A legújabb hírek szerint 2022-ben indul útjára a Titanic 2, az a luxus óceánjáró, amelyet a 20. század talán legikonikusabb katasztrófáját elszenvedő Titanic mintájára, annak kívül-belül pontos másolataként épített meg Kínában Clive Palmer ausztrál bányamágnás, aki Blue Star Line nevű hajótársaságát is az eredeti Titanic üzemeltetője, a White Star Line után nevezte el. Egy Kínában […]

A legújabb hírek szerint 2022-ben indul útjára a Titanic 2, az a luxus óceánjáró, amelyet a 20. század talán legikonikusabb katasztrófáját elszenvedő Titanic mintájára, annak kívül-belül pontos másolataként épített meg Kínában Clive Palmer ausztrál bányamágnás, aki Blue Star Line nevű hajótársaságát is az eredeti Titanic üzemeltetője, a White Star Line után nevezte el.

Egy Kínában készült Titanic-másolat – mintha valami rossz vicc lenne, de ez a valóság. Palmer 2013-ban jelentette be először ízléstelen és kegyeletsértő ötletét, s bár egy időre letett róla pénzügyi problémák miatt, úgy tűnik, az esze nem jött meg közben, mert most megint nekigyürkőzik a projektnek. Titanic-szakértő történészt és belsőépítészt alkalmaz a történeti hűség biztosítására, a személyzetben helyet kap a White Star Line elnökének, valamint egy túlélőnek a leszármazottja, az útvonal pedig csak annyiban tér majd el az eredetitől, hogy lesz egy kitérője Dubajban. De ami a legszebb a tervében, hogy egy – szintén általa fizetett – tanácsadó testület biztosítja, hogy a terv megvalósítása során „kellő tisztelettel adózzanak az áldozatok emlékének”.

Ez a része izgat leginkább az ausztrál pénzember Titanic-újrajátszásának, ugyanis elképzelni nem tudom, mi lesz ennek a bizottságnak a feladata. Mégis, milyen más tanácsot lehet adni ebben a helyzeten azonkívül, hogy öreg, ezt az ötletet úgy, ahogy van, felejtsd el. Mit jelent vajon szerinte a kellő tisztelet? Mert ha a Titanic 2 utasai mind életben maradnak, szerintem már azzal kegyeletsértést követnek el. Csak öngyilkosjelöltek és katasztrófaturisták vesznek majd rá jegyet, akik csalódottan veszik tudomásul, hogy élve megússzák? És az egész világ lélegzet-visszafojtva figyeli majd, hogy az „eredeti útvonal”-ba vajon a jéghegyet is beleértették-e?

Már így is elég olyan tinédzser van a világon, aki a Twitteren csodálkozik rá, amikor megtudja, hogy a Titanic katasztrófája nem James Cameron fejéből pattant ki, hanem valóban megtörtént. Ha pedig tényleg megvalósul a Titanic 2, akkor egyetlen szülőt sem irigylek majd, akinek arról kell órákon át vitatkozni a gyerekével, lehet-e egy történelmi eseménynek ugyanúgy második része, mint a Mátrixnak vagy a Csillagok háborújának.

Clive Palmernek pedig a tanácsadó testülete igazán a figyelmébe ajánlhatná a hurrikánok elnevezésének szabályait. Mivel az Atlanti-óceánon évente előfordulnak ilyen természeti katasztrófák, ezek névadására egy férfi – és női nevekből álló, fix listát használnak, amely hatévente rotálódik. Egy olyan eset van csak, amikor egy megnevezést nem használnak soha többé: amikor egy hurrikán sok emberáldozatot követel, akkor ugyanis az áldozatok iránti kegyeletből azt örökre törlik a listáról.

Oravecz Éva Csilla

A jegyzet eredetileg a Nők Lapja 2018/47. lapszámában jelent meg.