Hallom, már most óriási küzdelem folyik a jegyekért azok között, akik szeretnének ott lenni a Csillagok háborúja nyolcadik, Az utolsó Jedik című epizódjának decemberi premierjén. Minden rajongónak azt kívánom, az erő legyen vele! És eszembe jut: pontosan negyven éve, 1977-ben, filmbolond barátaink már azzal tértek haza külföldről, hogy megvan az évszázad szenzációja. Bevallom: amikor elmesélték […]

Hallom, már most óriási küzdelem folyik a jegyekért azok között, akik szeretnének ott lenni a Csillagok háborúja nyolcadik, Az utolsó Jedik című epizódjának decemberi premierjén. Minden rajongónak azt kívánom, az erő legyen vele! És eszembe jut: pontosan negyven éve, 1977-ben, filmbolond barátaink már azzal tértek haza külföldről, hogy megvan az évszázad szenzációja. Bevallom: amikor elmesélték a sztorit, kicsit mulattam is a lelkesedésükön. Hiszen ez egy csacsi amerikai sci-fi , egy modern mese, amit felturbózott a technika…! – legyintettem.

Két évvel később aztán Magyarországon is bemutatták a Csillagok háborúját Egy új remény alcímmel. Majd jött A birodalom visszavág, A jedi visszatér – és rá kellett jönnöm: Carrie Fisher – Leia hercegnő kakaós csigát idéző frizurája, Han Solo – Harrison Ford Millenium Falconja és a Darth Vader légzőrostélyának fenyegető szuszogása lassan generációk kultikus emblémájává vált. Mi már „Az erő legyen veled!” felkiáltással vicceltük meg egymást, mert tudtuk: egy nyelven beszélünk, a másik érteni fogja a tréfát. Minden család megvette – olcsó műanyag változatban – Luke Skywalker fénykardját, amellyel kicsik és nagyobbacskák hatalmas csatákat vívtak, a gyerekszobákat megtöltötték az R2-D2 és a C-3PO robotok figurái, és törhettük a fejünket: hogyan öltöztessük a farsangra fiainkat Jedi-lovagoknak, kislányainkat meg Leia hercegnőnek.

A történet folytatódott: negyven év alatt a mítosz csak dagadt, egyre több pszicho-szocio- és egyéb -lógus meditált azon, vajon mi lehet a varázsa ennek a különleges univerzumnak. Miért lesz egy haldokló utolsó kívánsága, hogy a hivatalos bemutató előtt láthassa az aktuális epizódot, mint ahogy azt két éve az amerikai Daniel Fleetwood kérte a stúdiótól? Miért gyógyulnak jobban a beteg gyerekek, ha John Boyega, a sorozat egyik sztárja nevezetes bőrdzsekijében meglátogatja őket egy londoni kórházban? Egyáltalán: miért a Star Warsnak vannak világszerte a legmegszállottabb rajongói?!

A válasz talán nem is olyan bonyolult. E filmek mesés formában élővé varázsolnak néhány régi, látszólag divatjamúlt és mégis sokaknak igen vonzó erkölcsi elvet. Ezért szól minden Star Wars-film a Jó harcáról a Rossz ellen, a sokféle, sokszínű kultúrában való bizalom szükségességéről, az akarat fontosságáról, a hagyományok jótékony szerepéről, a nemes cselekedetek és a gonosz vétkek igazságos megítéléséről – a reményről és a győzelemről. A Star Wars pozitív hőseiből hiányzik a mohóság, a gazdagság utáni eszelős vágy és a hatalmasok erőszakossága. Mindig győz a Tiszta Szerelem és Barátság. Nincs düh, viszály és acsarkodás, csak béke van. Ebben a képzelt világban a Jó oldalon minden együtt van hát, amire így, ünnepek közeledtével a lelkünk mélyén különösen vágyunk, és amit oly ritkán érünk el mindennapi életünkben.

Balázs-Piri Krisztina

A jegyzet eredetileg a Nők Lapja 2017/45. lapszámában jelent meg.