II. Erzsébet férje, a kilencvenhét éves Fülöp herceg balesetet okozott sandringhami birtokuk közelében. Egy mellékútról kanyarodott ki Land Roverével egy főútra, s ott belerohant egy szabályosan közlekedő Kiába, amelyben két nő és egy kilenc hónapos csecsemő ült. A Kia egyik utasa csonttörést szenvedett. Fülöp a szemébe sütő napot hibáztatta a balesetért, bár a történteknek több […]

II. Erzsébet férje, a kilencvenhét éves Fülöp herceg balesetet okozott sandringhami birtokuk közelében. Egy mellékútról kanyarodott ki Land Roverével egy főútra, s ott belerohant egy szabályosan közlekedő Kiába, amelyben két nő és egy kilenc hónapos csecsemő ült. A Kia egyik utasa csonttörést szenvedett.

Fülöp a szemébe sütő napot hibáztatta a balesetért, bár a történteknek több köze lehetett életkorához és letompult vezetői képességeihez. Egy kilencvenhét éves embert akkor se lenne szabad volán mögé engedni, ha nem áll rendelkezésére szolgák hada, akik vezethetnek helyette.

A sztorinak mégsem ez a része borzolta fel a kedélyeket, hanem az, ami a baleset után történt. Másnap ugyanis egy vadonatúj Land Rover jelent meg a birtok bejáratánál, amelynek pár óra múlva Fülöp herceg már ismét a volánja mögött ült, biztonsági öv nélkül. Üzenete egyértelmű volt: rám nem vonatkoznak azok a szabályok, amelyek rátok, mert én a törvény felett állok.

Az eset kísértetiesen emlékeztetett a politikai kapcsolatokkal rendelkező, a kecskeméti maffiaperben is szereplő M. Richárd autóbalesetére, aki az eset tárgyalásán „átlagembernek” nevezte a másik kocsi vezetőjét, akinek a halálát okozta. Kétségem sincs afelől, hogy Fülöp szintén valami hasonló néven emlegeti magában Emma Faithwatert, akitől csak azután volt hajlandó bocsánatot kérni, hogy heteken át a teljes brit média annak elmaradásáról cikkezett.

Micsoda arrogancia és a vétlen sérülttel szembeni érzéketlenség kell ahhoz, hogy pár órával a karambol után valaki beüljön egy új autóba, és vezessen, mintha mi sem történt volna? A monarchia intézményének hívei nem győzik hangsúlyozni, milyen jót tesz a Windsor család Nagy-Britanniának, s milyen nagy szükség van arra, hogy személyes példamutatásukkal tartást adnak az országnak. Azt is mondják, hogy annak az évi 60 millió fontnak (21,6 milliárd forintnak), amit a brit adófizetők a királyi családra költenek, minden pennyje megéri az árát, hiszen mekkora turisztikai bevételt hoz az ismertségük.

Ehhez képest most Fülöp herceg majdnem megölte felesége három alattvalóját, majd egyértelműen jelezte, mennyire hidegen hagyják mind a balesetben érintettek érzései és véleménye, mind az adófizetőké. Ennyit a királyi család példamutatásáról. Jogosan vetődik fel a kérdés, miszerint miért is kell az adófizetőknek segélyezni egy olyan családot, amelynek az egyik legnagyobb vagyona van a világon. Ami pedig a Windsoroknak köszönhető turisztikai bevételeket illeti, Párizs a világ legnépszerűbb úti célja, amelyet évente 30 millió turista keres fel, pedig mind tudjuk, a franciák konkrétan mit tettek a saját királyi családjukkal.

Oravecz Éva Csilla

A jegyzet eredetileg a Nők Lapja 2019/7. számában jelent meg.