Gondolatok a maszkviselésről. A Nők Lapja 2020/39. számának Személyesen rovata.

A brazil Londrinai Egyetem kutatói 1500 önként vállalkozót követtek 15 héten át az új koronavírus-járvány kitörése óta, és azt találták, hogy a szociopata személyiségvonásokat mutatók hajlamosabbak kevésbé betartani a korlátozó intézkedéseket, azaz maszkot viselni és tartani a 1,5 méter távolságot. Nem meglepő eredmény, hiszen a szociopaták legfőbb jellemvonása, hogy nem éreznek empátiát, és rendszeresen megsértik mások jogait, miközben saját negatív cselekedeteikre mindig találnak valami indokot, ami szerintük őket igazolja.
Egy amerikai kutatás ugyanakkor arra mutatott rá, hogy a járvány megállítását szolgáló szabályokat figyelmen kívül hagyókat nem véletlenül kezdték covidiótáknak csúfolni, ugyanis valóban van összefüggés az alacsony intelligenciaszint és a maszkviselés elutasítása között.
A járványnak köszönhetően most mindannyian egy globális szociálpszichológiai kísérletben veszünk részt, ahol napi szinten követhetjük nyomon, hogyan alakul ki egy közösségben egy új norma. A társadalmi együttélés régi szabályait, például, hogy ruhát viselünk, ha emberek közé megyünk, csak a legritkább esetben jut eszébe bárkinek is megkérdőjelezni, a maszkviselés szokása viszont még új nekünk, a gondolatát mindannyian szokjuk.
Hallatlanul érdekes figyelni, kik és milyen indokkal utasítják vissza az új normát, vagyis azt, mit nevezünk normálisnak. Ahogy azt is lenyűgöző látni, hogy amint meghatározott összegű pénzbüntetést kötünk a normaszegéshez, egyik napról a másikra töredékére csökken azok száma, akik a maszkviselés elutasításával próbálták addig kifejezni a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos s teljesen irreleváns egyéni nézeteiket, legyen szó vírustagadásról vagy bármely más összeesküvés-elméletről.
A társadalmi normákban éppen az a jó, hogy egyrészt senkitől nem igényel nagy erőfeszítést a betartásuk, másrészt felesleges filozófiai eszmefuttatásokat pazarolni rájuk. A maszkot azért hordjuk, mert ez a szabály, és mert mindannyiunk közös érdekét szolgálja.
Az eddigi szociálpszichológiai kutatások egyike sem talált semmilyen pozitív személyiségvonást, amit a maszkviselés elutasításához lehetne kötni. Ha valaki ki akar tűnni a tömegből, ne lefelé próbáljon kitűnni.

Ha tetszett a cikk, regisztrálj, hogy hozzáférj az előfizetői tartalmainkhoz is!