Beteg a szíved? Igen, a táplálkozás, a cigaretta, mindenfajta toxikus anyag, amellyel élünk, a stressz, a kor eszelős tempója és főleg az ülő életmód… idő előtt koptatja a szívet. Nagyon hatékony életmódváltó programokat javasolnak erre a célra. Tízezer lépés, mediterrán táplálkozás, illetve bizonyos gyógyítók azt is mondják: reggel és este, éhgyomorra egy adag alázat, kevés […]

Beteg a szíved? Igen, a táplálkozás, a cigaretta, mindenfajta toxikus anyag, amellyel élünk, a stressz, a kor eszelős tempója és főleg az ülő életmód… idő előtt koptatja a szívet. Nagyon hatékony életmódváltó programokat javasolnak erre a célra. Tízezer lépés, mediterrán táplálkozás, illetve bizonyos gyógyítók azt is mondják: reggel és este, éhgyomorra egy adag alázat, kevés vízzel, nem hígítva. Önzetlenség, a nyugodt éjszakai alvás érdekében. Naponta háromszor.

Régi nagy kuruzslók, például a francia Hippolyte Taine, aki irodalommal foglalkozott, nem pedig orvostudománnyal, vagyis gyanított valamit a szívfájdalmakról, az egészséget „accident heureux”-nek, szerencsés balesetnek nevezte. Amikor minden éppen egyensúlyban van. Azt írta: vizsgáld meg a szívedet, mielőtt orvoshoz viszed. Reggelenként, a tükör előtt. Mert a szívekben olcsó vágyak, hazug becsvágyak füstölögnek – legalább úgy roncsolnak, mint a cigaretta –, a szív megkeményedhet, kieshet a ritmusból. Meg is szakadhat.

Taine a 19. században tanácsolta ezt a megelőzési módot, ma EKG-val és az altruizmus – a segítő viselkedés – biológiájáról szerzett ismereteink birtokában megerősíthetjük: igaza volt. Tudósok arra a rejtélyre keresték a magyarázatot, vajon miért cselekszik jót ember és állat, ha annak nincs közvetlen darwini haszna. Például miért nevelik fel egyes madárfajok az elárvult fiókákat? A hosszú kutatás leegyszerűsített eredménye: ha az egyed képes egy apró jócselekedetre, akkor megnő a faj fennmaradásának az esélye. Időnk, energiánk és forrásaink bizonyos részét a közösség egészének kell szentelni – ez az agy limbikus rendszerének a parancsa, a testedzéshez, a fogmosáshoz hasonló egészségügyi követelmény.

Mi más magyarázatot találhatna a tudomány az olyan hétköznapi csodákra, amelyek olykor felbukkannak a közösségi oldalakon? Egy érdi hölgy csinos zacskókban a kerítésére akasztotta a járókelőknek azokat a gyümölcsöket, amelyeket már nem tudtak megenni otthon. Fel is címkézte: Elvihető, elviheted. „Én elkezdtem, csináljunk belőle mozgalmat!” – írta az asszony, s több mint harmincezer megosztásnál jár a javaslata. Figyelj jól, üzenik az almák a kerítésen, nem csak ők felelősek a világért, akiknek a nevét harsogják a címlapok, te is felelős vagy érte!

Ugyanaznap bukkantam a hírfolyamon a következő, szívet melengető üzenetre: „Gondolkodtam, hogy tudnám viszonozni azt a sok jó dolgot, amit kaptam az élettől. Mivel a színházon kívül nem igazán értek semmihez, az jutott eszembe, hogy ha van olyan érettségi előtt álló, tehetséges, a színházra fogékony, a főváros közelében élő ismerősötök, akinek az anyagi helyzete nem engedi meg, hogy fi zetős színiiskolába járjon, vagy magántanárral készüljön a főiskolára, annak én nagyon szívesen segítenék…” Csányi Sanyi, színész

Vass Virág

A jegyzet eredetileg a Nők Lapja 2018/41. lapszámában jelent meg.