A nagymamám február 6-án, kedden este megnézett egy vetélkedőt, utána bevette a gyógyszereit, és reggelig aludt. Fogalma sem volt arról, hogy azokban a pillanatokban új fejezet kezdődött az emberiség történetében, sőt azóta sem hallott róla.

A techrajongók milliói viszont élőben nézték az interneten, ahogy a milliárdos mérnök, Elon Musk egyik álma valóra vált: csapata három rakétával a Mars közelébe küldött egy piros sportautót. A volán mögé szkafanderbe öltöztetett bábut ültettek, a Starmannek elkeresztelt figura tízezer kilométeres sebességgel kocsikázott a Nap körüli pályán. Valószínűleg egy évig kering ott, akár egy kisbolygó, utána elbomlik a sugárzástól. A szakértőket fellelkesítette az is, hogy a három rakétából csak egy csapódott az óceánba, a másik kettő a tervek szerint, elegánsan ért földet. Az újrahasznosítható rakéták jelentősen olcsóbbá teszik az űrutazást.

Elon Musk még ebben az évszázadban egymillió embert juttatna el a Marsra, tíz év múlva indítaná az első turistautat. Céljával nincs egyedül, a rivális űrkutató cégek már dolgoznak azon az utasszállító kapszulán, amely hazahozza az utasokat, ha felrobban a rakéta, és készülnek a felfújható űrhotelek is. A nagymamám már aligha jut el az űrbe, de a Marsot benépesítő emberiség víziója megfogható közelségbe került.

Ha Musk terve beválik, hamarosan megszületnek az első gyerekek, akiknek a vörös bolygó lesz az igazi otthonuk. Vajon az ott élő emberek miben különböznek majd tőlünk? Lesznek ott is szegények, akiknek sosem adatik meg, hogy a Földre utazzanak? Lesz saját időszámításuk? És honnan indul, Elon Musk születésétől? Lesznek ott is vetélkedőt néző nagymamák?

Az emberiség több ezer éves tudásából vajon mennyit fognak felhasználni az új Újvilágban? Az iskolákban tanulnak majd rólunk? És az ókori görögökről? Az állatok rendszertanával biztosan nem kínozzák majd a diákokat. Felesleges lenne, hiszen nem lesz bálna és nem lesz csótány, nem lesz zsiráf és nem lesz egér sem a Marson.

Pór Attila

A jegyzet eredetileg a Nők Lapja 2018/8. lapszámában jelent meg.