„I kissed a girl, and I liked it” – énekelte Katy Perry 2008-ban, és egy csapásra híres lett. A slágert az egész világ ismerte, dúdolta, énekelte, a szövegen pedig jókat lehetett vitatkozni. Volt, aki azon háborodott fel, hogy lány lányt csókol (és ráadásul élvezi), mások azon, miért foglalkozik azzal, mit szól majd hozzá a barátja […]

„I kissed a girl, and I liked it” – énekelte Katy Perry 2008-ban, és egy csapásra híres lett. A slágert az egész világ ismerte, dúdolta, énekelte, a szövegen pedig jókat lehetett vitatkozni. Volt, aki azon háborodott fel, hogy lány lányt csókol (és ráadásul élvezi), mások azon, miért foglalkozik azzal, mit szól majd hozzá a barátja (I hope my boyfriend don’t mind it). Eltelt tíz év, Katy Perry pedig újra csókbotrányba keveredett, pedig ezúttal a szája másik oldalán nem is egy lány volt.

Az American Idol tehetségkutató műsorban a kissé félénk, 19 éves Benjamin Glaze is szerencsét próbált. Az oklahomai fiú bevallotta a Lionel Richie, Luke Bryan és Katy Perry alkotta zsűrinek, hogy azért szeret pénztárosként dolgozni, mert sok helyes lánnyal találkozik. A bizottság tagjai csillogó szemmel kérdezgetni kezdték a megszeppent fiút, és csakhamar kiderült, hogy Benjamin még nem csókolózott senkivel, mivel nem volt korábban párkapcsolata, és szerinte ez a kettő együtt jár. Ezt Katy Perry mintha meg sem hallotta volna, odaintette magához Benjamint és kért tőle egy csókot. Benjamin láthatóan zavarban volt, adott egy puszit az énekesnő arcára, aki még egyet kért, és amikor a fiú újra közeledett, hirtelen szembefordult vele, és szájon csókolta. Benjamin annyira meglepődött, hogy gitárral a kezében hátraesett. Eközben Katy Perry magasba emelt karokkal ünnepelte magát, és lelkesen pacsizott a zsűritársakkal.

Az ügy bombaként robbant az amerikai sajtóban; tévéműsorokban, véleménycikkekben, kommentekben elemezték a helyzetet, és ennek kapcsán sokakban felmerült a kérdés: nem csak a hírverés érdekében csattant-e el az a csók? Én azt hiszem, teljesen mindegy, hogy az eset az énekesnő magánakciója volt, vagy a műsorkészítők instrukcióinak eredménye, mert bármi is áll a háttérben, az üzenet nagyon rossz. A #metoo kampány kapcsán sokszor elhangzott, hogy a zaklatás nem az udvarlásról, hódításról szól, hanem a hatalommal való visszaélésről, és most ezt láthattuk. Egy híres sztár megcsókolt egy nála sokkal fiatalabb pályakezdőt, pusztán azért, mert megtehette. Ha valamelyik másik zsűritag, például Lionel Richie tette volna ugyanezt egy szépreményű hajadonnal, akkor mindenki zaklatást kiáltana. Így meg sokan csak megrántják a vállukat, mondván örüljön neki. De mi van, ha nem örül? Tény, hogy nem fájt neki, nem sérült, sőt, azt nyilatkozta, hogy egyáltalán nem haragszik Katy Perryre, nem tartja zaklatásnak azt, ami történt. De azt is hozzátette, konzervatív, vallásos családból jött, és mindig arra vágyott, hogy az első csókja különleges legyen, szerelemből szülessen. Eszébe sem jutott, hogy egy idegennel történik majd meg. Akik legyintenek, hogy ugyan már, ki ne akarna Katy Perryvel csókolózni, azok nem gondolnak bele, hogy ez a fiú pont az az elenyésző százalék volt, aki nem akart. És akinek nem volt választási lehetősége. „Akkor most már minden csók előtt engedélyt kell kérni?”  Nem kell, mert vannak jelek, amik arra utalnak, hogy a másik csókra vágyik, vagy örülne neki. Ha például azt mondja, hogy szerinte a csók komoly párkapcsolatban képzelhető el, akkor a bemutatkozást követő 30. másodpercben nem csókolom meg. Még akkor sem, ha én vagyok Katy Perry.

Jónap Rita

 

(Nyitókép: Pinterest)