A jövő kezdete című film elején egy bűnöző autóval menekül a rendőrök elől. A hajsza közben nekiütközik egy álló kocsinak, de ezzel senki nem foglalkozik, száguldanak tovább. Az összetört járgány tulajdonosa viszont tanácstalanul ázik az esőben. Ekkor megjelenik egy titokzatos férfi, és odadobja neki a saját Jaguárjának a kulcsát. „Tartsa meg” ‒ mondja, majd hamarosan […]

A jövő kezdete című film elején egy bűnöző autóval menekül a rendőrök elől. A hajsza közben nekiütközik egy álló kocsinak, de ezzel senki nem foglalkozik, száguldanak tovább. Az összetört járgány tulajdonosa viszont tanácstalanul ázik az esőben. Ekkor megjelenik egy titokzatos férfi, és odadobja neki a saját Jaguárjának a kulcsát. „Tartsa meg” ‒ mondja, majd hamarosan elsétál. Később kiderül, hogy egy piramisjátékról van szó, amit egy kisfiú talált ki, amikor a tanártól azt a házi feladatot kapták, hogy tegyék jobbá a világot. Az ötlete az, hogy három ismeretlennel jót cselekszik, akik cserébe szintén három-három idegennek segítenek, és így tovább. Például az anyja tiltakozása ellenére befogad egy hajléktalant, aki hálából megszereli a kocsijukat. A film közepére a lánc már odáig eljut, hogy a kórházban egy vérző huligán azért ordibál az ápolókkal, hogy mielőtt vele foglalkoznának, előbb egy kamaszlányt lássanak el. A nyomaték kedvéért még a pisztolyát is előrántja, és a mennyezetbe lő.

Olyan egyszerűnek tűnik az elv, hogy a néző kedvet kap, hogy Magyarországon is kipróbálja. Szerencsére segíteni akkor is tudunk, ha nincsen luxusautónk, vagy ha szégyenlősek vagyunk ahhoz, hogy a körzeti orvosnál lövöldözzünk. Január 31-ig például csatlakozhatunk a #nemluxustaska kampányhoz, amit ausztrál mintára két fiatal, Cserta Szandra és Huszka Ágnes indított. A rászoruló nőknek gyűjtenek higiéniás és fehérneműcsomagokat. Azt kérik az adományozóktól, hogy a szekrényből keressenek elő egy felesleges táskát, és pakolják tele hasznos termékekkel ‒ sampon, fogkefe, egészségügyi betét, hajgumi, nedves törlőkendő, tiszta bugyi stb. ‒, ők pedig eljuttatják a csomagokat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Miklós utcai központjába. (Már vidéki átvevőpontjaik is vannak.) „Azoknak a nőknek segítenénk, akik hajléktalanná váltak, de ebben a nehéz helyzetben is szeretnék megőrizni a méltóságukat és a nőiességüket ‒ írják. ‒ Olyanoknak, akik számára ez az adomány nemcsak a nehéz napokat, de a mindennapokat is megkönnyíti.”

Talán egy próbát megér. És ha a rászoruló nők közül senki nem látta A jövő kezdete című filmet, annyi baj legyen. Ha az alapötletet követjük, még mindig kereshetünk két ismeretlent, akiknek segíthetünk.

Pór Attila

 

Nyitókép: nemluxustaska.hu