk, a családjuk, a maguk egészségét, és nem mindig kapnak megnyugtató mondatokat a várandósgondozási rendszerben arról, hogyan lehetnek biztonságban. A bizonytalanság pedig az, ami nagyon nem gyakorol jó hatást sem a várandósságra, sem a szülésre.
Most, a második hullámban fontos tudni, hogy a szeptember 8-án elrendelt látogatási tilalom nem vonatkozik a szüléskísérésre. Sőt, a határozat az összes kórházat arra kötelezi: tegyék lehetővé, hogy a szülő nő által megjelölt személy (tehát nem csak az apa), megfelelő védőfelszerelésben, a vajúdás és a szülés teljes hossza alatt az anyával lehessen. Hiszen – ahogy a Másállapot a szülészetben mozgalom is hangsúlyozza – a kísérő által adott biztonságbuborék a szülés természetes lefolyását támogatja, akár könnyebbé, fájdalommentesebbé is teheti a vajúdást. 
A rendelkezésnek megfelelően kiskorú beteg mellett is ott lehet az egyik szülő vagy a törvényes képviselő, ahogy a haldokló mellett is.

Ha tetszett a cikk, regisztrálj, hogy hozzáférj az előfizetői tartalmainkhoz is!