Az ébresztő reggel hatkor, a szokásosnál hamarabb csörög. Hála az okos órámnak, mely a heti programjaimat ismerve tudja, délelőtt egy fontos prezentációt kell tartanom. A zuhany automatikusan bekapcsol, a víz pontosan olyan meleg, ahogy szeretem. Az elektromos autó menetkész: a tetőre szerelt napelemek töltötték fel. Amikor este hazaérek, nem várt küldemény vár. Egy drón szállította […]

Az ébresztő reggel hatkor, a szokásosnál hamarabb csörög. Hála az okos órámnak, mely a heti programjaimat ismerve tudja, délelőtt egy fontos prezentációt kell tartanom. A zuhany automatikusan bekapcsol, a víz pontosan olyan meleg, ahogy szeretem. Az elektromos autó menetkész: a tetőre szerelt napelemek töltötték fel. Amikor este hazaérek, nem várt küldemény vár. Egy drón szállította ki azokat a gyógyszereket, melyekre a fürdőszobába szerelt egészség érzékelők szerint szükségem lehet: egy kezdődő betegség jeleit észlelték rajtam.

Utópikus, de az amerikai Time magazin cikke alapján nem teljesen földtől elrugaszkodott leírása ez az okos otthonoknak. A svéd Berg Insight elemzőcég szerint 2022-re 63 millió amerikai otthon lehet „intelligens” (smart). Tíz év múlva pedig már teljesen átveheti az uralmat otthonaink felett a Dolgok Internete (IoT – Internet of Things). Azaz tárgyaink, eszközeink szinte észrevétlen, egymással kommunikálva teszik majd könnyebbé életünket. Kiismernek bennünket, és személyre szabják szolgáltatásaikat.

Amikor ezt a cikket írom, nyaralok. Egy olyan házban vagyok, ahol nincs se televízió, se internet. A szomszédban nagyszülők vigyáznak unokáikra, áthallatszik jókedvű csiripelésük. Reggelente össze-vissza ébredünk, ki később, ki hamarabb. Nem tudom kiszámítani, hány órakor tusolok legközelebb és az adott reggel mennyi tejjel kérem a kávét. Nem hiányoznak az automatizált megoldások, és annak sem örülnék, ha a ház folyamatosan olyan dolgokat ajánlgatna, amelyekre szerinte szükségem van.

Ettől függetlenül látom, hogy haladunk az automatikus megoldások felé. És érzékelem, miért tetszhet sokaknak a dolgok internete. Kecsegtető a kényelem és az otthon illúziója. Az érzés, hogy vélt vagy valós igényeink könnyen kielégülnek. Élesen belém égett a 2013-as A nő (Her) című film, melyben a főhős beleszeret mesterséges intelligenciával és szexi női hanggal bíró operációs rendszerébe. Mindezért pedig nem kellett nagy erőfeszítéseket tennie, elég volt megvásárolnia a programot.

A Time magazin cikkében tovább böngészem az okos kütyük ábráit. Feltűnik egy óriási dobozra emlékeztető szoba: a technológia mentes terület. Az otthonokba ugyanis terveznek olyan tereket, ahol a lakók szó szerint kikapcsolhatnak. Vajon, ha szükség van erre, miért igyekszünk mindent digitalizálni?

Gősi Lilla

 

(Nyitókép: Getty Images)