A brit Collins-szótár minden évben megválasztja az év szavát, 2016-ban a Brexitet, 2017-ben az álhír szót ítélték a legfontosabbnak. Idén négy és fél milliárd kifejezés monitorozása után az „egyszer használatos” szókapcsolat mellett döntöttek. Olyan szavak voltak még versenyben, mint például a vegán, a MeToo, a videóbíró vagy a plogging, a szemétszedés és a futás kombinációja. […]

A brit Collins-szótár minden évben megválasztja az év szavát, 2016-ban a Brexitet, 2017-ben az álhír szót ítélték a legfontosabbnak. Idén négy és fél milliárd kifejezés monitorozása után az „egyszer használatos” szókapcsolat mellett döntöttek. Olyan szavak voltak még versenyben, mint például a vegán, a MeToo, a videóbíró vagy a plogging, a szemétszedés és a futás kombinációja.

A műanyag hulladék elleni küzdelem valóban új fordulatot hozott 2018-ban, hiszen az Európai Parlament megszavazta, hogy néhány éven belül tiltsák be azokat az egyszer használatos műanyag eszközöket – a zacskót, a fülpiszkálót, a szívószálat, az eldobható tányérokat és evőeszközöket stb. –, amelyekbe lassan belefulladunk. A kifejezés idén négyszer gyakrabban szerepelt a szövegekben, mint 2013-ban. A lista összeállítói azt mondták, döntésükre nagy hatással voltak a képek is, például amelyeket egy albatroszokról szóló dokumentumfilmben láttak. A földrészektől távol, egy csendesóceáni szigeten filmezték le azokat a madarakat, amelyek több száz kilométert repülnek a tengeren, hogy a fiókáiknak ételt hozzanak, ám a vízben úszó hulladékot tápláléknak nézik, ezért műanyaggal etetik az utódaikat. A szemét elzárja a fiókák beleit, vagy megmérgezi őket. A felvételen több fiatal madár lehunyt szemmel haldoklik, és mutatnak olyan tetemeket, amelyekből szinte már csak a tollak és a csontok maradtak meg, a gyomruk viszont tele van műanyaggal: öngyújtóval, üdítőitalos kupakokkal, bankkártyadarabokkal.

A Collins-szótár listája jó alkalom arra, hogy újra megkongassuk a vészharangot még akkor is, ha az albatroszfiókák keserves sírását nem mindenki hallja meg. Amikor például az egyik magyar hírportál az év szava kapcsán megírta, mekkora problémát jelent a műanyag hulladék, egyetlen hozzászólás érkezett a cikkhez: „Lányokat keresek meztelen fotózáshoz.”

Ha szerencsénk van, a fotóművész két kattintás között azért elgondolkodik azon, hogy az életet adó Föld – amit az emberiség egy része annyira értékel, mint az eldobható poharat – szintén egyszer használatos. És ha nem vigyázunk rá, hamarosan, a Collins-szótár utolsó szavazásán fölényesen nyer az év kifejezése: „Utazás a Marsra.”

Pór Attila

A jegyzet eredetileg a Nők Lapja 2018/48. lapszámában jelent meg.