Az USA járványügyi hivatala a Magyarországra utazókat arra figyelmezteti, hogy mivel nálunk komoly a Hepatitis és a veszettség fertőzésének veszélye, inkább ne egyenek majom- és denevérhúst. Ha valamilyen állattal találkoznak, a nyálát ne kenjék a szemükbe. Ha megharapja őket egy kígyó, azonnal menjenek orvoshoz. Akkor is, ha úgy ébrednek, hogy a szobában denevér repked, mert lehet, hogy a bőregér megharapta őket, csak nem látszik a nyoma – sorolják a honlapon, ahol még számtalan hasznos tanáccsal ellátják azokat a vakmerő turistákat, akik hozzánk merészkednek. Például, hogy ne egyenek szobahőmérsékletű ételt, illetve, hogy kerüljék a tömött buszokat. A csapból inniuk tilos!

Ezúttal nem a Budapest–Bukarest-féle tévedésről van szó. Valójában annyi történt, hogy a jelentéseket az ENSZ Humán Fejlettségi Mutatója alapján állították össze – olyan adatokkal számoltak, mint például a GDP vagy a születéskor várható élettartam –, és Magyarországhoz bemásolták a hasonló mutatóval rendelkező afrikai és ázsiai országokra érvényes figyelmeztetéseket. A Külügyminisztérium jelezte a tévedést, közleményükben leírták, hogy a biztonságos, tiszta, egészséges ivóvíz éppen az ország egyik erőssége, de az amerikai honlapon azóta sem javították a hibát. Nem hinném, hogy a baki miatt dollármilliárdoktól estünk volna el, de azért az egyik újságíró utánanézett, és a vizes világbajnokság előtt tényleg felpörgött a honlap, tényleg sok turistát érdekelt, mit ír rólunk a szervezet.

Ha jobban belegondolunk, az amerikaiak bűne csupán annyi, hogy a szükségesnél egy csipetnyivel nagyobb elővigyázatosságra intették a hozzánk látogatókat, de a legtöbb javaslatukkal magyarként is egyet tudok érteni. Ha engem harapna meg egy kígyó a Nyugati aluljáróban, én is elmennék orvoshoz. A hivatal adatlapjáról a gyerekjátékok leírása jut eszembe, ahol – hogy megelőzzék a pereket – figyelmeztetnek arra is, hogy ne nyeljük le a focilabdát vagy a villanyvasutat. Igazuk van, az ember soha nem lehet elég óvatos. Viszont ha ilyen szempontból nézzük, a lista nem teljes, ezért szeretnék én is néhány tanácsot adni a Magyarországra érkező turistáknak:

– Ha a villamoson nem tudják, ki ült korábban a helyükön, inkább ne nyalogassák az ülést.

– Ha tengeralattjárón utaznak, és megszólal a vészcsengő, vegyenek egy nagy levegőt.

– Ha valakiről gyanítják, hogy kannibál, ne menjenek hozzá vacsorára.

– Ha az állatkertben meglátnak egy majmot, ne egyék meg, mert szomorúak lesznek a gyerekek.

Jó utat!

 

Pór Attila

A jegyzet eredetileg a Nők Lapja 2017/39. lapszámában jelent meg.