Kínában bevezetik a „társadalmi kreditet”: az állampolgárokat mindenhol arcfelismerő kamerák figyelik, és a számítógépes rendszer minden cselekedetüket az alapján pontozza, mennyire szolgálták vele a közösséget. Egy marketinges családanya, Dandan Fan – az Abc.net cikkének főszereplője – például „túl sok” alkoholt vásárolt a boltban, ami „a függőség jele lehet”, ezért levontak tőle néhány pontot. Azzal viszont, […]

Kínában bevezetik a „társadalmi kreditet”: az állampolgárokat mindenhol arcfelismerő kamerák figyelik, és a számítógépes rendszer minden cselekedetüket az alapján pontozza, mennyire szolgálták vele a közösséget. Egy marketinges családanya, Dandan Fan – az Abc.net cikkének főszereplője – például „túl sok” alkoholt vásárolt a boltban, ami „a függőség jele lehet”, ezért levontak tőle néhány pontot. Azzal viszont, hogy utána pelenkát tett a bevásárlókocsiba, visszatornázhatta a pontszámát, mert felelősségteljesen viselkedett. Az aktuális állást a mobilján követheti.

Az állam kedvezményekkel jutalmazza azokat, akik magas értéket produkálnak. A hotelekben VIP-szobához juthatnak, olcsón vehetnek fel hitelt, és gyorsabb elbírálásra számíthatnak, ha például Szingapúrba kérnek vízumot. Akinek viszont alacsony a reputációja, akadályokba ütközik. Az Abc.net bemutat egy oknyomozó újságírót is, őt a korrupcióról szóló cikkei miatt az állam ellenségnek tekinti, ezért a vonatjegyrendelő applikációról letiltották. A hatalom szemmel tartja az internetes tevékenységeket és az emberi kapcsolatokat, már azért is pontvesztés jár, ha valakinek a barátja vagy az apja bírálja a kormányt. Nem irigylem azokat a kínai nőket, akiknek a rosszfiúk tetszenek!

A rendszert 2020-ig az egész országban kiépítik, de már a tesztüzemmódban is kétszázmillió kamera dolgozik. Dandan Fant nem zavarja, hogy minden lépését követik. Elismeri, hogy a rendszer nem tökéletes, de hisz abban, hogy ez a legjobb módszer ahhoz, hogy országa biztonságos legyen. Innen a távolból már az ő vásárlása is zavarosnak tűnik. A gép akkor is megbünteti, ha a négy üveg sört tíz vendégnek veszi? Ha valaki tényleg alkoholista, kompenzálhatja azzal, hogy minden barackpálinka mellé pelenkát vesz?

A digitális kor sötét jövőjéről szóló sorozat, a Black Mirror rajongóinak a társadalmi kredit ismerős lehet. A filmben az emberek egymást értékelték a benyomásaik alapján (mobillal), ám a megbecsülést és a jobb életkörülményeket ott is csak a magasabb pontszámokkal vívhatták ki. A főszereplő nő végül összeroppant az állandó megfelelési kényszertől. Nem tudom, a kínai vezetők miért érezték úgy, hogy a Black Mirrort át kell ültetniük a valóságba, de nyugodtabb lennék, ha ők is a Szomszédokon nevelkedtek volna.

Pór Attila

A jegyzet eredetileg a Nők Lapja 2018/40. lapszámában jelent meg.