A bátorság, a jókedv és a megfelelő döntések hozzák el a győzelmet – hirdette az angolok egyik második világháborús plakátja 1939-től. Egyike ez annak a hármas posztersorozatnak, amelynek leghíresebb darabja a „Keep Calm and Carry On” feliratú, ami arra kérte a lakosságot, őrizzék meg a nyugalmukat, és folytassák a hétköznapjaikat. Mivel ez utóbbit a német […]

A bátorság, a jókedv és a megfelelő döntések hozzák el a győzelmet – hirdette az angolok egyik második világháborús plakátja 1939-től. Egyike ez annak a hármas posztersorozatnak, amelynek leghíresebb darabja a „Keep Calm and Carry On” feliratú, ami arra kérte a lakosságot, őrizzék meg a nyugalmukat, és folytassák a hétköznapjaikat. Mivel ez utóbbit a német invázió alkalmával terjesztették volna, végül nem került az utcára, csak 2000 körül vált ismertté, amikor egy angol könyvesboltos egy kupac poros könyv között véletlenül talált belőle egy ép példányt, és kitette az üzletébe. Annyi embernek tetszett meg, hogy azóta óriási karriert futott be a grafikailag is jól eltalált felirat. Talán pont önnek is van otthon belőle egy bögréje vagy bevásárlótáskája? Szerintem vegye elő, és pillantson rá időnként!

Nekem például jól jönne egy akkor, ha nálunk is bezárják az iskolákat, és három, ereje teljében lévő gyereket kell hetekig lekötnöm a négy fal között. Én szerencsére tudnék otthonról dolgozni, de akik nem, és még bejárhatnak a munkahelyükre, vajon hogyan oldják meg a gyerekfelügyeletet? Szabadságot vesznek ki, és mivel valószínűleg tovább fog tartani a tanítás, kevesebb szabadnapot kell a nyári szünetre tartalékolni? Arról mondjuk ne beszéljünk, hogy gyerekek között az otthonról dolgozás nem egy leányálom. Vajon le lehet majd menni a játszóterekre, kosárlabda- vagy focipályákra, biciklizni, rollerezni, ha már moziba, színházba valószínűleg nem?

Van, aki azt javasolja, ha ez bekövetkezik, rendezzük át a lakást, csináljuk meg a tavaszi nagytakarítást a gyerekekkel együtt, olvassuk ki velük azokat a könyveket, amelyekre soha nincs időnk, és csak a jóra koncentráljunk: az élet lassul, együtt vagyunk. Míg a járványügyi helyzet engedi, egymás gyerekeire is vigyázhatunk, amíg a másik dolgozik, kisebb társaságban társasozhatunk, kártyázhatunk, majd ha szorul a hurok, egyméteres távolságból cserélgethetjük a fertőtlenítőkendővel gondosan áttörölt játékainkat, hogy jöjjön némi változatosság a napjainkba.

Jókedv és jó döntések – reméljük, velünk lesztek, és reméljük, tényleg elég lesz ennyi, hogy kihúzzuk ezt az időszakot.

Szigeti Hajni

(Jegyzetünk 2020. március 11-én készült.)

A jegyzet eredetileg a Nők Lapja 2020/12. számában jelent meg.