Bár azt hihetnénk, messze van még, viharos gyorsasággal elérkezik idén is november 29-e. Aki nem tudja, miért érdekes ez a nap, az gratulálhat magának, mert talpon tudott maradni a mindannyiunkat beterítő, őrült vásárlási hullámmal szemben. November 29-e a Black Friday napja, amely az előrejelzések szerint minden eddiginél durvábbnak ígérkezik, azaz óriási összegek fognak gazdát cserélni […]

Bár azt hihetnénk, messze van még, viharos gyorsasággal elérkezik idén is november 29-e. Aki nem tudja, miért érdekes ez a nap, az gratulálhat magának, mert talpon tudott maradni a mindannyiunkat beterítő, őrült vásárlási hullámmal szemben. November 29-e a Black Friday napja, amely az előrejelzések szerint minden eddiginél durvábbnak ígérkezik, azaz óriási összegek fognak gazdát cserélni világszerte. Elvileg fantasztikus akciókkal is készülnek a cégek, és az okosak szépen spórolhatnak a karácsonyi ajándékok beszerzésén, vagy mint egy lakberendező ismerősöm, áron alul összehozhatják több lakás bútorait, háztartási gépeit is. Oké, elismerem, ami tényleg kell, azt érdemes ekkor megvenni. Számomra mégis szimpatikusabb a „Spórolj sokat! Ne vegyél semmit!”-elv, amit az anti-Black Friday-mozgalmak hirdetnek.

Én egy ideje igazából az élelmiszereket leszámítva, szinte mindenről lebeszélem magam, amit elsőre jó ötletnek tűnne megvenni – emiatt például ha a gyerekeim elveszítenek vagy kinőnek egy ruhadarabot, pár napig kénytelenek farmer vagy téli cipő nélkül megoldani az életüket, míg gyorsan veszek egy újat. Sem helyem nincs hol tárolni a felhalmozott készleteket, sem kedvem hallgatni, hogy amit tavaly megvettünk, az már nem tetszik, gagyi, és különben is…

Ennek ellenére tavaly megpróbáltam előre gondolkodó szuperanyaként pár karácsonyi ajándékot beszerezni ezen a napon. Sajnos nem sokat nyertem vele, mert hasonló akciós árért később is megkaptam volna, így viszont a tárgyak átvételénél hosszú sorokat kellett kivárnom, miután nem csak nekem jutott eszembe mindez.

Azoknak, akiknek a spórolás gondot okoz, a legjobbkor, épp a Black Friday előtt jelent meg egy netes „játék”, amely a túlköltekezéstől próbál minket megmenteni. A WSTLSS (wasteless, azaz hulladékmentes) egyelőre tesztjelleggel fut, és úgy működik, hogy be kell írnunk, mi az a termék, amiről épp lemondtunk, mekkora összeget nem költöttünk el, és egyébként miért szerettük volna megvenni. Ezután megkapjuk a gratulációt, amiért le tudtunk mondani róla. Az oldalon követhetjük, mennyit spórolunk egy hónapban, és még célértéket is beállíthatunk ehhez. Mindezt persze egy kockás füzetben is vezethetjük, de így jobb, mert még arra sem kell költenünk!

Szigeti Hajni

A jegyzet eredetileg a Nők Lapja 2019/43. lapszámában jelent meg. A magazin október 22-től kapható az újságosoknál.